Άγχος: Πολέμα το ή πέταξέ το!
Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση που σας προκάλεσε ίδρωτα, ταχυκαρδία και δύσπνοια; Πιθανότατα δεν έχετε πάθει καρδιακή προσβολή, αλλά μια επίθεση άγχος (anxiety attack). Εάν πάσχετε από διαταραχές άγχους, μάθετε να τις διαχειρίζεστε.
Το άγχος χαρακτηρίζεται ως ακραία αντίδραση σε καταστάσεις φόβου. Όταν κάποιος σας ακολουθεί σε ένα σκοτεινό σοκάκι, αυτά τα συναισθήματα άγχους της ταχυπαλμίας και των ιδρωμένων χεριών οδηγούν σε αύξηση των αισθήσεων και της αδρεναλίνης που μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο “πολέμα η πέταξε” (fight or flight syndrome). Στην περίπτωση του συχνού άγχους, τα συναισθήματα φόβου είναι στην ουσία τρόμος για μια συγκεκριμένη κατάσταση και όχι για την ίδια κατάσταση. Για παράδειγμα, το να κολλήσετε στην κίνηση μπορεί να προκαλέσει κρίση άγχους για το τι μπορεί να συμβεί όταν πάτε αργοπορημένοι στη δουλειά σας. Ξεκινώντας μια νέα δουλειά μπορεί να φέρει κρίσεις άγχους. Δεν ξέρετε κανέναν και ο φόβος του άγνωστου μπορεί να σας φέρει πανικό.
Ο καθένας μπορεί να βιώσει πανικό ή άγχος σε μικρές δόσεις. Όπως και στο παράδειγμα “πολέμα ή πέταξε” αυτό μπορεί να σας σώσει τη ζωή σας. Σε νέες καταστάσεις πανικοβαλλόμαστε, αλλά όταν η φόβοι μας δεν γίνουν πραγματικότητα το άγχος σταματά. Για κάποιον με χρόνιο άγχος, αυτό δεν συμβαίνει.
Κάθε κατάσταση που προκαλεί άγχος δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση που προκαλεί άγχος ως τρόπο αντιμετώπισής της. Τέτοιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Εάν πάσχετε από κρίσεις άγχους περιστασιακά ή πιο συχνά διαβάστε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κρατήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο.
1. Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία
Αυτό είναι πάντα ένα πρώτο βήμα. Αυτο-διάγνωση κάθε είδους σωματικής ή ψυχική κατάσταση είναι παράλογη και μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ένας επαγγελματίας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε το άγχος σας.
2. Κάντε έναν καλό ύπνο το βράδυ
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σας αυτοθεραπεύεται. Μπορείτε να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι μετά από αρκετές ώρες τονωτικού ύπνου, φθάνοντας το στάδιο REM. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται οκτώ ώρες καλού ύπνου τη νύχτα αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο με μια διακύμανση μια η δύο ωρών.
3. Ασκηθείτε σε τακτική βάση
Η άσκηση σάς βοηθά να χρησιμοποιήσετε το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά. Βοηθά να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας με περισσότερο οξυγόνο. Επίσης, αυξάνει τη συγκέντρωση που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις στα προβλήματα και όχι να ανησυχείτε γι’ αυτά.
4. Διαχειριστείτε τις ανησυχίες σας
Όταν αισθάνεστε τον σφυγμό σας να επιταχύνεται, μετρήστε ανάποδα από το δέκα. Όταν μετράτε επικεντρωθείτε στην κατάσταση.
5. Βρείτε κάποιες χαλαρωτικές δραστηριότητες
Το στρες μπορεί να σας στερήσει την ενέργειά σας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κάνετε κάτι που σας αρέσει, όπως η κηπουρική, ζωγραφική, ανάγνωση ή ακούστε μουσική.
Άγχος μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή σας κάθε στιγμή. Είναι φυσιολογικό. Όταν το άγχος γίνεται συχνό θα μπορούσε να σας βάλει σε σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις. Εάν αισθάνεστε πως το άγχος έχει κυριεύσει τη ζωή σας ή σας προκαλεί όλο και περισσότερο προβλήματα, να ζητήσετε αμέσως επαγγελματική βοήθεια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρετε.
Πηγή:aypnia.net