Γενικός-Ελεγκτής-2

Άναψε και βρόντηξε ο Οδυσσέας για τον Συνεργατισμό

O Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης προκαλεί και πάλι τριγμούς στην Κυβέρνηση και αναφορικά με τον  Συνεργατισμό με συγκεκριμένες αναφορές στη  διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη και τα μισθολογικά του ωφελήματα, νοουμένου ότι ο Συνεργατισμός στηρίζεται από το κράτος.

Ζητά αναθεώρηση των απολαβών του Γενικού Διευθυντή  σημειώνοντας  ότι «δεδομένης της πολιτικής λιτότητας που η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να εφαρμόζει, λαμβανομένου επίσης υπόψη του γεγονότος ότι είναι το κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης που επιβαρύνεται για την πλήρη κεφαλαιοποίηση της, συστήνουμε όπως το πακέτο απολαβών για τον Γενικό Διευθυντή (€200.000 ετησίως και επιπλέον άλλα ωφελήματα) αναθεωρηθεί ανάλογα».

Σε σχέση με τα ωφελήματα του προσωπικού επισημαίνει πως «στις δύσκολες εποχές που περνά η οικονομία της Κύπρου, και ειδικά με τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό της σύστημα, θεωρείται από την Υπηρεσία μας προκλητικό ένα τραπεζικό ίδρυμα, για το οποίο έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης με μεγάλο κόστος στον φορολογούμενο πολίτη, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειάς του (προς αντιμετώπιση προβλημάτων κεφαλαιακής ανεπάρκειας), να συνεχίζει να δανείζει στο προσωπικό του, όπως και προηγουμένως, με προνομιακά επιτόκια, και μάλιστα κάτω από το κόστος της τράπεζας (το επιτόκιο των καταθέσεων)».

Οι διαδικασίες της επιλογής

«Χτυπώντας» τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την  επιλογή του Γενικού  Διευθυντή Νικόλα Χατζηγιάννη αναφέρει πως «αναμένεται στο μέλλον να δίνεται στο θέμα αυτό η δέουσα βαρύτητα και για την επιλογή του καταλληλότερου προσώπου που θα αναλάβει τη θέση θα ακολουθούνται διάφανες διαδικασίες στη βάση των βέλτιστων πρακτικών και της σχετικής αξιολόγησης της ικανότητας και καταλληλότητας μελών διοικητικού οργάνου και διευθυντών των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων οδηγία του 2014».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι «η εφαρμογή υγιούς εταιρικής διακυβέρνησης στη βάση βέλτιστων διεθνών πρακτικών είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διαφύλαξη των χρημάτων που ο φορολογούμενος πολίτης εμπιστεύτηκε στη ΣΚΤ. Τούτο, μεταξύ άλλων, επιβάλλει σαφή διάκριση μεταξύ της διεύθυνσης και της διοίκησης της ΣΚΤ».

Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε θέματα δεοντολογίας επισημαίνει πως «θα πρέπει να εξετάζονται σε κάθε περίπτωση θέματα αρχών δεοντολογίας αναφορικά με τους υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος κατά πόσο η προηγούμενη θέση που κατέχουν/κατείχαν δεν συνάδει με τη θέση του Γενικού Διευθυντή που διεκδικούν (για παράδειγμα, στην προκείμενη περίπτωση, κατά πόσο από τη θέση του προέδρου της επιτροπείας μπορεί άτομο να μεταπηδήσει / διοριστεί αμέσως στη θέση του Γενικού Διευθυντή, χωρίς οποιαδήποτε χρονική απόσταση).

Χ.Α.