laiki-Trapeza01-15september2013

Ανάβουν οι μηχανές για πώληση Λαϊκής

 

Tης Χρύσως Αντωνιάδου

Η Λαϊκή Τράπεζα έριξε τίτλους τέλους τον Μάρτιο του 2013 μετά τις οδυνηρές αποφάσεις του Εurogroup. Δυόμιση χρόνια μετά η Τράπεζα έχει ακόμη ανοικτές υποθέσεις προς τους πιστωτές της, προτού δοθεί το πρόσταγμα για εκκαθάρισή της και κλείσιμό της. Ακόμη, δεν έχουν εξευρεθεί επενδυτές για ν’ αγοράσουν τις θυγατρικές της εταιρείες στο εξωτερικό ενώ οι δικαστικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί από τους Διαχειριστές, πρώην και νυν έναντι τρίτων, με μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις, κι άλλες δικαστικές υποθέσεις που εγείρουν πιστωτές, καθυστερούν το ξεκαθάρισμα της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Το κύριο ζητούμενο είναι να προστατευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας στο εξωτερικό και να γίνει ορθή  διαχείριση του μερίσματός της στην Τράπεζα Κύπρου. Τα δυο αυτά θέματα δεν επιτρέπουν μέχρι στιγμής να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της Τράπεζας ώστε να εισέλθει στην επόμενη φάση, που είναι η διαδικασία εκκαθάρισης.

Διαμοιράζεται το 18%

Πρώτη η Άντρη Αντωνιάδου και τους τελευταίους μήνες ο Κρις Παύλου ανέλαβαν ένα δύσκολο και άχαρο ρόλο. Τον ρόλο του Διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που, με απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης υποχρεώνεται να προχωρήσει με τον διαμοιρασμό του 18% αναλογικά στους καταθέτες ή σε άλλους πιστωτές με ίση ιεράρχηση.

Ποιος είναι ο ρόλος του Διαχειριστή και ποιες προκλήσεις έχει ενώπιόν του να ξεδιαλύνει; O Κρις Παύλου διαφυλάττει και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας τα οποία κρατά επ’ ονόματι της με στόχο να τα αποδώσει στο μέλλον στους πιστωτές της. Επίσης, όπως και η προηγούμενη Διαχειρίστρια, έχει επωμιστεί με το μεγάλο φορτίο να διατηρήσει την αξία των στοιχείων ενεργητικού της Τράπεζας που βρίσκεται υπό εξυγίανση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και να εφαρμόσει καθήκοντα πίστης (fiduciary duties) προς όλους τους πιστωτές της.

Τι θα κάνει με τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων ενεργητικού; Ο Κρις Παύλου εργάζεται για να πάρει στην κατοχή του την περιουσία της εταιρείας για την οποία ενεργεί και να τη διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη συνέχεια και αφού εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια τις απαιτήσεις των πιστωτών, θα τις συμφωνήσει ή θα τις απορρίψει και θα ρευστοποιήσει τα έσοδα για το δικό τους όφελος.

Εκκαθάριση Εταιρείας

Ο Εκκαθαριστής θα αποφασίσει στη συνέχεια την εκκαθάριση της Τράπεζας, κλείνοντας όλες τις δραστηριότητές της και μετά θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Από τις εισπράξεις θα διανέμει κατ’ αναλογία το σχετικό μέρισμα στους εξασφαλισμένους/προνομιούχους και ανασφάλιστους καταθέτες, κατά προτεραιότητα και σύμφωνα με τον νόμο.

Από τη μέρα που η Τράπεζα πέρασε σε καθεστώς εξυγίανσης και υπό διαχείριση έχουν δημιουργηθεί περίπλοκα νομικά και άλλα θέματα που δυσχεραίνουν το έργο για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων προς τους πιστωτές. Εάν η Άντρη Αντωνιάδου πρώτα και ο Κρις Παύλου μετά, διαμοίραζαν το 18% αναλογικά στους καταθέτες ή σε άλλους πιστωτές ίσης ιεράρχησης, το αποτέλεσμα θα προκαλούσε αντιδράσεις. Θα υπήρχαν απώλειες καθώς η λογιστική αποπληρωμή μέρους του οφειλόμενου ποσού θα γινόταν στην ονομαστική αξία της μετοχής. Στην πράξη ο Διαχειριστής θα φόρτωνε στους πιστωτές τους επενδυτικούς κινδύνους σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών στο μέλλον.

Οι θυγατρικές εταιρείες

Το ανησυχητικά επικίνδυνο της όλης υπόθεσης είναι πως κάθε μέρα που περνά η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας μειώνεται και οι βεβιασμένες αποφάσεις για να μετατραπεί το καθεστώς εξυγίανσης της Λαϊκής σε καθεστώς εκκαθάρισης, κινδυνεύει να μηδενίσει τα ποσοστά της στις θυγατρικές του εξωτερικού. Οι ξένες θυγατρικές της εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά. Εάν η τράπεζα τεθεί σε πρόωρη εκκαθάριση  και προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης των θυγατρικών εταιρειών τότε οι εργασίες τους και η αξία τους θα επηρεαστούν αρνητικά. Ήδη, υπήρχε και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών στις οποίες λειτουργούν οι θυγατρικές να παρέμβουν και να κλείσουν τις εταιρείες. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει μεγάλες απώλειες ακόμη και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Ποια όμως είναι τα κύρια προβλήματα που δυσκολεύουν το έργο του Κρις Παύλου; Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αγωγών στα επαρχιακά δικαστήρια της Κύπρου για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινά διατάγματα. Άρα, για να διαμοιραστεί το 18% χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη όλων των διαδίκων.

Στα δικαστήρια

Οι δικαστικές διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη και ένα πρόσθετο βαρίδι που κινδυνεύει να υπονομεύσει όλες τις διεκδικήσεις των πιστωτών και του Διαχειριστή. Ανάμεσα στις δικαστικές διαδικασίες είναι και η καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων εναντίον προσώπων της «Cyprus Popular Bank Public Co Ltd» αναφορικά με την πώληση αξιογράφων από πρόσωπα που δεν ήταν εγγεγραμμένα στο δημόσιο μητρώο και για εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, καταδολίευση και συνομωσία για καταδολίευση.

Πέραν τούτου, υπάρχουν πιστωτές οι οποίοι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να πληρωθούν, όπως φόροι, διοικητικά πρόστιμα, εξ αποφάσεως πιστωτές και άλλοι. Ο διαμοιρασμός μπορεί να γίνει μόνο όταν όλοι συμφωνήσουν, διαφορετικά το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να ακυρωθεί για λόγους καταδολίευσης πιστωτών ή  παράνομων πληρωμών ή μεταβιβάσεων.

Εργάζονται πυρετωδώς για την αποξένωση περιουσίας

O  Διαχειριστής της πρώην Λαϊκής Κρις Παύλου έχει συνεχείς επαφές στην Αθήνα με στελέχη της Investment Bank of Greece. Η εταιρεία, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος η πρώην Λαϊκή Τράπεζα (με ποσοστό 99%), έχει αναλάβει τη διαδικασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων τα οποία αφορούν κυρίως τις εργασίες στο εξωτερικό (Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Μάλτα και Ελλάδα).Ήδη, γίνεται αξιολόγηση των εργασιών στο εξωτερικό αναφορικά με την αξία των θυγατρικών εταιρειών, αλλά και για τις προοπτικές τους στις αγορές που λειτουργούν. Στη συνέχεια ο Διαχειριστής θα συνεργαστεί με ανεξάρτητο οίκο του εξωτερικού ο οποίος θα πραγματοποιήσει έρευνα για την αξία αυτών των εργασιών. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα απευθυνθεί σε υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τις εργασίες της τράπεζας.

Εκτιμάται ότι πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να αποξενωθεί ένας μέρος των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής και με τα έσοδα θα αποζημιωθούν πιστωτές. Τη  διαδικασία πώλησης ανέλαβε η IBG, η οποία έχει τη γενική ευθύνη για την προώθηση της αποξένωσης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ

Τα στοιχεία ενεργητικού της πρώην Λαϊκής Τράπεζας αποτελούνται:

  • ποσοστό 9,6% που κατέχει η πρώην Λαϊκή Τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου
  • οι αγωγές που έχουν κινηθεί από την πρώην Λαϊκή εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου
  • τις μετοχές στις ξένες θυγατρικές της εταιρείες που λειτουργούν στην Ουκρανία, Ρωσία, Ρουμανία και Σερβία, στη Μάλταάλλα
  • μικρότερα περιουσιακά στοιχεία.
  • Περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στον ισολογισμό της Τράπεζας

ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Οι κύριοι πιστωτές της είναι:

  • οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τράπεζας
  • οι εξασφαλισμένοι πιστωτές
  • οι κάτοχοι αξιογράφων και άλλοι πιστωτές

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Οι πιστωτές εξοφλούνται σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

  • έξοδα και αμοιβή Εκκαθαριστή/ Φιαχειριστή
  • δικαιώματα Επίσημου Παραλήπτη
  • έξοδα αιτούντα πιστωτή
  • προνομιούχα χρέη (κυβερνητικοί φόροι, αμοιβές εργοδοτουμένων, ενοίκια)
  • κάτοχοι ομολόγων κυμαινόμενης επιβάρυνσης
  • ανασφάλιστα χρέη

 

Πιστωτής (Creditor)πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) στο οποίο οφείλονται χρήματα

Εκκαθάριση εταιρείας (winding – up)

  • οδηγεί στη ρευστοποίηση και διανομή των περιουσιακών στοιχείων
  • οδηγεί σε παύση των εργασιών της εταιρείας.

 

Αναγκαστική διαχείριση (Receiver & Manager)

Ο Διαχειριστής (receiver & manager):

  • ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία
  • προχωρεί σε εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας
  • διανέμει μέρισμα στους πιστωτές

Απαιτήσεις

Όταν μια εταιρεία τίθεται υπό εκκαθάριση:

  • τερματίζονται οι νομικές διαδικασίες εναντίον της
  • γίνεται επαλήθευση για χρηματικές απαιτήσεις εναντίον της
  • εγείρονται ή συνεχίζονται δικαστικές αγωγές από τους πιστωτές που το επιθυμούν.