Το κράτος δηλώνει “απών” για ασθενή με Σκλήρυνση
Ακόμη να απαντήσουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε δικαιούχο ασθενή για φάρμακο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
Αγόρασε από μόνη της φάρμακο για θεραπεία 40.000 – 45.000 ευρώ
Αίτημα από το Ινστιτούτο Γενετικής, καθώς δεν υπήρχε άλλη θεραπεία
Εξάντλησε όλες τις θεραπείες της για την Κατά Πλάκας Σκλήρυνση και αναγκάζεται να αγοράσει το φάρμακο μονοκλωνικό αντίσωμα alemtuzumab, με την εμπορική επωνυμία lemtrada, μια συνολική θεραπεία 40.000 – 45. 000 ευρώ.
Το αίτημα για τη 38χρονη ασθενή υποβλήθηκε από τους γιατρούς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και όπως εξηγεί στο Ygeia-News, ο Διευθυντής της Γ’ Νευρολογικής Κλινικής του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου Δρ. Μάριος Παντζαρής, το φάρμακο θεωρείται στον χώρο της θεραπείας της Σκλήρυνσης ως θεραπεία τρίτης γραμμής, δηλαδή παραχωρείται μετά από αποτυχία όλων των υπολοίπων φαρμάκων.
Δοκίμασε όλες τις θεραπείες
Το φάρμακο χορηγείται για πρώτη φορά στην Κύπρο σε ασθενή, η οποία έχει δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που έχουν αποτύχει και δεν σταματούν τις υποτροπές της νόσου. Το φάρμακο χορηγείται από γιατρούς τους Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας.
Ο Δρ. Παντζαρής αναφέρει πως «το φάρμακο, είναι πανάκριβο, παρόλο που έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Μάιο να χορηγηθεί μέσω των κρατικών υπηρεσιών εφόσον η ασθενής είναι δικαιούχος και δεν είχαμε καμία απάντηση. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση από την ίδια την ασθενή να το αγοράσει ιδιωτικά».
«Υπολογίζεται», επισήμανε, «ότι η συνολική θεραπεία στοιχίζει γύρω στις 40 με 45 χιλιάδες ευρώ αλλά είναι το τελευταίο όπλο που είχε να δοκιμάσει η συγκεκριμένη ασθενής, γι’ αυτό αποφάσισε από μόνη της να το αγοράσει, εφόσον δεν είχαμε καμία απάντηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες».
Το φάρμακο είναι ένα καινούργιο μονοκλωνικό αντίσωμα και ονομάζεται alemtuzumab. Το εμπορικό του όνομα είναι lemtrada και χορηγείται ενδοφλέβια για πέντε συνεχόμενες μέρες και ο ασθενής επαναλαμβάνει μετά από ένα χρόνο άλλες τρεις δόσεις σε τρεις συνεχόμενες μέρες ενδοφλέβια.
Κατά τον Δρα Παντζαρή «θεωρείται ένα αρκετά αποτελεσματικό φάρμακο, και τα στοιχεία που είναι σε γνώση των γιατρών αναφέρουν πως περίπου στην τετραετία από αυτές τις δύο χορηγήσεις που γίνονται με ένα χρόνο διαφορά, γύρω στο 70% των ασθενών παραμένουν χωρίς υποτροπές, δηλαδή χωρίς κρίσεις και χωρίς καινούργιες εστίες στη μαγνητική τομογραφία. Είναι ένα φάρμακο αρκετά αποτελεσματικό, προσθέτει ο επιστήμονας, με κάποιες παρενέργειες, για τις οποίες έχουμε κάποιες ιδιαίτερες ανησυχίες. Οι παρενέργειες, που μπορούν να ελέγχονται συστηματικά από εμάς, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του θυρεοειδή, που είναι οι πιο συχνές, ή παρενέργειες πιο σπάνιες, που μπορεί να έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των νεφρών, τα αιμοπετάλια, θρομβώσεις κλπ.
Αποτέλεσμα των παρενεργειών αυτών είναι να έχουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία ως τελευταία επιλογή, δηλαδή μετά από αποτυχία των υπόλοιπων υφιστάμενων φαρμάκων».