synergatismos

Απεργούν του Χάρη – Πού ήταν η ΕΤΥΚ μια φορά κι ένα καιρό…

Η είδηση διαχέεται στο διαδίκτυο από το πρωί. Διαβάζω: «Τριακόσιοι και πλέον υπάλληλοι της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μέλη της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που εξήγγειλε η Συντεχνία, καταγγέλλοντας πως, για δεύτερη φορά φέτος, έξωθεν παρεμβάσεις απέτρεψαν την υπογραφή της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει με τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, γι’ ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μέχρι το τέλος του 2018».

Η ΕΤΥΚ διαμαρτύρεται έντονα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων, καυτηριάζοντας «τη στάση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατά τη Συντεχνία, ανέτρεψε τη συμφωνία που έγινε με τη Διοίκηση της Τράπεζας κατά την τελευταία συνάντηση τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου».

Είμαι υπέρμαχος του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργούν και διαφωνώ με τις ετσιθελικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτούς χωρίς αυτούς. Όμως, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας θεσμικά το κράτος είναι ο ιδιοκτήτης του Συνεργατισμού. Οφείλει να προστατεύσει και το τελευταίο ευρώ γιατί κάθε ευρώ του Συνεργατισμού είναι χρήματα του κάθε Κύπριου πολίτη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης αποκάλυψε αυτή τη βδομάδα στη Βουλή πως «αν ο Συνεργατισμός χρειαστεί νέα οικονομική ενίσχυση του χρόνου, θα εξεταστούν άλλες επιλογές, πέραν της βοήθειας του κράτους που αφορά ιδιώτες», εξηγώντας πως «ο Συνεργατισμός επιβάλλεται να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια €200 εκ. τα οποία θα καταβάλει το κράτος». Μια σοβαρή δήλωση που δημιουργεί ανησυχίες καθώς γίνεται από τον πρώτο τη τάξει τεχνοκράτη του κράτους.

Το ζήτημα του Συνεργατισμού είναι ένα πολυδιάστατο  κεφάλαιο. Τα λάθη των πρώην και τα λάθη των νυν, και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες στη μέση. Όπως θα έλεγε και ο κάθε ανεξάρτητος  παρατηρητής «ντύθηκε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα αλλιώς». Όμως, ο Συνεργατισμός και τα χρήματά του θα πρέπει να διασφαλιστούν ως κόρη οφθαλμού. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ρωτήσω την ΕΤΥΚ πού ήταν:

  • όταν η προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, όπως καταγράφει και η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, « φρόντιζαν να ξεφορτώνουν τα δάνεια της θυγατρικής Λαϊκής στην Ελλάδα, φορτώνοντάς τα στη μητρική Λαϊκή στην Κύπρο».
  • όταν η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας φόρτωνε την τράπεζα στην Κύπρο με διατραπεζικό χρέος, και το ξεφόρτωνε από τη Λαϊκή στην Ελλάδα.
  • όταν η διοίκηση της Λαϊκής και τα στελέχη της παρέσυραν την τράπεζα και ταυτόχρονα την κυπριακή οικονομία σε κατάρρευση.
  • όταν ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη της Συντεχνίας διαπίστωναν ότι υπήρχε« αδράνεια και έλλειψη υπευθυνότητας των κρατικών αρμοδίων που δεν ενήργησαν έγκαιρα, αμέσως μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, για να εντάξουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφόσον η Κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δεν μπορούσε να στηρίξει ή να ανακεφαλαιοποιήσει τη Λαϊκή».
  • όταν παραχωρούνται δάνεια από τη Λαϊκή στην Ελλάδα, δάνεια τα οποία κάλυπτε με τα κεφάλαιά της η Λαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο.
  • όταν υπήρξαν τρωτά και ανορθόδοξος δανεισμός της Uniastrum, πριν από την εξαγορά της.

Χ.Α.