Cyta: Διεμερίσαντο τα ιμάτιά της εαυτοίς
Ο Αβέρωφ ελέγχει, ο Χάρης εκτελεί και ο Νικόλας στα «δυο στενά»
- Το Δ.Σ. του Οργανισμού συνεχίζει το έργο της μεγιστοποίησης της αξίας του, μακριά από την «εκτέλεση» της Cyta
- Ο Χάρης τρέχει να περάσει το νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες για να πωληθεί αμέσως ο Οργανισμός
- Οι πέντε συντεχνίες βλέπουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ζητούν πλήρη διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησής τους.
Της Χρύσως Αντωνιάδου
Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου γνωστή και καθιερωμένη με το λογότυπο Cyta ετοιμάζεται να ρίξει τίτλους τέλους. Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα …μάτια του μνημονίου, ή καλύτερα για τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα επισπεύδονται, και οι εξελίξεις τρέχουν με συνοπτικές διαδικασίες, θυμίζοντάς μια φράση από το ευαγγέλιο: «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρο».
Μια φράση στην ιστοσελίδα της Cyta υπενθυμίζει τα 50 χρόνια λειτουργίας της και τη συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία σε δύσκολες εποχές.«Κάποτε ξεκινήσαμε να φέρνουμε το μέλλον με ένα τηλέφωνο. Μια συσκευή πολυτελείας που μπορούσε να φέρει τον κόσμο σε επαφή με άτομα που βρίσκονταν μακριά του. Αργότερα, εγκαινιάσαμε μια σειρά από υπηρεσίες, το τέλεξ, το φαξ, την κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο, που έκαναν την προσωπική, την επαγγελματική και την καθημερινή μας ζωή πιο εύκολη, πιο ποιοτική πιο επικοινωνιακή.Και επειδή ξέρουμε καλά ότι οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες δεν σταματούν ποτέ… φανταστείτε και το αύριο μαζί μας».
Το αύριο στους ιδιώτες επενδυτές
Η στρατηγική γεωγραφική της θέση, η τηλεπικοινωνιακή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης … χάνεται για χάρη του χρήματος και των οικονομικών συμφερόντων που καραδοκούν να εισβάλουν στον επικερδή και νευραλγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Για τη Cyta δεν υπάρχει αύριο. Το αύριο ανήκει στους ιδιώτες επενδυτές που κλιμακώνουν στο παρασκήνιο το ενδιαφέρον τους για εξαγορά του Οργανισμού, σε μια περίοδο που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο κυπριακό και στην οικονομία. Και η Κυβέρνηση σπεύδει άρον – άρον να κλείσει, με συνοπτικές διαδικασίες, το μεγάλο ζήτημα, υποσχόμενη στους 1700 περίπου υπαλλήλους και στις οικογένειές τους και τους 1000 συνταξιούχους πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα συμφέροντά τους διασφαλίζονται.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είναι …απασχολημένος αυτές τις μέρες με τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία που, όπως πιστεύει, θα στηρίξουν την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και θα την τραβήξουν στις αγορές για φθηνό δανεισμό. Ετοιμάζεται να κλείσει τις εκκρεμότητες – αγκάθια, πιστεύοντας πως έτσι θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της καριέρας του ως Υπουργός, που του ανοίγει τον δρόμο για μια επιτυχή πολιτική καριέρα!
Ο Αβέρωφ ελέγχει την κατάσταση
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επίσης ιδιαίτερα ευχαριστημένος, βγαίνει στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές αποφάσεις, ως μέντορας του Χάρη. Ο κ. Νεοφύτου που κινεί τα νήματα, ξέρει πώς και πότε να «χτυπήσει», ελέγχει όλες τις καταστάσεις και όλα τα νέα πρόσωπα που τοποθέτησε σε διάφορα καίριας σημασίας πόστα.
Ο Αβέρωφ αναλαμβάνει δράση στη δύσκολη αποστολή τής διάλυσης της Cyta που, όμως, είναι σίγουρος πως θα τη φέρει σε πέρας επιτυχώς. Φτάνει να πείσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου εύκολο να πείσει το …έτερον του ήμιση. Έρχονται βουλευτικές εκλογές, ο Μάριος Κάρογιαν τού βάζει τρικλοποδιές και πρέπει να κρατήσει συσπειρωμένο και δυνατό το κόμμα του και η πλειοψηφία του προσωπικού της ΑΤΗΚ είναι ΔΗΚΟϊκοί.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρέπει να πετύχει τα τελευταία μεγάλα στοιχήματα. Οι …φερέλπιδες νέοι με προσόντα έφεραν σε πέρας την αποστολή τους, κέρδισαν πόντους επικοινωνιακά – κανέναν δεν νοιάζει ποιοι τεχνοκράτες έβαλαν την πλάτη τους για να κλείσουν οι υποθέσεις – και ο Αβέρωφ πρέπει να πείσει πως είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, του κυπριακού λαού και των φορολογουμένων πολιτών να αποκρατικοποιηθεί η Cyta και να πωληθεί σε επενδυτή, να γίνει η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων γιατί ο λαός θα διασφαλίσει …δωρεάν την υγεία του με το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Ο κατατεμαχισμός της Cyta πρέπει να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να πωληθεί το συντομότερο, να εισρεύσει χρήμα στα δημόσια ταμεία για να … υλοποιηθεί ένας στόχος της Τρόικα, που ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος…
Καθάρισαν, έστησαν και πάει…
Και εκείνη όλη η δουλειά που έκαμνε μήνες τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, η νέα στρατηγική που εξήγγειλε και εφαρμόζει, τα νέα προϊόντα και οι υπηρεσίες που εισήγαγε και ανακοίνωσε, πώς θα τα παρουσιάσει σύντομα στην κυπριακή αγορά; Εκείνο το γενικό «καθαριστήριο» που έστησε με το Ταμείο Συντάξεων, τη νέα επενδυτική του πολιτική και τις υποθέσεις που καταλήγουν για ποινικές ευθύνες στον Γενικό Εισαγγελέα;
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα απαντούσε, όπως και έκανε, με μια πρόταση που δεν σηκώνει για τον ίδιον πολλή ανάλυση: «Οι αποκρατικοποιήσεις θα φέρουν φρέσκο χρήμα στην οικονομία. Διά μέσου αυτών θα γίνουν οι πιο σημαντικές επενδύσεις που θα φέρουν φρέσκο χρήμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία». Εκεί είναι όλα τα λεφτά του μνημονίου! Η Cyta πωλείται «λουκούμι» σε έναν επενδυτή, που ήδη ενδιαφέρθηκε και συνεχίζει να ενδιαφέρεται να εισέλθει στην κυπριακή αγορά, φτάνει να του ανοίξουν τον δρόμο …καθαρίζοντας πρώτα με τα νομοθετικά θέματα. Τα υπόλοιπα θα επιλύονται επίσης με συνοπτικές διαδικασίες και κάθε φορά με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το Δ.Σ. και οι 1700 περίπου εργαζόμενοι στον εύρωστο και κερδοφόρο οργανισμό που ξελάσπωνε τα δημόσια ταμεία κάθε φορά που στέρευαν από ρευστό, ξέρουν πως η Cyta περνά σε αποκρατικοποίηση. Το ήξεραν εδώ και πολύ καιρό. Το Δ.Σ. από τη στιγμή που ανέλαβε είχε ως στόχο να προετοιμάσει το έδαφος …καθαρίζοντας τον δρόμο από τα αγκάθια που έσπειραν στον Οργανισμό οι προκάτοχοι του, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη δίοδο για έναν νέο επενδυτή, έναν στρατηγικό επενδυτή, όπως έλεγαν, που θα πρόσφερε τεχνογνωσία και εμπειρία σε έναν οργανισμό που δουλεύει για χρόνια ρολόι, παρά τα κακώς κείμενα. Εξάλλου, όλοι τον … πρόσεχαν από ήλιο και από άνεμο, καθώς ήταν ο χώρος που το κάθε κόμμα, κυρίως το ΔΗΚΟ, έπαιρνε πόντους και ψήφους, βολεύοντας κόσμο και κοσμάκη.
Πιθανότατα άλλοι να ήξεραν αλλά και πολλοί να μην ήξεραν πως η Κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να κλείσει το ζήτημα με συνοπτικές διαδικασίες, να μην το έχει … στα πόδια της, για να προχωρήσει παράλληλα και ταυτόχρονα με την αποκρατικοποίηση των λιμανιών, με την ημι – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων για χάρη της δημόσιας υγείας και της προσφοράς υπηρεσιών ψηλού επιπέδου μέσω του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Το Δ.Σ. του Οργανισμού συνεχίζει τη δουλειά του όπως και πρώτα, η Διοίκηση της ΑΤΗΚ ετοίμασε τη νέα δομή του Οργανισμού, πιστεύοντας πως η Κυβέρνηση θα παράτεινε την περίοδο έναρξης της διαδικασίας αποκρατικοποίησης
Ωστόσο, ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Ηροδότου έχουν επιστρατεύσει επιτελείο νομικών κι άλλων συμβούλων για να τους βρει τη λύση των δυο Cyta, που τελικά αποφασίστηκε να προωθηθεί προς υλοποίηση, με το νομοσχέδιο να ψηφίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τις αντιδράσεις των συντεχνιών, και κατατίθεται προς ψήφιση άμεσα στη Βουλή.
Η αξία και η απαξίωση
Πάντως, το Δ.Σ. του Οργανισμού, παρά την ελλιπή ενημέρωση και τις προσπάθειες να περιθωριοποιηθεί από τις εξελίξεις τής αποκρατικοποίησης και της πώλησης της «νέας Cyta», αλλά και την κοστολόγηση της πραγματικής αξίας του Οργανισμού, θέματα που χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών και ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων, συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της αύξησης της αξίας του.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» στις 23 Ιουλίου 2015, έδινε το στίγμα των ανησυχιών του για το μέλλον του Οργανισμού: «Αυτό όμως που πρέπει, με κάθε θυσία να αποφευχθεί, είναι η απαξίωση του Οργανισμού, που τελικά θα οδηγήσει σε λάθος δρόμο, σε βάρος και της οικονομίας του τόπου και των φορολογούμενων πολιτών». Για να επαναλάβει γι’ άλλη μια φορά πως «η αξία της Cyta είναι μεγάλη και αυτή βρίσκεται στις υποδομές και στους ανθρώπους του Οργανισμού».
Η αντίδραση των συντεχνιών
Οι συντεχνίες που αντιδρούν, όχι μόνο στα ζητήματα που αφορούν την αποκρατικοποίηση αυτήν καθεαυτή, αλλά και σε εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα, θα έχουν αύριο Δευτέρα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίον θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους αναφορικά με συγκεκριμένα ζητήματα όπως είναι:
- Το καθεστώς εργοδότησης και διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων
- Το δικαίωμα επιλογής απασχόλησης των υφιστάμενων υπαλλήλων της Cyta στη νέα εταιρεία μετά το μεταβατικό στάδιο με το καθεστώς του υπαλλήλου της ΑΤΗΚ (Δημόσιος Οργανισμός)
- Τα καθήκοντα του προσωπικού στη νέα εταιρεία και το αίτημα για εργοδότηση από την ΑΤΗΚ με το καθεστώς του δημόσιου υπαλλήλου.
- Η επέκταση της μεταβατικής περιόδου από 12 μήνες σε 36.
- Η πλήρης διασφάλιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων
- Η κατάθεση όλων των νομοσχεδίων που αφορούν την αποκρατικοποίηση και τα συνταγματικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και θέματα εθνικής ασφάλειας, ως πακέτο.
Η επόμενη μέρα; Οι εξελίξεις τρέχουν και κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμήσει μετά βεβαιότητας κατά πόσον το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με τις ψήφους του ΔΗΚΟ και του Νικόλα, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του ΔΗΣΥ, τάσσονται κάθετα εναντίον της αποκρατικοποίησης.
Aναπάντητα ερωτηματικά:
- Σε ποιες θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίες θα απορροφηθούν οι υπάλληλοι της Cyta που θα επιλέξουν να παραμείνουν με το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου;
- Σε ποια κλίμακα και με ποια ωφελήματα (εργασιακά και συνταξιοδοτικά);
- Με ποιο καθεστώς εργοδότησης και με ποιους όρους απασχόλησης θα εργαστούν στη «νέα Cyta»; Με το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου που θέλουν οι συντεχνίες, ή με άλλο που θα ήθελε ο νέος επενδυτής;
- Ποια θα είναι η σύνταξη των υφιστάμενων και μελλοντικών συνταξιούχων της Cyta, που έχουν συνεισφέρει στο Ταμείο Συντάξεων καθώς το Ταμείο θα απορροφηθεί από το Πάγιο Ταμείο και μαζί με αυτό όλα τα περιουσιακά του στοιχεία;
- Tι θα γίνει με τα υποβρύχια καλώδια του Οργανισμού, έναν ανυπολόγιστο πλούτο, που αποτιμάται σε ψηλή τιμή, καθώς και με τις δυο θυγατρικές εταιρείες, τη Cyta Ελλάς και Βρετανίας.
Η κυβερνητική πρόταση
Κατά τη μεταβατική περίοδο ή μέχρι το τέλος αυτής οι εργοδοτούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις πιο κάτω επιλογές:
- Να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με ιδιωτικό συμβόλαιο και πακέτο δωρεάν μετοχών, αποποιούμενοι το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.
- Να εργαστούν στη «νέα Cyta», στη βάση συμβολαίου ιδιωτικού δικαίου, διατηρώντας τη θέση τους στην ATHK άνευ απολαβών
- Η θέση θα παραμένει κενή μέχρις ότου ο επενδυτής αποφασίσει να τερματίσει την εργοδότηση του εργαζομένου, ή ο εργαζόμενος αποφασίσει να τερματίσει την άδεια άνευ απολαβών, οπότε και επιστρέφει στη θέση του στην ΑΤΗΚ.
- Ο επενδυτής δεν θα δικαιούται να ζητήσει από τον υπάλληλο να αποχωρήσει για μια περίοδο δώδεκα μηνών μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου
- Ο υπάλληλος θα μπορεί να αποφασίσει να τερματίσει την άδεια άνευ απολαβών όποτε το επιθυμεί, με τρεις μήνες προειδοποίηση.
- Να επιλέξουν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.
- Να αποσπαστούν στη δημόσια υπηρεσία.
Ο πλούτος της Cyta
Σύστημα οπτικών ινών
- το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών POSEIDON – εξυπηρετεί την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο.
- τα εννέα διεθνή υποθαλάσσια συστήματα και υποσυστήματα οπτικών ινών σύγχρονης ψηφιακής ιεραρχίας – συνδέουν την Κύπρο με Ελλάδα, Ισραήλ, Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ιταλία, Γαλλία και προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Ν.Α. Ασία
- το πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών της Cyta Ελλάδας, νότια από την Κρήτη και βόρεια μέχρι και την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία
- η υποδομή των επίγειων δορυφορικών σταθμών
- οι πολλαπλοί καλωδιακοί σταθμοί – σύνδεση με παράκτια υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα
- το νέο καλωδιακό υποσύστημα ALEXANDROS, μεγάλης χωρητικότητας με ξεχωριστές ιδιόκτητες οπτικές ίνες προς Αίγυπτο και Γαλλία και σημαντικές συμφωνίες διάθεσης καλωδιακής χωρητικότητας στο υποσύστημα, προς τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς Συρίας και Λιβάνου
- η εναλλακτική διόδευση προς Ευρώπη και διασύνδεση με όλα τα καλωδιακά συστήματα μεταξύ Ασίας – Αφρικής – Ευρώπης, που διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ
- η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων καλωδιακών δακτυλίων ATHENA και MINERVA, με προστατευμένες διασυνδέσεις μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας – Γαλλίας
- τα υπό κατασκευή και πόντιση νέα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα ALASIA και EUROPA προς Συρία και Λίβανο,
- η συμμετοχή της σε κοινοπραξίες με σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες,
- οι 30 επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί – με πρόσβαση στα κυριότερα δορυφορικά συστήματα, εκτεταμένες διασυνδέσεις παγκόσμια.
Πώς προχωρεί η αποκρατικοποίηση
- πρώτα εγκρίνεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση
- μετά δημοσιεύεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
- συστήνεται εταιρεία ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης
- ζητούνται διευκρινίσεις από και προς επενδυτές
- εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών
- προεπιλέγονται επενδυτές
- υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές – στάδιο προεπιλογής
- προσχέδιο εγγράφων διαγωνισμού – εισηγήσεις από τους προεπιλεγμένους επενδυτές
- έγγραφα της συναλλαγής – υποβάλλονται και αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές
- Επιλέγεται ο προσφοροδότης.
Μόνιμο προσωπικό Cyta – 1650
Ωρομίσθιοι – 600
Αναλυτικά:
Ειδικευμένοι τεχνίτες – 400
Τεχνικοί τηλεπικοινωνιών, Τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και Τεχνικοί Πληροφορικής – 450
Γραφειακό προσωπικό – 400
Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών – 140
Άλλες ειδικότητες – Νομικοί, Διοικητικοί Λειτουργοί, Λειτουργοί Μάρκετιγκ, Εμπορικό Τμήμα – 140
Υποτμηματάρχες – 140
Διευθυντές Β’ – Διευθυντές Α’ – 15
Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής – 1