Ελληνική: Άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται, άλλοι σε ρήξη
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου περνά μέσα από νέες προκλήσεις και συμπληγάδες. Το eurogroup έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κύπρου και της οικονομίας της, μια μαύρη σελίδα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ο κατήφορος και ταυτόχρονα κι ο ανήφορος για να διορθωθούν οι …ρωγμές και να στηθεί από την αρχή το σύστημα.
Ξηλώθηκε μια τράπεζα, μια δεύτερη φορτώθηκε τα λάθη των αξιωματούχων της και τα λάθη της άλλης, και μια τρίτη άντεξε για να καταλήξει τελικά στα χέρια ξένων μετόχων. Τα διαχρονικά λάθη του συστήματος, που έμπαζε νερά από παντού αλλά όλοι σιωπούσαν γιατί περνούσαν καλά, βγαίνουν σιγά – σιγά στο προσκήνιο, όπως και οι άστοχες, πολλές φορές ενέργειες και κινήσεις, των νέων Δ.Σ. και Διοικήσεων των τραπεζών που αποφάσισαν μεν να ξηλώσουν το «σαθρό», κατά την άποψή τους, σύστημα αλλά που μέχρι τώρα δεν κατάφεραν:
Πρώτο, να διαχειριστούν την «τρύπα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Δεύτερο, να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των Ομίλων τους, παρόλο που μέχρι τώρα έδιναν ένα μήνυμα ότι είναι κεφαλαιακά ισχυρές.
Τρίτο, να εμπνεύσουν το προσωπικό τους και να το στηρίξουν, για να δουλέψει το σύστημα και να παραχθεί εργασία
Τέταρτο, να στηρίξουν τους πελάτες τους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παρακολουθούμε μέρες τώρα αντιπαραθέσεις μεταξύ της ΕΤΥΚ και της Ελληνικής Τράπεζας. Για να είμαι ειλικρινής δεν ανέμενα μια διαφορετική τροπή από δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις, που δεν θα συμφωνούσαν ούτε σε ένα γιώτα, έστω για τα …μάτια του κόσμου.
Η νέα τάξη πραγμάτων στην Ελληνική Τράπεζα «ξήλωσε» το σύστημα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Θεώρησε ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τους Γενικούς Διευθυντές που … συνάντησε και έλαβε μια … εύκολη απόφαση: « Δεν χρειαζόμαστε τις υπηρεσίες σας». Βέβαια, αυτοί έφυγαν με το αζημίωτο, προκαλώντας, ωστόσο, ανάμεσα στο προσωπικό μια κατάσταση πανικού, που σιώπησε για να μην χάσει τη δουλειά του, τέτοιους καιρούς, τέτοιες δύσκολες εποχές. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά… Κανένας δεν διερωτήθηκε τι πήγε λάθος…
Συνοπτικές διαδικασίες
Από εκεί και πέρα άρχισαν όλα. Ένα ένα αλλά πολύ γρήγορα. Μισθώνονται οι υπηρεσίες ξένων συμβούλων που στοιχίζουν στον Όμιλο εκατομμύρια ευρώ, προσλαμβάνεται προσωπικό με συνοπτικές διαδικασίες, μόνο με …μια ματιά, γιατί υπάρχουν διασυνδέσεις, φιλικές και επαγγελματικές, αλλά κυρίως γιατί “υπάρχουν άτομα στην αγορά εργασίας με εξαιρετικά προσόντα που δεν πρέπει να τα χάσουμε…”. Αλλάζουν ρόλοι, θέσεις, καθήκοντα, άλλοι φεύγουν με συνοπτικές διαδικασίες και άλλοι έρχονται επίσης με συνοπτικές διαδικασίες.
Παράθεση γεγονότων, χωρίς κανέναν σχόλιο. Όμως, πρέπει να απαντηθεί ένα ερώτημα καίριας σημασίας. Υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια με τα οποία να αποδεικνύεται ότι όλα αυτά τα χρήματα που δαπανούνται σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων και ξένων συμβούλων, έχουν συγκεκριμένα οφέλη και ποια για τον Όμιλο; Έγινε και ποια αξιολόγηση του προσωπικού για να διαπιστωθεί ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν στους ρόλους και στα καθήκοντά τους, ποιοι πρέπει να φύγουν, ποιοι να μείνουν, ποιοι να αντικατασταθούν και ποιοι να εκπαιδευτούν; Όχι.
Δυο μέτωπα
Eκεί, λοιπόν, που η Ελληνική Τράπεζα έχει μετατραπεί σε ένα χώρο, όπου προσλαμβάνονται, απολύονται και φεύγουν από μόνοι τους, και εκεί που οι μέτοχοι αναμένουν να δουν αποτελέσματα με αποδόσεις, έρχεται η μεγάλη είδηση. Για να είμαι ειλικρινής δυο μεγάλες ειδήσεις. Πρώτο, υπάρχει ρήξη μεταξύ των δυο μεγάλων μετόχων, ή καλύτερα των ατόμων που εκπροσωπούν τους δυο μεγάλους μετόχους με τη Δήμητρα Επενδυτική, η οποία δεν αφήνει το θέμα εκεί αλλά κάμνει καταγγελία στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Βέβαια, υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί και φόβοι πως «είναι πολύ δύσκολο να δικαιωθούν» καθώς η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη διάγει μια περίοδο άριστης συνεργασίας και φιλίας με την ανώτατη πυραμίδα της Τράπεζας.
Ως εδώ όλα καλά. Κερδίζουν μόνο οι «νέοι». Και ξαφνικά μας προέκυψε η ΕΤΥΚ (η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλά για τις τράπεζες) για να διεκδικήσει, τάχατες, τα δίκαια του προσωπικού, στέλλοντας σαφή μηνύματα προς τη Διοίκηση.
Ό,τι και να συμβαίνει στον Όμιλο, όσα κι αν βρίσκονται σε εξέλιξη, και είναι πράγματι σοβαρά, η ΕΤΥΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλά. Μάλλον είναι υποχρέωσή της να σιωπά και να κλείνει το στόμα, καλύτερα να διαλυθεί! Ναι, να διαλυθεί! Να μιλά και να λέει τι; Πως εξυπηρετείτο από τις τράπεζες για δεκαετίες; Πως ενεργούσε για το προσωπικό συμφέρον, διασφαλίζοντας βέβαια και κάποια ωφελήματα για τα ….μάτια των μελών της. Ήξερε, δεν μιλούσε, συνεργούσε.
Η Ελληνική Τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια για να καλύψει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επαφές προς αναζήτηση επενδυτών. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, τουλάχιστον με τους ξένους επενδυτές, όσοι επενδύουν σε μια εταιρεία, σε έναν Όμιλο, σε ένα οργανισμό προσδοκούν σε αποδόσεις. Οι δυο μεγάλοι μέτοχοι έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους και αναμένουν να τα πάρουν πίσω με ψηλές αποδόσεις, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Χ.Α.