Ενόχλησε η γνώμη του Καθηγητή Βοvis για τη Cyta
Της Χρύσως Αντωνιάδου
O Γεώργιος Μπαμπινιώτης, επιφανής γλωσσολόγος, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο λεξικό της ελληνικής γλώσσας ερμηνεύει τη λέξη «γνωμάτευση» ως «γνώμη ειδικού» και τη λέξη «γνωματεύω» ως «εκφέρω γνώμη ως ειδικός». Πουθενά δεν αναφέρεται σε γραπτή μελέτη ή γνωμάτευση.
H Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, σε μια προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, δίνει μια λανθασμένη ερμηνεία σε προχθεσινό δημοσίευμα της «Σημερινής» αναφορικά με την άποψη του εγνωσμένου κύρους καθηγητή Christopher Bovis για το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Καθηγητής συμβούλευσε την Κυβέρνηση και τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων για τις διαφωνίες του αναφορικά με την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, γνωμοδοτώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό σε μια μικρή αγορά όπως η κυπριακή, η οποία θα πέσει στα χέρια ενός ιδιωτικού μονοπωλίου».
Ερμηνεύει όπως θέλει
Η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ερμηνεύει κατά το δοκούν το σχετικό δημοσίευμα, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη. Όπως αναφέρει, «ο Έφορος και η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν αναθέσει την ετοιμασία τέτοιας εργασίας σε κανέναν καθηγητή οποιουδήποτε πανεπιστημίου. Επίσης, δεν έχει παραληφθεί τέτοια μελέτη και δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για ύπαρξη της, ούτε και έχει έλθει εις γνώση του Εφόρου και της ΜΑ οποιαδήποτε έκθεση, σημείωμα ή γνωμοδότηση».
Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για την ετοιμασία εργασίας ή μελέτης από τον Καθηγητή Bοvis. Ο Καθηγητής είναι προσκεκλημένος του Cyprus International Institute of Management σε διάφορες ακαδημαϊκές διαλέξεις αναφορικά με θέματα της ειδικότητάς του. Σε μια από τις διαλέξεις του, υπό τον τίτλο «Επιχειρηματικό Μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων του CIIM, ο Καθηγητής ανέφερε πως συμβούλευσε την Κυβέρνηση για τα θέματα αποκρατικοποίησης, χωρίς να κατονομάζει ποιους. Ο Δρ Bovis είναι καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Hull. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος κυβερνήσεων και βιομηχανιών σε πολυάριθμα έργα υψηλής σημασίας. Επίσης, έχει συμβάλει στη δόμηση πρότυπων οργανισμών για το δημόσιο-ιδιωτικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η μέθοδος PPP
Ο Καθηγητής προτάσσει ως ενδεδειγμένο το μοντέλο PPP (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα – Public-Private Partnerships, ‘PPPs’) που είναι μια μορφή συνεργασίας στη χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και συντήρηση ενός έργου ή παροχή μιας υπηρεσίας. Η μέθοδος PPP χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορα έργα και υπηρεσίες. Ένα σημαντικό όφελος των συμβάσεων PPP είναι η ανάληψη των κινδύνων από τον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια σχεδιασμού και κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια διαχείρισης (life-cycle risk) ενός έργου.
Η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «έχει προβεί στον διορισμό ανεξάρτητων συμβουλευτικών οίκων, διεθνούς εμβέλειας και εμπειρίας σε συναφείς διαδικασίες προσέλκυσης και διαπραγματεύσεων με Στρατηγικούς Συνεργάτες/ Επενδυτές και ιδιαίτερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών». Δίνοντας τη δική της άποψη αναφέρει πως «οι διορισμοί αυτοί έγιναν μέσω διεθνών, ανοικτών και διάφανων διαδικασιών, μετά την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με τήρηση των προνοιών των νόμων και κανονισμών που διέπουν τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων».
Η σχετική αυτή εμπειρία των συμβούλων, προσθέτει, χρησιμοποιείται για να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν τη διαδικασία εξεύρεσης του καταλληλότερου Στρατηγικού Συνεργάτη/ Επενδυτή για τη CYTA («Διαδικασία»).
Οι ξένοι Σύμβουλοι
Προσθέτει πως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος έχει διοριστεί ο διεθνής οίκος Citigroup, με τεράστια εμπειρία και εκτόπισμα όσον αφορά τη διενέργεια διεθνών διαδικασιών στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος και πλαισιώνεται από νομικούς, λογιστικούς και τεχνικούς/ εμπορικούς συμβούλους αντίστοιχης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, που τον υποστηρίζουν σε θέματα της ειδικότητας τους. Στη βάση αυτή, όλες οι αναλύσεις και εισηγήσεις που αφορούν στον σχεδιασμό και εφαρμογή της βέλτιστης διαδικασίας διενεργούνται από τους κατάλληλους συμβούλους που κατέχουν σχετική εμπειρία, διασφαλίζοντας έτσι το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης η Μονάδα διευκρινίζει πως όσον αφορά τον στόχο για μεγιστοποίηση της αξίας της CYTA, τα καθήκοντα του Τεχνικού/ Εμπορικού Συμβούλου Roland Berger Strategy Consultants περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, την ετοιμασία λεπτομερούς πενταετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση της CYTA, το οποίο προσδιορίζει συγκεκριμένες ενέργειες για άμεση βελτίωση της λειτουργίας και της κερδοφορίας του οργανισμού και κατ’ επέκταση της αξίας του, και θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή προσφορών από τους Στρατηγικούς Συνεργάτες/ Επενδυτές.
Πηγή:Σημερινή, 27 Οκτωβρίου 2015