bank-of-cyprus

Επενδύουν, θέλουν αποδόσεις και δεν θα χάσουν ούτε ένα ευρώ!

• Οι ξένοι επενδυτές στην Τράπεζα Κύπρου υπό τον Ross, προχωρούν με τη σκληρή γραμμή του καθαρισμού του δανειακού χαρτοφυλακίου
• Θα χαθούν ακίνητα – φιλέτα μεγαλοοφειλετών αν δεν πληρώνουν
• Καμιά εύνοια σε κανέναν
• Τοποθέτησαν ρευστό, έσωσαν τον Όμιλο και δεν πρόκειται να χάσουν
• Ο Τζον Χούρικαν έχει πλέον την ασπίδα προστασίας του Άκερμαν και του Ross
• Τίποτε δεν αποκλείεται – Στο τοπίο ακόμη και στρατηγικές κινήσεις με αγορά μικρότερης τράπεζας
• Πληρώνουν σε ρευστό και έχουν ψηλές προσδοκίες

Το «Κοινόν των Κυπρίων» μετατρέπεται σε «Κοινόν των ξένων», ισχυρών ονομάτων της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκακιέρας. Εκ των πραγμάτων και των εξελίξεων, η συμμετοχή ξένων επενδυτών στον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Κύπρου, ενάμιση χρόνο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, θεωρείται η μοναδική διέξοδος για να σωθεί ο Όμιλος μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και τη συγχώνευση των εργασιών της, το κούρεμα των καταθέσεων και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η Τράπεζα αναζητούσε ρευστό και οι μόνοι που το είχαν ήταν οι ξένοι επενδυτές που στρέφονται τα τελευταία χρόνια στις χώρες με προβλήματα χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι ξένοι επενδυτές
Η κάθοδος του αμερικανού δισεκατομμυριούχου και η κάλυψη της έκδοσης γι’ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου κατά 40% από τον Όμιλο του Wilbur Ross είναι ένα εγχείρημα με πολλαπλή σημασία, αλυσιδωτές επιπτώσεις και παραμέτρους, ένα πείραμα που η επιτυχία του θα κρίνει και την επαναφορά της οικονομίας της Κύπρου σε πορεία ανάκαμψης.
Ο Ross σώζει μεν την Τράπεζα Κύπρου, συνεπικουρούμενος από ξένους επενδυτές και δίνει το μήνυμα πως θα κρατήσει τις ισορροπίες με τους ισχυρούς Ρώσους που παραμένουν στον Όμιλο, αλλά ταυτόχρονα θέλει ν’ αξιοποιήσει τη συμμετοχή του ιδίου και των ταμείων που εκπροσωπεί, αποκομίζοντας κέρδη από την Τράπεζα και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Ο νέος ισχυρός άνδρας του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου, που για τον ίδιον η Κύπρος είναι μια μικρή κουκίδα στον ωκεανό με αναβαθμισμένη, όμως, σημασία για την περιοχή, ξέρει πολύ καλά, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ότι κανένας δεν επενδύει τα χρήματά του σε μια επιχείρηση χωρίς να κερδίζει.
Ποιος θα επένδυε 480 εκατ. ευρώ σε έναν οργανισμό όπως η Τράπεζα Κύπρου και θα τον άφηνε έρμαιο στα χέρια οποιουδήποτε; Ο Ross και οι υπόλοιποι επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων τους ελέγχει, έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και εκτιμάται πως θα κινηθούν τάχιστα για κινήσεις στρατηγικής στον πάλαι ποτέ ισχυρότερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό του τόπου. Προς τον σκοπό αυτό τίποτε δεν αποκλείεται, ακόμη και στρατηγικές κινήσεις γι’ αγορά μικρότερης τράπεζας ή γι’ αξιοποίηση περιουσιών – φιλέτων που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν αποκλείεται να περάσουν στην Τράπεζα ή σε ελεγχόμενα επενδυτικά ταμεία, σε μια διαδικασία εκποίησής τους.
Άρα, η παρουσία του Ross στην Τράπεζα μπορεί να πανικοβάλλει πολλούς, ακούοντας για ένα «γεράκι» των αγορών που ποντάρει για να κερδίσει, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα γι’ εκμετάλλευση βιώσιμων επιχειρήσεων του ενεργειακού και τουριστικού κλάδου του τόπου, ή και τα δυο, και για προσέλκυση ξένων επενδυτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο άμεσα.

Το καρνέ του Άκερμαν
Η επιλογή του Γιόσεφ Άκερμαν, του πρώην Προέδρου της Deutsche Bank δεν είναι μόνο διακοσμητικού χαρακτήρα αλλά ουσιαστική. Ο διεθνούς εμβέλειας τραπεζίτης είναι σε θέση να προσελκύσει ξένους επενδυτές καθώς στο καρνέ του και στο κινητό του τηλέφωνο έχει περάσει τα ονόματα μεγάλων οργανισμών και ταμείων, γνωστών εκατομμυριούχων ανά τον κόσμο που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν οπουδήποτε εάν εντόπιζαν συμφέρουσες ευκαιρίες με προοπτικές αποδόσεων.
Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί ένας ξένος επενδυτής να έλθει στην Κύπρο και να επενδύσει στη νέα τράπεζα που διαμορφώνεται, δίνοντας ταυτόχρονα μια θετική βαθμολογία στην κυπριακή οικονομία αλλά κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Ο ίδιος ο Ross θεωρεί πως οι επενδυτές στην Τράπεζα Κύπρου στοχεύουν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στην επάνοδό της σε θετική τροχιά, χωρίς να υποτιμά κανένας τις στρατηγικές κινήσεις των αμερικανών επενδυτών σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που αναβαθμίζεται συνεχώς λόγω του νέου ενεργειακού σκηνικού που διαμορφώνεται. Ενός σκηνικού στο οποίο οι μεγάλοι παίχτες των αγορών δηλώνουν συμμετοχή και προσβλέπουν σε αποδόσεις.

Πάντα κερδισμένοι
Η εποχή πλέον αλλάζει για την Τράπεζα Κύπρου που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, πολλές φορές το τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ποιες θα είναι οι επόμενες μέρες και οι επόμενοι μήνες, ποιο θα είναι το άμεσο παρόν και το μέλλον της; Σίγουρα η απάντηση βρίσκεται ξεκάθαρη στο μυαλό του Ross και του Άκερμαν που ήλθαν για να κερδίσουν το στοίχημα. Δεν συνηθίζουν να χάσουν και δεν θα χάσουν. Επίσης, άρχισε να γίνεται πλέον ξεκάθαρο για όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τραπεζικό οργανισμό, πελάτες, υπαλλήλους και υποψήφιους πελάτες ότι η παρουσία των ξένων θ’ αλλάξει άρδην το σκηνικό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον τρόπο που εργάζονται, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση ή που διατηρούν καταθέσεις.

Οι νέοι άξονες
Η νέα τάξη πραγμάτων, που δόθηκε κατ’ επανάληψη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Τζον Χούρικαν, ο οποίος «χτυπήθηκε» όταν επιχείρησε να βάλει μια τάξη στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, αναμένεται να επικεντρωθεί αρχικά στους πιο κάτω άξονες:
Πρώτο: Στο μεγάλο ξεσκόνισμα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου από προβληματικά δάνεια μεγαλοοφειλετών, που δεν πληρώνουν.
Δεύτερο: Στην εκποίηση περιουσιών, ακινήτων – φιλέτων που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης και αξιοποίησης προς όφελος του Ομίλου ή ακόμη και ξένων επενδυτικών ταμείων που δεν αποκλείεται να μπουν για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια.
Η φιλοσοφία του Ross συμπυκνώνεται σε μια μόνο πρόταση και γίνεται αντιληπτό που θα εφαρμοστεί κατά γράμμα: «Πληρώνεσαι για τη λήψη ρίσκου που ο κόσμος νομίζει ότι είναι επικίνδυνο. Δεν πληρώνεσαι ιδιαίτερα αν λαμβάνεις πραγματικά ρίσκα».
Απ’ όσα έχει δηλώσει επίσημα ο ίδιος και έχει αναπτύξει στους συνεργάτες του, η βασική του στρατηγική για την Τράπεζα Κύπρου θα είναι:
• Δεν θα επιτραπεί καμιά απολύτως ανοχή σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
• Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα τύχουν διαχείρισης στη βάση της πώλησης στοιχείων ενεργητικού.
• Η εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων θεωρείται έσχατη λύση.
• Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων θα επιμηκύνεται και το επιτόκιο θα διαφοροποιείται ώστε οι δανειολήπτες να πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.
• Να εφαρμοστεί κοινωνική στεγαστική πολιτική, τύπου Ιρλανδίας, από το κράτος ώστε να επωφεληθούν όσοι δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν τη δόση του δανείου τους.

Ο Χούρικαν δεν είναι μόνος
Αυτή τη φορά ο Τζον Χούρικαν δεν είναι ο μοναχικός καβαλάρης αλλά στηρίζεται και ενισχύεται πλήρως από ένα ισχυρό άνδρα που επέλεξε ο Ρος για να καθαρίσει το σύστημα, τον Άκερμαν και μια ομάδα ξένων επενδυτών, που δεν παίζουν ούτε μασούν τα λόγια τους. Επιζητούν και θα επιφέρουν την κάθαρση εδώ και τώρα, θέλοντας να στήσουν από την αρχή μια νέα Τράπεζα με δυνατές προοπτικές, ακόμη κι αν αναγκαστούν να έλθουν σε αντιπαράθεση με τους παλαιούς μετόχους και το κατεστημένο της Κύπρου. Τίποτα πια δεν θα είναι όπως παλιά.
Ο Άκερμαν έχει διασυνδέσεις ανά τον κόσμο και μπορεί ν’ αξιοποιήσει τις γνωριμίες του από τη θέση του πρώην Προέδρου της Deutsche Bank, για να φέρει μέσα ξένα επενδυτικά ταμεία που θα αγοράσουν προβληματικό χρέος. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι …ψιλά γράμματα για τους ξένους επενδυτές που σώζουν τους χρεωμένους αλλά ταυτόχρονα είναι πάντα οι κερδισμένοι. Το «πείραμα» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, στη βάση του νέου μοντέλου, συνεχίζεται με την επόμενη φάση, ίσως τη δυσκολότερη. Η επιτυχία της θα επαληθεύσει ή θα διαψεύσει, κατά πόσον η δοσολογία του φαρμάκου που δόθηκε με τις αποφάσεις του eurogroup, ήταν η ενδεδειγμένη.