Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης!
Της Νικολέτας Μιχαηλίδου*
Αποτοξίνωση, ή δίαιτες αποτοξίνωσης είναι δυο πολύ δημοφιλείς λέξεις στον κόσμο της διαιτολογίας. Η κύρια ιδέα πίσω από αυτήν τη λέξη είναι πως περιοδικά χρειαζόμαστε να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας από τοξίνες για να παραμείνουμε υγιείς. Μερικά από τα αποτελέσματα που διαφημίζουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι η ραγδαία μείωση κιλών, η καλύτερη χώνευση, καλύτερα μαλλιά, νύχια και δέρμα, καλύτερη ενέργεια, πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και εξαφάνιση της κυτταρίτιδας.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να διαρκέσουν από μια μέρα μέχρι ένα μήνα και να συμπεριλαμβάνουν:
• Νηστεία για μια μικρή περίοδο
• Κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών
• Μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ολικής αλέσεως
• Κατανάλωση περιορισμένων τροφών
• Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ.
Ο οργανισμός μας συνεχώς διαλύει και εκκρίνει τοξίνες και άχρηστα από το σώμα μας. Αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αλκοόλ, φάρμακα, προϊόντα του μεταβολισμού και της χώνευσης, νεκρά κύτταρα, και βακτήρια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του συκωτιού, των νεφρών, του δέρματος, των εντέρων και των πνευμόνων. Αν ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, τότε αυτά δουλεύουν μια χαρά και δεν χρειάζεται ειδική βοήθεια.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης που μειώνουν τρομερά τις θερμίδες κατανάλωσης σε λιγότερες από 1000 ημερησίως, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το άτομο για ελλιπή ενέργεια κα ελλιπή διατροφή σε βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να προτείνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για ένα χρονικό διάστημα αλλά το σίγουρο είναι πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με φρούτα και λαχανικά. Η διατροφή του θα είναι ελλιπής σε κύρια θρεπτικά συστατικά (πχ. πρωτεΐνη).
Επίσης, υπάρχουν οι δίαιτες εκείνες που προωθούν τη μείωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων ολικής αλέσεως. Η πραγματικότητα είναι πως αυτά τα φαγητά μάς προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και η μείωση τους από τη διατροφή μας μπορεί να μας φέρει αρνητικά αποτελέσματα παρά θετικά (π.χ. οστεοπόρωση). Εάν πιστεύετε πως έχετε κάποια τροφική δυσανεξία στο γάλα ή στα προϊόντα ολικής αλέσεως, τότε είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για μια καλύτερη διάγνωση.
Η νηστεία ή η αυστηρότατη μείωση φαγητού, μπορεί να μειώσει την ενέργειά μας και να μας φέρει πολύ πιο γρήγορα κόπωση.
Αυτές οι δίαιτες, μπορεί να έχουν αρχικά γρήγορη και αποτελεσματική μείωση κιλών αλλά εκείνα που χάνονται είναι κυρίως υγρά και γλυκογόνο παρά λίπος. Συνήθως, αυτές οι δίαιτες διαρκούν πολύ λίγο αφού ο οργανισμός μας δεν αντέχει και μετά ξαναγυρίζουμε στις παλιές συνήθειες με αποτέλεσμα να βάλουμε πίσω όλα τα κιλά που χάσαμε και ίσως και περισσότερα.
Οι σωστές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με άσκηση είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του βάρους μας. Οι γνώσεις για τη σωστή διατροφή είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως το φαγητό επηρεάζει τις λειτουργίες του οργανισμού μας.
Οι έξι θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη, το λίπος, το νερό, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.
*Σπούδασε στην Αμερική από το 1997-2004 και απόκτησε πτυχίο στη διατροφή και διαιτολογία και μεταπτυχιακό (MSc) στην κλινική διαιτολογία (RD) και στην αθλητική διατροφή και απόδοση (CSSD). Συνεργάζεται με ομάδες και αθλητικούς συλλόγους και συμμετέχει ως ομιλήτρια σε αθλητικά σεμινάρια.