Η Κύπρος κρατά με τα δόντια το υπεράκτιο της κέντρο
Της Χρύσως Αντωνιάδου
Η Κύπρος δεν είναι διατεθειμένη να απωλέσει την υπεράκτια βιομηχανία της, την οποία προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια. Ήδη, έκανε πάρα πολλά και έχει αποδείξει στην Ευρώπη ότι δεν είναι ένας φορολογικός «παράδεισος» ευκαιρίας στον οποίον βρίσκουν καταφύγιο όσοι θέλουν να ξεπλύνουν το βρόμικο χρήμα τους. O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα προς τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μελετά φορολογικά θέματα τύπου «tax ruling» και άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα ή αποτελέσματος (TAXE ΙΙ).
Εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Πατσαλίδης μιλώντας με αυστηρή γλώσσα ξεκαθάρισε την περασμένη Παρασκευή στα μέλη της αντιπροσωπείας πως «η Κύπρος έχει υιοθετήσει όλα όσα ισχύουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και του επιθετικού παραδείσου φορολογικής πολιτικής». Γι’ αυτό και δεν συμμερίζεται τις απόψεις για θέσπιση ενιαίων φορολογικών συντελεστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεθνής αναβρασμός
Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασαν στην Κύπρο μόλις λίγες μέρες μετά τον αναβρασμό και τις κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται παγκόσμια από την ημέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα Panama Papers, τα οποία αφορούν παράνομες συναλλαγές και φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, προσωπικοτήτων, πολιτικών και άλλων μέσα από την εμπλεκόμενη υπεράκτια εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.
Η «βόμβα» των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων, των «Panama Papers», που αναφέρεται σε 214.000 υπεράκτιες εταιρείες και αποκαλύπτει ότι η «μυστική» εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca βοήθησε τους πανίσχυρους πελάτες της να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα και να αποφύγουν κυρώσεις και φόρους, συμπίπτει με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τώρα χωρίς μεγάλη επιτυχία, για να ελέγξει και να σταματήσει τη φοροδιαφυγή και να σταματήσει την εισροή κεφαλαίων στους φορολογικούς παραδείσους.
«Όχι» Πατσαλίδη
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών μετέφερε μεν την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συνεργαστεί, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και για τη λίστα Lagarde και για τα Panama Papers αλλά μετέφερε το «ΝΟ» της Κύπρου σε μια κοινή φορολογική βάση και πιθανούς κοινούς φορολογικούς συντελεστές με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης, τονίζοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αφαιρέσει από το κράτος το εργαλείο οικονομικής πολιτικής.
Η Ε.Ε. προσδοκά να παρουσιάσει μια κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών κατά το τέλος του έτους και να εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 τη φορολογική διαφάνεια. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους καλεί τα κράτη – μέλη της να εφαρμόσουν μέτρα για να βελτιώσουν τη φορολογική διαφάνεια, να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και την εταιρική φοροαποφυγή.
Η Ε.Ε. προσδοκά επίσης να θεσπίσει αυστηρή διαφάνεια για φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» καθώς θεωρεί πως αυτές οι συμφωνίες δημιουργούν χαμηλό επίπεδο φορολόγησης σε ένα κράτος μέλος και ενθαρρύνουν εταιρείες να μετακινήσουν τεχνητώς τα κέρδη τους, διαβρώνοντας τη φορολογική βάση για άλλα κράτη μέλη, και παρέχοντας κίνητρα για τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και την εταιρική φοροαποφυγή.
Επί του παρόντος, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» είναι περιορισμένη. Τα κράτη μέλη, των οποίων τα έσοδα επηρεάζονται δυσμενώς από τις φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» σε άλλες χώρες, δεν μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τα μέτρα της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. θεωρεί ότι με τα νέα μέτρα:
- Θα προάγει την εθελοντική συμμόρφωση του φορολογούμενου.
- Θα ενθαρρύνει τον κόσμο να επενδύσει σε ένα κράτος όπου ξέρει τι του ξημερώνει από πλευράς φορολογικής νομοθεσίας.
- Θα προστατεύσει τον φορολογούμενο από πιθανές αυθαίρετες ερμηνείες της φορολογικής διοίκησης.
- Θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τις εκ των προτέρων διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις.
Η Ε.Ε. προσδοκά να δημιουργήσει ένα ασφαλές κεντρικό ευρετήριο, στο οποίο θα αποθηκεύονται οι ανταλλασσόμενες πληροφορίες και θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, να συστήσει την Ειδική αυτή Επιτροπή για να αξιοποιήσει και να ολοκληρώσει το έργο που επιτέλεσε η Ειδική Επιτροπή TAXE Ι. Η νέα Επιτροπή, όπως και η προηγούμενη, αποτελείται από 45 μέλη.
Κατά την εξάμηνη δραστηριότητά της, η Επιτροπή TAXE ΙΙ αποφάσισε να δώσει έμφαση στα επιζήμια καθεστώτα και τις πρακτικές φορολογίας εταιρειών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορέσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων.
Το σχέδιο εκπονήθηκε από τους Eυρωπαίους επιτρόπους Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Τζόναθαν Χιλ, εδώ και καιρό αλλά συνέπεσε με το σοκ που προκαλούν οι αποκαλύψεις των Panama Papers για τη φοροδιαφυγή. Τα μέτρα εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη σταυροφορία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της φοροδιαφυγής, μετά το σκάνδαλο των LuxLeaks τον Νοέμβριο 2014, ένα σύστημα φοροδιαφυγής πολυεθνικών εταιρειών με κύρια εμπλοκή και καθοριστικό τον ρόλο του Λουξεμβούργου.