Το χρήμα μπορεί να μην φέρνει την ευτυχία αλλά σίγουρα η έλλειψή του μπορεί να φέρει τη δυστυχία, πόσο μάλλον η οικονομική κρίση και η μόνιμη ανασφάλεια πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι άνθρωποι που έχουν οργανώσει τις ζωές τους πάνω σε ένα συγκεκριμένο εισόδημα, βλέπουν ξαφνικά το μισθό τους να μειώνεται ή να χάνουν τη δουλειά τους και το πλάνο της ζωής τους να γκρεμίζεται. Η ανασφάλεια με τη σειρά της φέρνει άγχος και όταν το άγχος γιγαντώνεται, μας κυριεύει και μας πνίγει, περιορίζοντας τη λειτουργικότητα μας και την ικανότητα μας να αντεπεξερχόμαστε δυσκολίες και προβλήματα.
Το οικονομικό άγχος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την συναισθηματική όσο και τη σεξουαλική έκφραση του ατόμου. Ο άνδρας και η γυναίκα που βιώνουν μακροχρόνια οικονομική δυσχέρεια και φτώχια φαίνεται να βάζουν την ερωτική τους ζωή σε δεύτερη μοίρα αφού καταπονούνται ψυχικά και συναισθηματικά. Οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένταση και συγκρούσεις στο ζευγάρι που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ούτε και να αφιερώσει χρήματα για προσωπικές ανάγκες ή διασκέδαση. Ο ρομαντισμός, οι αποδράσεις, οι εκπλήξεις και η ανανέωση απαιτούν χρήματα και εν μέσω οικονομικής κρίσης θεωρούνται «περιττά έξοδα» ή «πολυτέλεια».
Χάνεται η επικοινωνία
Οι αντιξοότητες της καθημερινότητας και η οικονομική αβεβαιότητα καθρεφτίζονται στην σχέση του ζευγαριού που σταδιακά χάνει την επικοινωνία του και οδηγείται στην αποξένωση. Ο άνδρας και η γυναίκα αντί να στηρίξουν ο ένας τον άλλον μέσα στο κοινό πρόβλημα που βιώνουν, μπαίνουν σε αντίπαλα στρατόπεδα και αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Πριν το καταλάβουν, οι συζητήσεις τους αφορούν κατά αποκλειστικότητα προβλήματα της καθημερινότητας και η σχέση τους είναι περισσότερο διεκπεραιωτική παρά συντροφική.
Εκτός από τη συναισθηματική και επικοινωνιακή σχέση του ζευγαριού επιπτώσεις προκύπτουν και στη σεξουαλική του έκφραση. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες ψυχογενούς κυρίως αιτιολογίας. Για παράδειγμα η αυξημένη ανασφάλεια για την διατήρηση της επαγγελματικής θέσης καθώς και το άγχος της ανεργίας, βάζουν τον άνδρα σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς τέλος. Αφενός το επαγγελματικό άγχος θεωρείται ο κυρίαρχος αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση του σεξουαλικού προβλήματος ιδιαίτερα σε άνδρες ηλικίας 35-55 ετών. Αφετέρου ο άντρας είναι παραδοσιακά ο «κουβαλητής» και εάν δεν μπορεί να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας αυτόματα δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα στη αυτοεκτίμησή του, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, ακόμα και στον ανδρισμό του.
Οι σύντροφοι θα πρέπει να προσπαθήσουν συνειδητά για να μην αφήσουν τις οικονομικές δυσκολίες να μπουν ανάμεσα τους. Θα είχε αξία να επικοινωνήσουν τους φόβους και τα άγχη τους χωρίς χρέωση, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Όταν τα σχέδια ανατρέπονται οφείλουμε να είμαστε ευπροσάρμοστοι και να αξιοποιούμε αυτά που έχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επαναπροσδιορίστε τα έξοδα και τις ανάγκες σας με βάση τα νέα οικονομικά σας δεδομένα, κάντε καλύτερο προγραμματισμό και περιορίστε έξοδα που δεν είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση ανεργίας μην καθηλώνεστε στο σπίτι όσο θα ψάχνεται για δουλειά.
Παρακολουθήστε δωρεάν σεμινάρια ή εργαστείτε κάπου εθελοντικά προκειμένου να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Επίσης μην εμμένετε σε αναζήτηση εργασίας συγκεκριμένου τύπου. Μπορείτε να απασχοληθείτε κάπου προσωρινά, ούτως ώστε να νιώθετε πως προσφέρεται στο σπίτι.
Mην ξεχνάτε να αφιερώνεται χρόνο ο ένας στον άλλον. Βόλτες στη φύση, ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, βραδιές με επιτραπέζια, ένα χαλαρωτικό μπάνιο μαζί και φυσικά πολύ σεξ είναι μόνο μερικές από τις ανέξοδες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το άγχος, αλλά και να έρθετε πιο κοντά.
Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος