DEMETRIS-VASILAKKAS

Eπιλέξτε το επάγγελμα που σας πάει

Του Δημήτρη Βασιλακκά*

Πολλοί γονείς προσπαθούν να ελέγξουν τα «θέλω» και τα «μπορώ» των παιδιών τους, χωρίς να τα αφήνουν να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνάμεις σε σχέση με την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.

Η σωστή επιλογή επαγγέλματος αρχίζει με τη συνειδητοποίηση κάποιων βασικών αρχών:

• Οι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις και συνεργασίες, αλλά είναι διαφορετικοί μεταξύ τους.
• Πρέπει να σέβονται τη διαφορετικότητα των άλλων ανθρώπων και τη δική τους.
• Η διαφορετικότητα εκφράζεται στην προσωπικότητα, στις ικανότητες και τις αξίες του καθενός.
• Κάθε άνθρωπος, όσο διαφορετικός κι αν είναι, έχει τη δική του θέση στην κοινωνία και το εργασιακό περιβάλλον.

Το πρώτο εμπόδιο

Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδήσει κάποιος όσον αφορά τη σωστή επιλογή επαγγέλματος, είναι ότι δεν πρέπει να μοιάσει σε κανέναν, αλλά να βρει τον δικό του δρόμο και προορισμό. Τότε έρχεται ένα άλλο εμπόδιο.

Η ερώτηση, η πολύ δύσκολη ερώτηση: «Ποιος είμαι εγώ και τι διαφορετικό έχω από τους άλλους;».

Τη συγκεκριμένη ερώτηση είναι λίγο δύσκολο να την απαντήσει κάποιος στον εαυτό του, στην ηλικία των 17 χρονών, όχι γιατί δεν έχει το μυαλό και τη διάθεση, αλλά γιατί το σύστημα και ο τρόπος ζωής τον επηρεάζουν να κάνει επιλογές που επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα από την οικογένειά του καθώς:

• Οι περισσότεροι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να εκφραστούν.
• Προσπαθούν να τα πλάσουν με τον δικό τους τρόπο.
• Δεν τους δίνουν πρωτοβουλίες.
• Είναι πολύ προστατευτικοί.
• Προσπαθούν να ελέγξουν τα θέλω και τα μπορώ τους

Ο καλός σύμβουλος

Ο σκοπός και ο ρόλος ενός καλού συμβούλου είναι ν’ ακούσει το αίτημα του πελάτη του. Ξεκινά με τη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ τους, η οποία έχει τις βάσεις της στην εχεμύθεια και την προσωπικότητα του συμβούλου και με τη διάθεση του πελάτη να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις σκέψεις του με τον σύμβουλο. Είναι ανάγκη να βρεθεί ο λόγος που το παιδί είναι μπλοκαρισμένο και δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη απόφασης και να κάνει την επιλογή του. Δεν είναι εύκολο για όλους να πάρουν αποφάσεις στα γρήγορα. Αυτό που εμποδίζει είναι η έλλειψη πληροφοριών, κι αυτό είναι το βασικό ζήτημα και η δυσκολία.

Ο σύμβουλος πρέπει να προσφέρει τις σωστές και έγκυρες πληροφορίες στο παιδί για να αποκτήσει γνώσεις. Οι γνώσεις που πρέπει να αποκτήσει κάποιος για να μπορεί να κάνει ορθολογιστική επιλογή αφορούν δύο βασικά πεδία, τον εαυτό του και το περιβάλλον.

Σωστή πληροφόρηση

Ο μαθητής χρειάζεται να αποκτήσει τη σωστή και έγκυρη πληροφόρηση για τη φύση και την καθημερινότητα ενός επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιλογή τμήματος σπουδών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξάσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Είναι πολύ χρήσιμο για τους μαθητές να έχουν μια, όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα, της καθημερινότητας του επαγγέλματος που τους ενδιαφέρει.

Σκοπός της Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι να ακούσει, να καταλάβει, να προσφέρει γνώση και έμπνευση στον συμβουλευόμενο. Σε μια εποχή αβεβαιότητας και συνεχών εξωτερικών μεταβολών που επηρεάζουν την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των ανθρώπων.

demetris@futureadvisorcy.com
Σύμβουλος Σπουδών και Σταδιοδρομίας
στη Future Advisor demetris@futureadvisorcy.com

*O Δημήτρης Βασιλακκάς έχει 10 και πλέον χρόνια εργασιακής πείρας στον χώρο της εκπαίδευσης και της συμβουλευτικής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εργάστηκε σε διάφορες επαγγελματικές θέσεις με διαφορετική φύση και καθήκοντα.

Κατέχει πτυχίο BA in Communication Disorders από το State University of New York και μεταπτυχιακό Master in Education από το University of Manchester. Απέκτησε τα επαγγελματικά προσόντα BTEC level 5 Counselling Skills και GCDF (Global Career Development Facilitator).