Ντέλια – Της φορτώνουν ειδύλλιο με τον Πολ Τόμσεν
O ελλαδικός Τύπος τής φορτώνει τώρα ένα ερωτικό σκάνδαλο. Με τον άνθρωπο που μισεί όσο κανέναν άλλον η Ελλάδα. Τον αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, τον άνθρωπο που … γονάτισε την Ελλάδα, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου, το νέο πρόσωπο που μισεί ο κάθε Έλληνας, παρουσιάζεται από την εφημερίδα «Αγορά» ως η… σύντροφος του Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φήμες κάνουν λόγο για ένα «φλογερό ειδύλλιο», το οποίο αναπτύχθηκε στα παρασκήνια του ΔΝΤ και λόγω της στενής σχέσης που είχαν οι δυο τους με τα προγράμματα της Ελλάδας.
Η Ντέλια είναι παντρεμένη με τον διακεκριμένο επιστήμονα, τον διάσημο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου, με τον οποίο έχει τρία παιδιά. Σύμφωνα με όσους είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν εδώ στην Κύπρο, η Ντέλια είναι μια κυρία με τα όλα της. Δεν δίνει δικαίωμα σε κανέναν να πει την παραμικρή λέξη εναντίον της – ακόμη κι αν διαφωνεί με τις οικονομικές της προσεγγίσεις και θεωρίες – δεν βγαίνει έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει παρά μόνο για να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, είναι εργασιομανής και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διατηρεί ψηλά την αξιοπιστία και το όνομα του ΔΝΤ και των χωρών που εκπροσωπεί.
Δεν μασά τα λόγια του
Ο Δανός Πολ Τόμσεν, με τον οποίον φέρεται να έχει σχέσεις, υπήρξε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα για χρόνια και έχαιρε σεβασμού στην Αθήνα, λόγω της εμπειρίας του. Η Ντέλια είναι το άτομο που το αντικατέστησε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η άποψη του Τόμσεν επικρατεί ανάμεσα στους άλλους δυο Γερμανούς συναδέλφους του, Μορς και Μαζούχ, και είναι ο σκληρότερος διαπραγματευτής από τους τρεις. «Οι υπουργοί τον φοβούνται διότι μιλά χωρίς περιστροφές. Οι δύο Γερμανοί είναι, συνήθως, λιγότερο ευθείς», επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Ο Τόμσεν ήταν αυτός που με τρόπο επίμονο απαίτησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και προκάλεσε την έκρηξη τού τότε Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και απειλές από την πλευρά του για παραίτηση. Ταυτόχρονα, ο Τόμσεν είναι ο άνθρωπος που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, διότι πρέπει να υπερασπιστεί τη φήμη του ΔΝΤ.
Εκπροσωπεί τα 187 κράτη – μέλη του Ταμείου. Πολλά από τα κράτη εφάρμοσαν – υπό την πίεση του ΔΝΤ – σκληρές μεταρρυθμίσεις και εκφράζουν συνεχείς ανησυχίες ότι η Ελλάδα ίσως λαμβάνει βοήθεια χωρίς να αναγκαστεί να υποστεί ανάλογες θυσίες. Με αυτήν, άλλωστε, τη σκέψη και οι Ευρωπαίοι, υπό την ενθάρρυνση της Μέρκελ, έβαλαν στο «παιχνίδι» της ελληνικής διάσωσης το ΔΝΤ.
Ποτέ δεν κουράζεται
Ο Δανός Τομ Τόμσεν είναι παροιμιώδης σε όλους για τις αντοχές του στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις. Μπορεί να κάτσει μέχρι να χαράξει και να συζητά σε ένα τραπέζι χωρίς να εμφανίσει σημάδια κούρασης. Έτσι, έκανε και σε εκείνη τη συνάντηση του Δεκεμβρίου που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Όσο καιρό ηγείτο της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα δεν επεδίωξε ποτέ να αξιοποιήσει κοινωνικές επαφές και προσωπικές σχέσεις, ακόμη και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν σε φιλικό και ασφαλές περιβάλλον. Κρατούσε με θρησκευτική ευλάβεια αποστάσεις από την ελληνική κοινωνία και μόλις η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν, μετέβαινε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να πάρει την πρώτη πτήση.
Όσοι προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν απέτυχαν. Διέμενε μόνιμα στο ξενοδοχείο «Χίλτον», έπαιρνε το πρωινό του, μεταξύ 08.00-08.20, διάβαζε το τελευταίο φύλλο των «Financial Times, έτρωγε αυγά με μπέικον με τη συνοδευτικά καφέ και πορτοκαλάδας. Επιχειρηματίες που έτυχε να συναντήσουν τον Τόμσεν και να μιλήσουν μαζί του, τον περιγράφουν ως έναν στεγνό άνθρωπο, χωρίς αίσθηση του χιούμορ, πάντα σοβαρό και με την πρώτη σκέψη στην καριέρα του.
Ένας τεχνοκράτης καριέρας
Ο κ. Τόμσεν έφυγε από την Ελλάδα απογοητευμένος, μετά από δυο χρόνια … παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, αντιλαμβανόμενος πως πολλοί προσπάθησαν να του περάσουν συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και πρόσωπα ή να κρατήσουν επαφές που θα ήταν δίαυλοι επικοινωνίας για πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο Τόμσεν γεννήθηκε στην Ααμπένραα της Δανίας, μια πόλη 16.000 κατοίκων, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του ασχολήθηκε με την ανατροφή του ιδίου και των πέντε αδελφών του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στον τομέα των Οικονομικών και, όπως θυμάται ο τότε καθηγητής του Νιλς Θίγκεσεν, ήταν ένας εργατικός, επίμονος και ήσυχος φοιτητής που αντί να κάνει μια δουλειά ρουτίνας στο ΔΝΤ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει δύσκολες αποστολές.
Εργάστηκε μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού του ως επισκέπτης καθηγητής στο ίδιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ως το 1982. Εκείνη τη χρονιά ο κομψός, ξανθός, γαλανομάτης Δανός προσελήφθη από το ευρωπαϊκό γραφείο του ΔΝΤ. Οι καλές σπουδές του και το πείσμα που τον διέκρινε εκτιμήθηκαν από τους προϊσταμένους ως θεμελιώδη προσόντα για την εξέλιξή του σε τεχνοκράτη καριέρας.
Το προφίλ αυτό ο νεαρός, τότε, Δανός το καλλιέργησε ως απεσταλμένος του Ταμείου στις χώρες που ζήτησαν την οικονομική βοήθειά του. Ήταν η εποχή που τα πρώην σοβιετικού τύπου καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης κατέρρεαν πολιτικά το ένα μετά το άλλο και οι οικονομικές ανάγκες τους διογκώνονταν καθημερινά. Οι προσφυγές τους για δάνεια στο ΔΝΤ ήταν αναπόφευκτες και έτσι ο προσοντούχος υπάλληλος του ΔΝΤ ξεκίνησε ως απεσταλμένος τη διαδρομή του από το Βελιγράδι το 1987. Από τότε η πορεία του εκτοξεύτηκε στα ύψη…
Επιμέλεια: Χρύσω Αντωνιάδου