15763799-pretty-Santa-Claus-baby-decorating-Christmas-tree-on-bright-festive-background-Stock-Photo

Οι ψυχολογικές παγίδες των γιορτών

EMPNEYSH-TZINA-XONDROY-PIO-KONTA-STON-AYTHENTIKO-MAS-EAYTO-1

 

 

 

 

 

 

Της Τζίνα Χονδρού*

  1. Η εξάντληση. Μην τρέχετε πανικόβλητοι προσπαθώντας να κάνετε ταυτόχρονα ψώνια, δώρα, ταξίδια, επισκέψεις, τηλέφωνα, καθαριότητα, μαγειρική… Καλύτερα ρίξτε τους ρυθμούς, οργανωθείτε καιρό πριν, βάλτε προτεραιότητες, κρατήστε σημειώσεις και όσα προφτάσετε!
  1. Οι μεγάλες προσδοκίες. Είναι απλά το τέλος του χρόνου, όχι τέλος χρόνου για κάθε επιθυμία και προσδοκία.  Επίσης, δεν υπάρχουν οι «ιδανικές» διακοπές.  Εστιάστε στην ουσία και σε όσα είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς και αποφύγετε την προσκόλληση στους τύπους και τις ρομαντικές φαντασιώσεις.
  1. Τα σόγια. Παρότι είναι μια καλή ευκαιρία να αναθερμάνουμε σχέσεις και να επιστρέψουμε στις ρίζες, δεν είναι υποχρεωτικό να ανεχτούμε τους πάντες και τα πάντα.  Αποφύγετε χωρίς ενοχές ανθρώπους που δεν επιθυμείτε κοντά σας.  Αν όμως αποφασίσετε να παρευρεθείτε σε μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, δείξτε κατανόηση στις γνωστές ιδιορρυθμίες των άλλων και αποφύγετε θέματα που οδηγούν σε καυγάδες.
  1. Τα έξοδα. Η φράση «εστιάστε στο σήμερα» δεν εννοεί να γεμίσετε με χρέη το αύριο.  Προσπαθήστε να περιορίσετε τα πολλά έξοδα και βρείτε ξανά το νόημα των γιορτών που είναι τα καλά συναισθήματα, η ζεστή ατμόσφαιρα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η προσφορά (όχι σε χρήμα)!
  1. Οι ενοχές. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μην είναι τέλειος.  Μην καταπιέζετε τον εαυτό σας να διασκεδάσει και να νιώθει χαρούμενος όπως «πρέπει», ή όπως μοιάζει να κάνουν όλοι γύρω. Μην υπεραναλύετε τις σκέψεις και τις αντιδράσεις σας, απλά χαλαρώστε!
  1. Οι σχέσεις και η μοναξιά. Αν νιώθετε την ανάγκη να έχετε παρέα, μην παραιτείστε και ψάξτε τρόπους να σχετιστείτε με τους άλλους.  Οι συνάδελφοι, η διαδικτυακή επικοινωνία, ο εθελοντισμός, οι τοπικές εκδηλώσεις, είναι μερικές ιδέες που μπορείτε να διερευνήσετε και να διευρύνετε τον κύκλο και τους ορίζοντες σας.
  1. Οι υπερβολές. Είναι καλό να βγείτε από το συνηθισμένο σας πρόγραμμα, αλλά μην κάνετε καταχρήσεις σε αλκοόλ, γλυκά, ξενύχτια (όλα αυτά χειροτερεύουν τις ενοχές, τα έξοδα, την αίσθηση μοναξιάς κ.ά.) και μην εγκαταλείπετε τις στιγμές χαλάρωσης, ή σωματικής άσκησης, ούτε τη φροντίδα για την ψυχική σας υγεία.
  1. Ο απολογισμός. Αντί να νιώθετε άσχημα με όσα δεν κάνατε την χρονιά που πέρασε, εστιάστε στους στόχους για τη νέα χρονιά.  Δείτε την ευκαιρία για ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και φρέσκα ξεκινήματα. Φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας, ώστε να ξεκινήσετε ανανεωμένοι και ξεκούραστοι.
  1. Η βοήθεια. Αν όσα αναλάβετε ή επιθυμείτε να κάνετε στη διάρκεια των γιορτών είναι πολλά και κουραστικά, ζητήστε βοήθεια.  Πολλές φορές προσπαθώντας να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας, πέφτουμε σε όλες τις προηγούμενες παγίδες.  Επίσης, ζητήστε βοήθεια από ειδικό αν νιώθετε πολύ επιβαρυμένοι συναισθηματικά.
  1. Τα ναι και τα όχι. Είναι οι δικές σας γιορτές.  Είναι ο χρόνος σας, ο εαυτός σας, οι επιλογές σας.  Πείτε ΝΑΙ σε οτιδήποτε θα σας κάνει να περάσετε όμορφα, να μοιραστείτε στιγμές με σημαντικούς για εσάς ανθρώπους, να βελτιώσετε τον εαυτό σας με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε.  Πείτε ΟΧΙ σε όσα δεν είναι ταυτόχρονα «ναι» στην υγεία και την ευημερία σας, σε όσα δεν θα χαλάσει κι ο κόσμος αν αρνηθείτε και σε όσα παρουσιάζονται ως υποχρεωτικά χωρίς να είναι.  Πείτε ΝΑΙ στο διαφορετικό, στο ξεχωριστό, μην ισοπεδώνετε όλες τις μέρες και τις στιγμές.  Η μεγαλύτερη ίσως ψυχολογική παγίδα, είναι να αφήνουμε τη ρουτίνα να μας κυριεύει.

* Aδειούχος ψυχολόγος, έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια

Πηγή: www.tsemperlidou.gr