tsipras new

Ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταβάλλει νυχθημερόν προσπάθειες να κρατήσει με τα δόντια την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να εκνευρίσει τον Λουξεμβουργιανό πολιτικό και φίλο της Ελλάδας, τον άνθρωπο που πριν από ένα χρόνο δήλωνε πως «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στη β’ εθνική».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο περίγυρός του έχουν οδηγήσει στα άκρα τους δανειστές της χώρας, και βρίσκονται τώρα, όσο ποτέ, σε μιαν άνευ προηγουμένου και χωρίς επιστροφή ρήξη με την Κριστίν Λαγκάρντ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα «παίζουν όλα για όλα», αντιλαμβανόμενοι πως «ό,τι κερδίσουν είναι προς το συμφέρον της χώρας και πως δεν έχουν να χάσουν τίποτε, ακόμη κι αν φτάσουν ένα βήμα πριν από το τέλος του ευρώ για την Ελλάδα». Εξαντλήθηκε η υπομονή Τα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τούς βαρούν ασταμάτητα, ο αγγλικός Τύπος τούς υποστηρίζει, οι ΗΠΑ τούς αφήνουν ακάλυπτους και ο Πρόεδρος της Ε.Ε., φίλος της Ελλάδας, έχει φτάσει στα όριά του από τις… ζαβολιές του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμευόμενος σε ένα συμβόλαιο που έχει κάνει με τον ελληνικό λαό, τραβά την ελληνική υπόθεση μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, ανοίγοντας μέτωπο με τους Θεσμούς της Ε.Ε. και όλους τους δανειστές

Τα «καλοπιάσματα» της Άγκελα Μέρκελ πέφτουν στο κενό, ενώ η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν φτάσει επίσης στα όρια της υπομονής και των αντοχών τους. Γιατί, όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι ανέχονται τα πολιτικά καμώματα του Τσίπρα; Ο Γιούνκερ δεν αποκρύβει τις σκέψεις τους: «Θέλω να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ακόμη καταστροφικές συνέπειες, αλλά ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά.

Παρόλ’ αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Grexit. Ο χρόνος τελειώνει. Και κάποιες από τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που έρχονται από την Αθήνα δεν κάνουν ευκολότερη την επίτευξη προόδου».

Δεν προδίδει δεσμεύσεις

Ωστόσο, οι κουβέντες του είναι δυο και απόλυτα ξεκάθαρες: «Δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Τσίπρα», προσθέτοντας πως «η ελληνική πλευρά παρεξήγησε και φαίνεται να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη ο οποίος στο τέλος μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο». Ο Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να προδώσει τις δεσμεύσεις του, αλλά ούτε και να δώσει στον ελληνικό λαό όλα όσα του υποσχέθηκε. Μπορεί μεν ο Βαρουφάκης και ο Σόιμπλε να έχουν υποβαθμιστεί για τα μάτια τού κόσμου και η συμφωνία να έχει μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο, αλλά τα πράγματα, ακόμη και τώρα, είναι περισσότερο από τραγικά. Ουσιαστικά, η Ελλάδα θα έπρεπε να βρισκόταν εκτός της Ευρωζώνης εδώ και καιρό, καθώς όσες προσπάθειες και να καταβληθούν η χώρα είναι πρακτικά σε καθεστώς χρεοκοπίας, με τον ελληνικό λαό να ζει εφιαλτικές στιγμές λιτότητας.

Ήδη, από αύριο Δευτέρα, εάν δεν κλείσει συμφωνία, οι ελληνικές τράπεζες περνούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρά τις τονωτικές ενέσεις €3,5 δις που παραχώρησε την Παρασκευή η ΕΚΤ. Γι’ αυτό και μετά τη συνεδρία της Συνόδου Κορυφής συνέρχεται εκ νέου η ΕΚΤ, για να αποφασίσει αν θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας ή εάν θα την κλείσει διά παντός. Σε μια ύστατη προσπάθεια οι Ευρωπαίοι προσδοκούν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην Ελλάδα καθώς, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις και αναλύσεις που έγιναν ότι είναι έτοιμοι για την έξοδό της από το ευρώ, δεν είναι ακόμη σίγουροι για τις επιπτώσεις ενός νέου «πειράματος» σε βάρος ενός ευρωπαϊκού κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Η Σύνοδος Κορυφής

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι συγκλονιστικά αγωνιώδη, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης αύριο Δευτέρα. Η Σύνοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως υψίστης σημασίας και καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε τέτοια Σύνοδος για την ελληνική υπόθεση είναι το 2012. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα προηγηθεί έκτακτο Eurogroup – στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν με ποιους τρόπους θα αντιμετωπιστεί πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει νέες προτάσεις, καθώς και τις τεχνικές δυνατότητες σύγκλησης ώστε να προετοιμαστεί η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που θα ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα. Το Eurogroup θα ανάψει ουσιαστικά το πράσινο φως για το τέλος του σίριαλ ή τη συνέχισή του. Το Eurogroup θα συναινέσει σε μια συμβιβαστική λύση, νοουμένου ότι η Αθήνα καταθέσει νέες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τον ΦΠΑ. Ο Γιούνκερ το πολεμά Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που νυχτοξημερώνεται για την Ελλάδα, έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική υπόθεση.

Ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε. Θα συνεχίσει την ανοικτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, που κάνουν επίκληση τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι δανειστές θα εισέλθουν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αύριο, με πρόταση για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος. Η εξέταση του χρέους θεωρείται το «κλειδί» που πιθανότατα να φέρει και τη συμφωνία Ποιες είναι οι επιλογές για σήμερα Δευτέρα: Πρώτο, να κλείσει μια συμφωνία στη βάση ενός συμβιβασμού. Δεύτερο, να καταρρεύσουν οι προσπάθειες και η χώρα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Μέχρι στιγμής, παρά τις ατέρμονες συζητήσεις, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για… καθαρό ουρανό, παρ’ όλο που τα πάντα «παίζονται» στις λεπτομέρειες και στις υποσημειώσεις. Όλη η συμφωνία βρίσκεται σε μια σαφή διατύπωση, ότι «το θέμα του χρέους θα εξεταστεί σε επόμενη φάση», νοουμένου ότι τίθενται και πάλι χρονοδιαγράμματα, αυστηροί όροι και προϋποθέσεις.

Τέλειωσαν με το ΔΝΤ

Πάντως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει την τελευταία λέξη της και έχει καταστήσει σαφές ότι, «αν η Αθήνα δεν πληρώσει τη δόση του 1,6 δις ευρώ στις 30 Ιουνίου 2015, αυτό ισοδυναμεί με χρεοκοπία, αποκλείοντας κατηγορηματικά να δοθεί περίοδος χάριτος».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

· Σεβασμό στις δεσμεύσεις της και προσήλωση σε αυτές

· Οικονομική, χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική σταθερότητα

· Ικανότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης

· Επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη

· Σεβασμό στις δεσμεύσεις της προσηλωμένη σε αυτές

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

· 1055 ευρώ για κάθε Γερμανό φορολογούμενο

· 1637 ευρώ για κάθε πολίτη του Λουξεμβούργου

· 1099 ευρώ για κάθε Ολλανδό

· 989 ευρώ για κάθε Γάλλο

· 250 ευρώ για κάθε Λετονό.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

· Διαγραφή χρέους

· Εξαγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM, χωρίς νέο πρόγραμμα

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

· Περικοπές των συντάξεων

· Αύξηση του φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ GREXIT

· Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη

· Επιστρέφει η δραχμή, ή ένα νέο νόμισμα

· Σε ελεύθερη πτώση το νέο νόμισμα

· Σταθεροποιείται σταδιακά σε μια ισοτιμία έναντι του ευρώ

· Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών εκτοξεύονται προς τα πάνω

· Τυπώνεται νέο νόμισμα

· Καθορίζονται έλεγχοι κεφαλαίων για να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων

· Αποσύρεται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες

· Σημειώνονται κοινωνικές αναταραχές

· Αρχίζει ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

· Επιστρέφουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα

· Μειώνονται τα εισοδήματα

· Αυξάνεται η ανεργία

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ…

· Ευλαβική τήρηση της συμφωνίας

· Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

· Τερματισμός επιβάρυνσης των εργαζόμενων και επιχειρήσεων

· Εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και θετικών επιχειρηματικών προσδοκιών

· Νέες επενδύσεις από το εξωτερικό για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα

· Άρση εμποδίων στις αγορές

· Απλούστευση διαδικασιών από τις δημόσιες υπηρεσίες

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΜΗΝΕΣ

Τέλος Ιουνίου: Λήγει η παράταση για την «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», ή τη λεγόμενη επέκταση της δανειακής σύμβασης.

10 Ιουλίου: Η Ελλάδα να μετακυλίει ποσό πέραν των 2 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια. 13 Ιουλίου: Πρέπει πληρωθούν περίπου 360 εκατ. ευρώ σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα στο ΔΝΤ.

20 Ιουλίου: Ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα αξίας 3,5 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

8 Αυγούστου: Η Ελλάδα να μετακυλίει πάνω από 1 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.

20 Αυγούστου: Ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,2 δις ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ. Το 2015 η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει κεφάλαιο 18,3 δις ευρώ και τόκους 4 δις ευρώ.

Γράφει: Χρύσω Αντωνιάδου