EMCC-Exec-Board-photo-Gilles-Gambade

Παρακαλώ, φέρτε μου έναν Coach για τον CEO

Σήμερα, η δουλειά ενός CEO (Διευθύνων Σύμβουλος ή Γενικός Διευθυντής) είναι ιδιαίτερα προκλητική και σύνθετη. Ωστόσο, η θέση αυτή μπορεί να είναι πολύ μοναχική, παρά τη γενναιόδωρη ανταμοιβή, τα προνόμια και την κοινωνική εικόνα που προσφέρει. Είναι γεγονός ότι Διοικητικά Συμβούλια και CEOs στρέφονται όλο και περισσότερο στην πρόσληψη ενός έμπειρου Executive Coach προκειμένου να υποστηρίξουν τους CEOς στην προσωπική απόδοση και στην ανάπτυξή τους.

Γιατί πρέπει ένας CEO να έχει τώρα έναν Coach; Οι προηγούμενες γενιές τα κατάφεραν χωρίς Coach.

Ο CEO σήμερα αντιμετωπίζει περισσότερες πιέσεις από ποτέ. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές και τεχνολογίες, αυξημένο οικονομικό και νομικό έλεγχο… και περισσότερα, σε ένα σύνθετο περιβάλλον εργασίας με ‘matrix’ και ‘virtual’ οργάνωση με έντονα ζητήματα εταιρικής κουλτούρας και διαφοροποίησης.

Κορυφαία στελέχη που αισθάνονται ότι μπορούν να τα χειριστούν όλα μόνοι τους, παίρνουν ένα αυξημένο ρίσκο να καταλήγουν σε λάθος επιλογές και επικίνδυνες αποφάσεις – με πιθανή αρνητική επίδραση στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις διαπροσωπικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης. Η θέση του CEO είναι μοναδική και μοναχική από πολλές οπτικές γωνίες:

  • Κανείς άλλος δεν χρειάζεται να ακούσει την αλήθεια περισσότερο και να παίρνει ανατροφοδότηση – κατά πόσο γίνεται στην πραγματικότητα;
  • Κανείς άλλος δεν είναι τόσο πολύ στο επίκεντρο της κριτικής, όταν τα πράγματα πάνε στραβά
  • Κανένας άλλος δεν είναι ο τελικός λήπτης αποφάσεων σχετικά με δύσκολες και συχνά ‘lose-lose’ αποφάσεις
  • και, τέλος, κανείς άλλος δεν απολαμβάνει τόσο πολύ την εικόνα του ηγέτη σε διασημότητα και ανταμοιβές.

Το ρίσκο της αποτυχίας είναι ορατό για οποιονδήποτε CEO. Από έρευνες στο τομέα της Ηγεσίας, φαίνεται ότι ο κύριος λόγος για την αποτυχία δεν έχει τίποτα να κάνει με την ικανότητα, την γνώση ή την εμπειρία του CEO, αλλά μάλλον με την διαχείριση του «εγώ» (ego) του ανθρώπου, το όποιο εκφράζεται με ένα στιλ ηγεσίας που δεν έχει την απαραίτητη ευελιξία προσαρμογής στις συνεχόμενες προκλήσεις του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Πώς να χαρακτηρίσουμε τέτοιες συμπεριφορές υπερβολικής αυτοπεποίθησης ή έκφρασης του «εγώ»;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Organizational Behavior and Ηuman Decision”, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα χαρακτηριστικό του ισχυρού και επιτυχημένου ηγέτη είναι τα υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης. Δυστυχώς, λένε οι ερευνητές, όσο υψηλότερη είναι η αυτοπεποίθηση, τόσο λιγότερο πιθανό αυτός ο ηγέτης είναι ανοικτός για συμβουλές και πληροφορίες και γενικά, για χρήσιμη ανατροφοδότηση από την οργάνωση του (ισχυρό «εγώ»).

Επιπλέον, οι υφιστάμενοί του είναι απρόθυμοι να δώσουν κακές ειδήσεις ή αρνητική ανατροφοδότηση, και πολλά Διοικητικά Συμβούλια δεν δίνουν έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη του CEO και στις διαπροσωπικές σχέσεις, εστιάζοντας την προσοχή τους μόνο στα οικονομικά αποτελέσματα. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει επίσης ότι ο σημερινός ηγέτης βρίσκεται σε μια ψυχολογική κατάσταση με τεράστιο stress που παράγει άγχος και φόβο, με πολύ συχνά, συνέπειες στην υγεία του, τα οποία ένας CEO διστάζει να αποκαλύψει, με το φόβο ότι αυτό μπορεί να οδηγεί στην αμφισβήτηση των ικανοτήτων του.

Κατά την γνώμη μου, αυτό δεν αντιπροσωπεύει μια κρίση ηγεσίας όπως υποστηρίζουν μερικοί. Είναι μια εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και ταυτόχρονα απαιτεί μια βαθύτερη αυτογνωσία για τον CEO, προκειμένου να προσαρμοστεί συνεχώς στις δυναμικές της οργάνωσης και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαπροσωπικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, σε ένα περιβάλλον όπου αποτέλεσμα και εξουσία έχουν συνεχώς μια αλληλεπίδραση.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες κάνουν τώρα το Coaching βασικό μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης των κορυφαίων στελεχών.

Η σημαντική αλλαγή όσον αφορά το Εxecutive Coaching είναι ότι η έμφαση δεν είναι πια στην διόρθωση συμπεριφορών. Το Executive Coaching είναι μια επένδυση που αποφασίζεται από την εταιρεία ή από τον ίδιο τον CEO προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο όλη η ηγετική δύναμη και ικανότητα του (Potential) με μια επιθυμητή επίδραση στην δέσμευση του συνόλου της οργάνωσης και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Ένας αποτελεσματικός Executive Coach μπορεί να βοηθήσει τον CEO να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί ταχύτερα, παίζοντας τους εξής ρόλους μαζί του:

  • Ο ”καθρέφτης” για μια βαθύτερη αυτογνωσία και για ένα πραγματικό και αληθινό εσωτερικό διάλογο,
  • Ο ”προκλητικός φίλος”, ο οποίος δεν διστάζει να δώσει ανατροφοδότηση και να αμφισβητεί επιλογές και αποφάσεις,
  • Ο “καθοδηγητής” ο οποίος υποστηρίζει τον CEO στην ανακάλυψη και αξιοποίηση όλων των ικανοτήτων του.

Ο αποτελεσματικός Executive Coach συνδυάζει μια βαθιά γνώση του Coaching, με μια πλήρη αντίληψη της οργανωσιακής δυναμικής και μια πραγματική προσωπική εμπειρία της Ηγεσίας.

‘Smart CEOs’ και προοδευτικές οργανώσεις έχουν είδη συνειδητοποιήσει την αξία ενός Executive Coach. Μήπως είναι η σειρά σας;

Γράφει: Gilles Gambade*

*O Gilles Gambade είναι ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας TopTeam World από το 2008 και Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρίας Promed Coaching από το 2014. Διαθέτει πλούσια, διεθνή εμπειρία ως Business Mentor & Executive Coach, έχοντας συνεργαστεί τα τελευταία 10 χρόνια με περισσότερες από 20 Διοικητικές Ομάδες και περισσότερα από 200 ανώτατα στελέχη. Εξειδικεύεται στο Executive Coaching και στο Coaching Ομάδων για Διοικητικά Συμβούλια / Διοικητικές Ομάδες, στο Business Coaching & Mentoring για Διοικητικά Συμβούλια & Διευθύνοντες Συμβούλους σε θέματα Ανάπτυξης Αγορών, Λειτουργικής Αρτιότητας, και Υλοποίησης Στρατηγικής, και τέλος στην εκπαίδευση coaching.

Στην 30χρονη πορεία του σε εταιρείες της αγοράς καθώς και σε εταιρείες συμβούλων, ο Gilles έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα ανώτερα στελέχη και εταιρείες ως Leadership Expert και Executive/Business Coach,έχοντας στην ευθύνη του την Ανάπτυξη Αγορών και τη Διαχείριση Έργων στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή.