cyprus-economy

Ρίχνουν… άδεια για να πιάσουν γεμάτα

Στους ίδιους ρυθμούς και ο νέος προϋπολογισμός του 2015 – καμιά παρέκκλιση από το Μνημόνιο.

Ο Γλαύκος ήξερε, ο Χάρης σφυγμομέτρησε και ο Πρόεδρος αγόρασε τον καβγά για το εφάπαξ

• Τα δημοσιονομικά τέλεια – η υλοποίηση των δεσμεύσεων για δημόσια υπηρεσία ακόμη…
• Υλοποιήθηκαν όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι του έτους – δεν ζητήθηκαν άλλα μέτρα
• Λήφθηκαν όλα τα μέτρα για τα δημοσιονομικά και η πλευρά μας σκέφτεται και άλλα
• Ο Χάρης ήξερε τι έλεγε και ο Γλαύκος δεν ήξερε για το εφάπαξ
• Ζητήθηκε τροποποίηση της καταβολής του εφάπαξ και όχι φορολόγησή του
• Ο Χάρης έβγαλε από το μανίκι του τον άσο του εφάπαξ, για να στείλει μήνυμα στη Βουλή για τις εκποιήσεις

Μια νέα βόμβα επιχείρησε να εκτοξεύσει η Κυβέρνηση, σκορπώντας τον πανικό και αυξάνοντας τις ανησυχίες ανάμεσα στους εργαζομένους του Δημοσίου πρώτιστα, στον τραπεζικό και ιδιωτικό τομέα και στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που προσπαθούν να βρουν τα πόδια τους.
Τελικά, η κίνηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ήταν σωστή τη δεδομένη στιγμή, ή έγινε για να προετοιμαστεί το έδαφος για περαιτέρω μέτρα που, ενδεχομένως να επιβάλει η Τρόικα με τη νέα επίσκεψή της;
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στη Βουλή ότι «εάν δεν περάσετε τα μνημονιακά νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, η Τρόικα θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της δανειακής σύμβασης», εκτόξευσε -βεβιασμένα για πολλούς- μια πυρηνική βόμβα, που κινδύνευσε να εκτροχιάσει την αγαστή συνεργασία συνδικάτων-Κυβέρνησης και να εκτροχιάσει τη μνημονιακή σύμβαση από το καθορισμένο πλαίσιο.
Ούτως ή άλλως, η Κυβέρνηση και ο Χάρης Γεωργιάδης επιμένουν πως θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι της δανειακής σύμβασης και οι πρόνοιες του Μνημονίου. Διαφορετικά, ξέρουν πως οι δανειστές θα απαιτήσουν περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα είναι ισοπεδωτικά για τον λαό.

Τα αδιέξοδα έφεραν το εφάπαξ
Η μεγάλη πρόκληση να πεισθεί η Βουλή να ψηφίσει τα νομοθετήματα που ανοίγουν τον δρόμο για τις εκποιήσεις περιουσιών, όταν οι δανειολήπτες δεν είναι συνεργάσιμοι με τους δανειστές τους, καθυστερεί να ξεκαθαρίσει. Ο κλοιός της Τρόικας σφίγγει απειλητικά και οι κυβερνώντες φαίνεται πως δεν είναι καθόλου άνετοι στους δανειστές. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παλεύει με νύχια και με δόντια να περάσει τα stress tests, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν μάχες για να τύχουν διαχείρισης τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και να καλυφθούν τα ενδεχόμενα κεφαλαιακά ελλείμματα.
Κι, όμως, οι εξελίξεις δημιουργούν αδιέξοδα και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η Τρόικα επιστρέφει σύντομα, χωρίς να ξέρει κανένας τις προθέσεις της. Τι θα γίνει; Η δόση δεν εκταμιεύτηκε, το ρευστό είναι αρκετό για δυο μήνες, ίσως και τέσσερις. Ο Χάρης Γεωργιάδης αντιλαμβάνεται την κατάσταση και χρησιμοποιεί γι’ άλλη μια φορά τους δημοσίους υπαλλήλους ως μοχλό πίεσης. Ούτως ή άλλως, οι δανειστές απαιτούν τροποποίηση του τρόπου καταβολής του εφάπαξ. Δεν μίλησαν για φορολόγησή του και δεν έκαναν αναφορά στους τρόπους που θα πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή. Του λόγου το αληθές, οι πρόνοιες στον προϋπολογισμό που αναφέρουν την αλήθεια. Καμιά συμπερίληψη στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 από τη φορολόγηση επί του εφάπαξ.
Μήπως το κράτος αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας ή μήπως καθυστερεί η υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων; Eυτυχώς, τίποτε από τα δυο. Η Κύπρος βαθμολογήθηκε με άριστα για την πρόοδο που σημειώθηκε στα δημόσια οικονομικά της και οι στόχοι έχουν πλήρως υλοποιηθεί. Είναι ξεκάθαρο από τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2015, πως τα μέτρα που λήφθηκαν έχουν αποδώσει και δεν χρειάζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, άλλα.
Μια δήλωση του Χάρη, μια διευκρίνιση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη ήταν αρκετές για ν’ ανάψουν οι φωτιές και να παραπεμφθεί το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, που προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, να κατευνάσει τα πνεύματα και να σπρώξει τη συζήτηση του θέματος σε μετέπειτα χρόνο. Μέχρι πότε;

Ο Γλαύκος τα ξέρει όλα
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου παρουσιάζεται πως δεν είδε, δεν ξέρει. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως ο ισχυρότατος ανήρ της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν έτυχε ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό, καίριας σημασίας και ευαίσθητο ζήτημα. Ειδικά αυτήν την περίοδο.
Ο Υπουργός αδειάζει τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, δηλώνοντας πως η πρόταση για το εφάπαξ ήταν σε γνώση του. Μήπως ήταν και αυτό μια από τις καλοσχεδιασμένες πολιτικές του Γλαύκου να στηρίζει προτάσεις – φωτιά, χωρίς να φαίνεται και χωρίς να παραμένει ταυτόχρονα εκτεθειμένος στα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, στις χιλιάδες των δημοσίων υπαλλήλων;
Και γιατί ο Υπουργός να ανασύρει από το μανίκι του την πρόταση για το εφάπαξ αυτήν την περίοδο, όταν το Υπουργείο του κατάφερε να τηρήσει κατά γράμμα τους όρους του Μνημονίου για τα δημοσιονομικά και να καλύψει στόχους ακόμη και για την προσεχή χρονιά;

Τα δημοσιονομικά μάς αριστεύουν
H πραγματικότητα είναι πως όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν καλυφθεί, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό -εξ ου και έχει βαθμολογηθεί θετικά- τα μέτρα που ζητήθηκαν από την Τρόικα για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Ωστόσο, το κεφάλαιο «δημόσια υπηρεσία» κατ’ απαίτηση των όρων του Μνημονίου παραμένει ανοικτό. Φαίνεται πως ούτε το πάγωμα των απολαβών δεν είναι αρκετό, ούτε το πάγωμα των θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής αλλά ούτε και η απαγόρευση της αντικατάστασης υπαλλήλων που αποχωρούν από την υπηρεσία με νέες προσλήψεις.
Μήπως ο κ. Γεωργιάδης φοβάται τα χειρότερα, θέλει να δημιουργήσει οχυρά για μια νέα αναμπουμπούλα, ή μήπως θέλει να συνεχίσει να παρουσιάζεται ο καλύτερος Υπουργός, υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, χωρίς να υπολογίζεται ο αντίκτυπος στην οικονομία, την ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κοινωνία.

Ήθελαν να δημοσκοπήσουν
Η κίνηση, πάντως, του Χάρη Γεωργιάδη μπορεί να άνοιξε τον δρόμο για έξοδο δεκάδων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κόντεψε να δημιουργήσει βραχυκύκλωμα σε σημαντικές υπηρεσίες και να αποψιλώσει την ατμομηχανή του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, όμως, προκάλεσε και αυξημένες ανησυχίες στον ημικρατικό τομέα, πιστεύοντας πως θα έλθει κι αυτούς η σειρά τους.
Γιατί, όμως, οι δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να περάσουν τη θέση περί φορολόγησης του εφάπαξ, σε μια κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό μνημόνιο και με την Τρόικα να φθάνει στην Κύπρο χωρίς να εξασφαλίζεται η δόση του δανείου;
Μήπως οι δυο αξιωματούχοι είχαν συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο για να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και των συνδικάτων, ή μήπως προσδοκούσαν να ανοίξουν την πόρτα για «όπου φύγει -φύγει» μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων; Ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και από την άλλη να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πώς οι συντεχνίες και τα μέλη τους αλλά και ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό.
Υπενθυμίζουμε πως ο Υπουργός, σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει πως το ζήτημα του εφάπαξ αξιολογείται από την Κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει θέμα με την πλήρη φορολογική απαλλαγή του εφάπαξ επιδόματος. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν έχει καν τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για λήψη απόφασης. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης των δημοσίων οικονομικών και του προϋπολογισμού, και οι όποιες αποφάσεις θα είναι μετρημένες και λελογισμένες.
Τον Υπουργό Οικονομικών επιχείρησε να ενισχύσει και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα σενάρια εξετάζονται στο πλαίσιο της συζήτησης των προϋπολογισμών του κράτους», προσθέτοντας ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να εμπεριέχουν και μακροχρόνιο σχεδιασμό που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών, αλλά και ενδεχομένως κάποιες νέες χρηματοδοτικές ανάγκες.
«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο», σημείωσε, «γίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών ασκήσεις επί χάρτου και εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση του εφάπαξ».