to-thema-gia-tin-aksiologisi-pou-ekana-diko-mou_w_l

Σε δύο δόσεις το μαρτύριο της …αξιολόγησης

Στην Αθήνα φθάνουν οι επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης. Και μπορεί η ελληνική κυβέρνηση με κάθε αφορμή να διακηρύττει την επιθυμία της για ταχεία εξέλιξη και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως όμως όλα δείχνουν το «κλείσιμο» της αξιολόγησης αναμένεται να είναι μια μακρά και επώδυνη διαδικασία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η αξιολόγηση περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολες υποχρεώσεις όπως το ασφαλιστικό, το θέμα των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας, το δημοσιονομικό του 2016 ή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2017-2018 αλλά και το ότι το συγκεκριμένο ορόσημο αποτελεί το «κλειδί» για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιολόγηση σε… συνέχειες

Παρότι η είδηση της επανόδου των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έγινε δεκτή με κάποια ανακούφιση από την ελληνική πλευρά, ο δρόμος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι μακρύς, ενώ δεν αποκλείονται και οι αναταράξεις.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έλευση του Κουαρτέτου έχει κυρίως ως σκοπό να αποσαφηνιστούν οι «κατευθυντήριες γραμμές» έτσι ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαπραγμάτευση. Συνεπώς, η διαδικασία της αξιολόγησης αναμένεται να εξελιχθεί…«σε συνέχειες», με τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων να καθορίζει τα ανοιχτά ζητήματα και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να λυθούν και τον δεύτερο να αξιολογεί την πρόοδο.

Οι δύσκολες εκκρεμότητες

Μια σειρά από θέματα-φωτιά αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται βεβαίως το ασφαλιστικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για την ελληνικό πρόταση που αφορά την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο αναμένεται να επηρεάσει την ανάπτυξη.

Το συνταξιοδοτικό δεν αποτελεί ωστόσο το μόνο «δύσκολο» ζήτημα. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα τεθούν και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό του 2016 αλλά και το μεσοπρόθεσμο για το 2017-2018 στο οποίο πρέπει να προσδιοριστούν μέτρα 1% το ΑΕΠ. Αναφορικά με το δημοσιονομικό του 2016 πάντως η κυβέρνηση φέρεται να υποστηρίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα μέτρα, επικαλούμενη και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Στο πακέτο των θεμάτων που μένουν ανοιχτά περιλαμβάνονται και οι εκκρεμότητες στο θέμα των κόκκινων δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο παράγοντας «χρόνος»

Παρά τον μεγάλο όγκο των θεμάτων η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως θέλει μια ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, προκειμένου να ανοίξει το θέμα του χρέους αλλά για να έρθει πιο κοντά στον στόχο της ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του 2016. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους μεγάλους Fund Managers που τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο καλό σενάριο, η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου, ενώ το αργότερο αρχές Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μηνύματα των ευρωπαίων αξιωματούχων αποκαλύπτουν μάλλον μία απουσία σπουδής για το θέμα, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η αξιολόγηση θα πάρει εβδομάδες και ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα απαιτήσουν χρόνο.

Πηγή:thetoc.gr