images

Σκλήρυνση κατά Πλάκας – Και μετά τι γίνεται

Οι κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση και ο γιατρός σας ανακοίνωσε ότι πάσχετε από Σκλήρυνση κατά Πλάκας… Το σοκ είναι αναμενόμενο και απόλυτα φυσιολογικό, αλλά η ζωή συνεχίζεται και η επόμενη μέρα είναι μπροστά σας.

Υπάρχουν κάποια βασικά ζητήματα, για τα οποία σίγουρα θα αναρωτηθείτε, όπως:

-Να πω στα παιδιά μου ότι έχω Σκλήρυνση κατά Πλάκας;
Τα παιδιά, σε όποια ηλικία και αν είναι, αμέσως καταλαβαίνουν ότι κάτι συμβαίνει. Τα παιδιά αναζητούν μια ξεκάθαρη εξήγηση, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Δεν προστατεύετε τα παιδιά αν τους κρύψετε την αλήθεια. Τα παιδιά ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις, γι’ αυτό μην τα υπερπροστατεύετε.
Έχουν ανάγκη, όμως, να ξέρουν ότι ο γονιός τους θα είναι ο ίδιος και θα είναι δίπλα τους, ανεξάρτητα από την εμφάνιση της νόσου. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνει σαφές ότι ο γονιός τους δεν κινδυνεύει να πεθάνει από τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

-Πώς επηρεάζει η Σκλήρυνση κατά Πλάκας τη σεξουαλική ζωή;
Κάθε ασθένεια, είτε σωματική είτε ψυχική, επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία. Και σε αυτήν την περίπτωση, κάθε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Λάβετε υπόψη σας τα εξής σχετικά με τον ψυχολογικό παράγοντα:
– Μοίρασμα συναισθημάτων με ειλικρίνεια
– Ευελιξία στη σεξουαλική έκφραση
– Βοήθεια από ψυχοθεραπευτή ή ειδικό σεξολόγο για προβλήματα φυσιολογίας.

-Είναι συχνή η κατάθλιψη στη ΣΚΠ;
Η μελαγχολία, η κακή διάθεση και τελικά η κατάθλιψη είναι συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κάποιος, ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη διάγνωση ή όταν υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Εκτός όμως απ’ αυτό, περίπου οι μισοί ασθενείς θα βιώσουν την «κλινική κατάθλιψη», η οποία μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα των πλακών στον εγκέφαλο, ή παρενέργεια των φαρμάκων. Όποια κι αν είναι η αιτία εμφάνισής της, η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με επιτυχία με φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη.

-Το άγχος επηρεάζει την εξέλιξη της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση του στρες ή τους άγχους με την εκδήλωση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, το στρες από μόνο του μπορεί να είναι μία πρόσθετη νοσογόνος κατάσταση.

Ο Σύλλογος Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας δίνει τις εξής συμβουλές:
Διατηρήστε τις δραστηριότητές σας.
Διαμορφώστε το χώρο σας σωστότερα για διαφύλαξη της ενέργειάς σας.
Απλουστεύστε τις προτεραιότητές σας.
Μάθετε ασκήσεις χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης.
Αφήστε χρόνο για διασκέδαση και δραστηριότητες.
Διατηρήστε το χιούμορ σας.
Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους και ρεαλιστικές προσωπικές επιδόσεις.
Μάθετε να δεχόσαστε ότι δεν μπορεί να αλλάξει.

Πηγή: Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας