Συμφωνούν, διαφωνούν και πάλι απ’ την αρχή!

 

Σαν … διαφημίσεις από τα τηλεοπτικά κανάλια περνούν συνεχώς οι προτάσεις των δανειστών και την ελληνικής πλευράς σε διαδικτυακές ιστοσελίδες.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για δυο κείμενα που κατατέθηκαν από τις δυο πλευρές, στα οποία θα γίνει το νέο παζάρι στο Eurogroup.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πίσω σε κάποια θέματα για να κερδίσει άλλα, και επιμένει σε μια σαφή δέσμευση για το χρέος. Οι FT διέρρευσαν ένα κείμενο εννέα σελίδων με τις τελικές προτάσεις των δανειστών, οι οποίες προβλέπουν νέο σύστημα ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου ώστε εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ.

Φορολογικός συντελεστής 23% για ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.

Φορολογικός συντελεστής 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό).

Φορολογικός συντελεστής 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ. Οι δανειστές αρνούνται να αποδεχτούν την ελληνική πρόταση γι’ αύξηση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29% αλλά αποδέχονται στο 28%.

Επίσης αρνούνται τη φορολόγηση 12% σε όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από €500.000 αλλά αποδέχονται την πρόταση Τσίπρα γι’ αύξηση του φόρου πολυτελείας και φορολόγηση των σκαφών από το 10% στο 13%.

Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δις από το φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό, ενώ η πρόταση σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και τη γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που στάληκε στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 μέχρι το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, από ό,τι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους Financial Times το σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο κάνει αρκετούς συμβιβασμούς με τις ελληνικές προτάσεις.