Τέρμα στις σπατάλες των γιορτών
Βήμα 1ο: Αξιολογήστε τη “χασούρα”
Πριν σας καταβάλει ο πανικός, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος της ζημιάς που έχετε να αντιμετωπίσετε και κατ’ επέκταση πως. Εξετάστε τον προϋπολογισμό σας από τον Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια εντοπίστε όλα τα έξοδα που έγιναν με αφορμή τις γιορτές. Προσθέστε όλα τα ποσά και καταλήξτε με νούμερα πια στο μέγεθος της οικονομικής καταστροφής. Προς γνώση και συμμόρφωση.
Βήμα 2ο: Ξεκινήστε τις περικοπές
Και τώρα που βρήκατε πόσο «μέσα» έχετε μπει, ήρθε η ώρα να βρείτε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τις οικονομικές σας υποχρεώσεις με τα χρήματα που σας έχουν απομείνει. Μια πολύ καλή τακτική είναι να καταμετρήσετε πλέον τις πραγματικές σας ανάγκες (άρα έξοδα) και να κάνετε επίσης μια λίστα που θα σας οδηγήσει σε ένα νούμερο. Προσπαθήστε στο τελικό αποτέλεσμα να έχετε συμπεριλάβει τα πάγια έξοδα και να έχετε αφήσει ένα μικρό περιθώριο για κάτι απρόοπτο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αφήσετε έξω κάποιες δαπάνες που μπορούν να περιμένουν και αφορούν σε δεύτερης και τρίτης σημασίας αγορές και πληρωμές. Έτσι θα καταφέρατε να περισώσετε ένα μέρος του προσωπικού σας budget και φέρετε σε μια ισορροπία τα οικονομικά σας.
Βήμα 3ο: Βάλτε στόχο και φτιάξτε ένα πλάνο
Τώρα που είδατε πόσα χρήματα μπορείτε να περισώσετε και έχετε τις λίστες σας να μαρτυρούν τα νούμερα, ήρθε η ώρα να θέσετε τον προσωπικό σας στόχο αποταμίευσης και οργάνωσης των οικονομιών σας. Για να το καταφέρετε αυτό θα ήταν πιο λειτουργικό να βάζετε μικρούς στόχους κάθε μήνα για να καταφέρετε να έχετε κάποιες οικονομίες στην άκρη στο τέλος της χρονιάς για έξοδα των γιορτών ή για ό,τι άλλο επιθυμείτε. Επιπλέον μπορείτε να αναπροσαρμόσετε τα έξοδα σας και να βρείτε πιο οικονομικές λύσεις για τα πάγια έξοδα του μήνα ή της χρονιάς. Μπορείτε να φαίνονται μακρινές δαπάνες, αλλά μετά από μήνες μαζεύετε ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.
Βήμα 4ο: Αρχίστε την αποταμίευση για την επόμενη χρονιά
Αυτό θα επιτευχθεί θέτοντας προτεραιότητες στα ήδη υπάρχοντα έξοδα και φτιάχνοντας ένα σωστό πλάνο ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες. Αυτό το βήμα στηρίζεται στην παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κοινώς θα μπορούσατε να αρχίσετε να μαζεύετε πριν έρθουν οι επόμενες γιορτές και υποχρεώσεις. Ακόμη κι αν οι οικονομίες που μπορείτε να κάνετε είναι μικρές, σίγουρα θα καταφέρετε στο τέλος να έχετε συγκεντρώσει ένα ποσό που θα σας ανακουφίσει από τα μελλοντικά έξοδα.
Πηγή: www.marieclaire.gr