Τα πόδια σας δεν … κάθονται ήσυχα
Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια πάθηση που προκαλείται από δυσάρεστες αισθήσεις που παράγουν μια έντονη, συχνά ακατανίκητη επιθυμία για κίνηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου και έντονη κόπωση που δυσκολεύει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών γίνεται πιο συχνά αισθητό στα πόδια. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει και τα χέρια ή τον κορμό. Αυτές οι αισθήσεις περιγράφονται ως «καρφίτσες», μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, και μερικές φορές ως οδυνηρός πόνος. Συμβαίνει συνήθως το βράδυ, όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε ή να κοιμηθούμε.
Πού οφείλεται το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
Η αιτία αυτού του συνδρόμου είναι δεν είναι γνωστή. Ορισμένα φάρμακα (όπως τα αντικαταθλιπτικά), η εγκυμοσύνη, η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία σχετίζονται με την εμφάνισή του.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα όπως εκείνα που αυξάνουν τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο (λεβοντόπα ή αγωνιστές ντοπαμίνης), με φάρμακα για τον πόνο (οπιοειδή), ή αντιεπιληπτικά (γκαμπαπεντίνη) για τον έλεγχο των κινήσεων των ποδιών και για βοήθεια με τον ύπνο.
Επίσης, η θεραπεία για το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών χορηγείται ανάλογα με το είδος των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής και από το πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματά αυτά. Η τακτική άσκηση και ο καλός ύπνος ανακουφίζουν τα ήπια συμπτώματα. Τα φάρμακα χορηγούνται όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και εμποδίζουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αν τα συμπτώματά σας προκαλούνται από άλλη πάθηση (όπως η σιδηροπενική αναιμία), θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η πάθηση αυτή.
Επιπλέον, αλλάζοντας κάποιες καθημερινές σας συνήθειες μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματά σας. Η άσκηση, το περπάτημα, το ζεστό ή κρύο μπάνιο, το μασάζ, η απώλεια βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος και της καφεΐνης μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα.
Όταν το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών ξεκινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συντηρητική θεραπεία, όπως η τακτική άσκηση και το τέντωμα, για να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Η κατάσταση σας μπορεί να επαναξιολογηθεί αν δεν έχει προχωρήσει πολύ, αφότου γεννήσετε.
Πηγή:boro.gr