Τι κάνουν οι διεθνείς οίκοι συμβούλων στην Κύπρο
Της Χρύσως Αντωνιάδου
Κυκλοφορούν με κοστούμι ή ακόμη και με τζιν. Στρατοπεδεύουν σε τραπεζικά ιδρύματα μόνιμα, ή είναι περαστικοί, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Κεντρική Τράπεζα ή σε μεγάλα γραφεία γνωστών οίκων ελεγκτών ή λογιστών, ή νομικών συμβούλων με τα οποία συνεργάζονται οι θυγατρικές τους εταιρείες. Το προσωπικό των ξένων συμβουλευτικών οίκων έρχεται στο νησί με ειδική αποστολή. Ξεσκονίζουν έγγραφα, χώνονται μέσα σε αριθμούς, καταγράφουν, συμμετέχουν σε απανωτές συναντήσεις και συσκέψεις. Γράφουν και στέλλουν emails στις ομάδες τους στις θυγατρικές τους. Κυκλοφορούν συνήθως με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και πληρώνονται με την ώρα πολύ αδρά. Για την ακρίβεια πληρώνονται οι εταιρείες τους, οι μεγάλοι συμβουλευτικοί οίκοι, που μπαινοβγαίνουν στην Κύπρο για να ξαναχτίσουν το τραπεζικό σύστημα, να βοηθήσουν την Κεντρική Τράπεζα, να συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών.
Οι μεγάλοι βοηθοί
Στην ουσία, είναι οι μεγάλοι «βοηθοί» των δανειστών ή καλύτερα εκείνοι που στήνουν το παιγνίδι, οι οποίοι πρώτα ξηλώνουν και μετά ράβουν τα συστήματα των κρατών που έπληξε η κρίση χρέους. Τα λεφτά που αμείβονται είναι πολύ χοντρά. Εργάζονται με την ώρα και δουλεύουν απεριόριστες ώρες. Δεν βγαίνουν, μπαινοβγαίνουν στα ξενοδοχεία που διαμένουν, και κάθε φορά που χαλαρώνουν, επανέρχονται στην πραγματικότητα. Επιβάλλεται να φέρουν σε πέρας το έργο τους, άρα απαγορεύονται οι γνωριμίες και οι επαφές.
Οι εκθέσεις που ετοιμάζουν είναι ευαγγέλιο για όσους τους καλούν, και στην ουσία είναι οι ίδιες ή οι πανομοιότυπες με εκείνες που ετοιμάζουν τα ντόπια στελέχη των οργανισμών που πρέπει να εξυγιανθούν! Μέχρι τώρα από το «κούρεμα» και μετά, δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξένους συμβουλευτικούς οίκους. Από τις τράπεζες για τη στήριξη της ανακεφαλαιοποίησής τους, για να στήσουν τη νέα δομή τους και την εταιρική διακυβέρνησή τους, να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους, να αποτιμήσουν αξίες. Μετά η αποκρατικοποίηση της Cyta, η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Με συνοπτικές διαδικασίες
Τα αφεντικά τους παίρνουν τις δουλειές χωρίς διαδικασίες ή με συνοπτικές διαδικασίες ή με … προσφορές. Ξέρουν εκ των προτέρων πως θα κερδίσουν γιατί είναι οι καλύτεροι! Γιατί βοήθησαν στη διάσωση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, ή στήριξαν με μεγάλη επιτυχία την πορεία αποκρατικοποιήσεων σε άλλες χώρες. Ουδείς αναμάρτητος. Οι περισσότεροι δεν είναι υπεράνω υποψίας καθώς έχουν διασυνδέσεις και παρακλάδια με επενδυτικά ταμεία, είναι θυγατρικές εταιρειών που έχουν συμφέροντα. Έτσι, όμως, «παίζεται» το παιγνίδι. Έτσι, είναι οι κανόνες του. Ουδείς ενδιαφέρεται για τις συγκρούσεις συμφερόντων, οι οποίες προκύπτουν από τις σχέσεις τους με τα επενδυτικά κεφάλαια κι’ άλλους φορείς παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Οι μεγάλοι πελάτες
Οι περισσότεροι από τους οίκους έχουν μεγάλους πελάτες. Τρόικα και δανειστές, αυτούς που ανέλαβαν να ξαναστήσουν τις χώρες που …παραστράτησαν. Είναι τελικά η Τρόικα ή οι συμβουλευτικοί οίκοι που σέρνουν τον χορό των αποφάσεων για τις διασώσεις των χωρών της ευρωζώνης; Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία οι φορολογούμενοι πολίτες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πλήρωσαν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, για τις υπηρεσίες τους. Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία που προσφέρουν είναι … ανεξάρτητη και οι διαδικασίες που ακολουθούν … διαφανείς.
Στο ίδιο έργο θεατές
Ουσιαστικά, όπως μας πληροφορούν διάφορα στελέχη που συμμετέχουν στις συσκέψεις και επαφές με τους εκπροσώπους των οίκων αυτών, ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, τις ίδιες ερωτήσεις και τα ίδια τυποποιημένα ερωτηματολόγια και αναλύσεις για κάθε χώρα ή οργανισμό που τους μετακαλεί.
Οι υπερεργολάβοι τους είναι κυρίως εταιρείες λογιστών από τις τέσσερις γνωστότερες, οι οποίες άλλοτε εδρεύουν στα κράτη που «ξεσκονίζουν» κι άλλοτε μετακαλούνται από άλλες χώρες.
Ποιοι οίκοι αφήνουν εποχή στην Κύπρο:
Σεπτέμβριος 2012
Η Pimco ελέγχει τις τράπεζες
Η Κεντρική Tράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει την ανάθεση στη Pimco τού ελέγχου των κυπριακών τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται μαζί τους, μετά τις ζημιές που κατέγραψαν και τις υποχρεώνει να ζητήσουν οικονομική βοήθεια.
Ο έλεγχος, που υποβάλλονται οι πέντε κυπριακές τράπεζες και αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνει αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσω της οποίας καθορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε τραπεζικού ιδρύματος. Ο έλεγχος διεξάγεται σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο Deloitte για το μέρος του ελέγχου που απαιτεί ελεγκτική εξειδίκευση.
Ιανουάριος 2013
Η Blackrock βοηθά στην αξιολόγηση
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καταλήγει σε συμφωνία με τη Blackrock για την ανάληψη από τον αμερικανικό κολοσσό, επικουρικού ρόλου στην αξιολόγηση των ευρημάτων διαγνωστικών ελέγχων της Pimco. Η Blackrock αξιολογεί τα ευρήματα των διαγνωστικών ελέγχων της Pimco, για να εντοπίσει σημεία που θα επέτρεπαν μείωση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Εκτιμάται πως η εξοικείωση της Blackrock με το ελληνικό περιβάλλον συμβάλλει στη βελτίωση των όποιων μεθοδολογικών ατελειών πιθανόν να υπάρχουν στην έκθεση της Pimco και στην αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών προς τα κάτω.
Ιανουάριος 2015
Η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων και το Υπουργείο Οικονομικών (ως Αναθέτουσα Αρχή), επιλέγει έναν από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στον χώρο των συγχωνεύσεων & εξαγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, ως τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα «τρέξει» τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Η Citigroup επιλέγεται μέσα από ένα ανοικτό διαγωνισμό βάσει των δημοσίων συμβάσεων που σχεδίασε η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων και προσέλκυσε όλα τα κορυφαία ονόματα στον τομέα του M&A (Mergers & Acquisitions). H Citigroup έχει τον ηγετικό ρόλο στη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους με την τελική πράξη πώλησης του κρατικού παροχέα τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Κύπρος έναντι των δανειστών της.
Η «Citi» πλαισιώνεται από τον ελεγκτικό οίκο PWC που αναλαμβάνει να διενεργήσει τη μελέτη δέουσας επιμέλειας, (due diligence) η οποία αποτελεί μία αξιολόγηση του οργανισμού, της διάρθρωσής του και της επιχειρηματικής του κατάστασης και πορείας. Οι σύμβουλοι που διεξέρχονται τη διαδικασία είναι τέσσερις, η Citi ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ο οίκος PWC ως ελεγκτικός, ένας νομικός σύμβουλος και ένας σύμβουλος για τεχνικά θέματα. Η επιλογή του κάθε σύμβουλου γίνεται με κριτήριο την ποιότητα της πρότασης. Η ποιότητα της πρότασης προσέλκυσε το 70% της αξιολόγησης, και το ύψος των οικονομικών απαιτήσεων τού κάθε οίκου (fees) προσμέτρησαν για το υπόλοιπο 30%. Οι όροι της διαδικασίας για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο προνοούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απαιτήσεων είναι στη βάση τέλους επιτυχίας (success fee), που αποτελεί ένα κίνητρο για τον σύμβουλο να πετύχει την καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης.
Σεπτέμβριος 2015
Η Roland Berger αναδιοργανώνει
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της εξέτασε την τελική έκθεση που υπέβαλε ο συμβουλευτικός οίκος Roland Berger Gmbh, στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της. Ο στόχος της είναι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωσή της μέχρι το τέλος 2016, στη βάση των συστάσεων του οίκου Roland Berger, με την υπαγωγή των τμημάτων της σε τέσσερις διαφορετικές διευθύνσεις. Η μελέτη αποτελεί για την ΚΤ το υπόβαθρο για να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές στην οργανική της δομή και για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ώστε να εκπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον θεσμικό της ρόλο και τις αρμοδιότητές της.
Το διοικητικό συμβούλιο υιοθετεί την πρόταση του οίκου για την οργανική αναδιάρθρωση των τμημάτων της ΚΤ στη βάση τεσσάρων Διευθύνσεων. Η μελέτη διαβλέπει ότι ο κύριος όγκος της αναδιοργάνωσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.