Το Ιράν γυρίζει νέα σελίδα…
Το Ιράν έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, ώρες μετά την άρση οικονομικών κυρώσεων που ήταν σε ισχύ σε βάρος της Τεχεράνης. Το Σάββατο η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε πως το Ιράν είχε συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σύμφωνα με ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ρουχανί δήλωσε ότι η συμφωνία δεν βλάπτει κανένα έθνος. Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις χαιρέτισαν την κίνηση, ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως το Ιράν εξακολουθεί να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικής βόμβας. «Χωρίς μια ανάλογη αντίδραση σε κάθε παραβίαση, το Ιράν θα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να εξαπλώνει την τρομοκρατία» είπε ο Νετανιάχου.
Σε διάγγελμά του προς το Ιράν το πρωί της Κυριακής, ο Ρουχανί είπε ότι «οι Ιρανοί τείναμε χείρα προς τον κόσμο σε ένδειξη φιλίας, και αφήνοντας πίσω τις εχθρότητες, τις καχυποψίες και τις συνωμοσίες, ανοίγαμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο».
Η άρση κυρώσεων ήταν «κομβικό σημείο» για την ιρανική οικονομία, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η χώρα πρέπει να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η συμμόρφωση του Ιράν και η άρση των κυρώσεων θα συνέχιζε να συνεισφέρει στη βελτίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας. Ο γγ του ΟΗΕ. Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας. «Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο Μπαν.
Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει επίσης την απελευθέρωση από την Τεχεράνη πέντε Αμερικανών, μεταξύ τους ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας καλωσόρισε την έναρξη ισχύος της ιστορικής συμφωνίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.