alexis-tsipras-570

Άλλα υπολόγισαν και άλλο νούμερο τούς βγήκε!

Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα ισχυρό «Όχι» από τον ελληνικό λαό …κατάφερε, με τη βοήθεια Γάλλων τεχνοκρατών και την πλήρη στήριξη του νέου Υπουργού Οικονομίας της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, να παρουσιάσει ένα νέο «πακέτο» προτάσεων στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και να ζητήσει τη στήριξή τους.
Οι εξελίξεις των ημερών διεξήχθησαν σε ένα φορτισμένο κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, με «άσπονδους» φίλους τον Γιάνη Βαρουφάκη που άφησε τον Αλέξη Τσίπρα στα κρύα του λουτρού την τελευταία στιγμή που ήθελε τη στήριξή του στη Βουλή, και την Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να του προκαλέσει προβλήματα στο Κοινοβούλιο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που φαίνεται να άρχισε να αντιλαμβάνεται σε ποιες αξεπέραστες ατραπούς οδηγείται η Ελλάδα, κατάφερε με τις ψήφους της Αντιπολίτευσης να κερδίσει ευρεία στήριξη με πλειοψηφία 251 ψήφων στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Τα δύσκολα συνεχίζουν να υφίστανται και έπονται…
Οι εξελίξεις της βδομάδας ήταν καταλυτικές και καθοριστικές, με δυο παρεμβάσεις από ευρωπαίους ηγέτες. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που πήρε στους ώμους του τον Τσίπρα και προσπάθησε να τον βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση, ξέροντας πως στο τέλος σώζει την Ευρώπη και τους «μικρότερους» από τα νύχια του Σόιμπλε και της Μέρκελ, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, που σε παρέμβαση – στήριξή του δήλωσε: «Tο δημοψήφισμα αποδείχθηκε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ένα ισχυρότατο όπλο και τελικά υπερίσχυσε, γενικότερα, η λογική».

Τα νούμερα διογκώνονται
Oι ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν και πάλι άρον – άρον στους Θεσμούς ξαναγράφτηκαν από την αρχή, στη βάση των προηγούμενων, ενσωματώνοντας «σκληρότερα» μέτρα αλλά και μέτρα που αφήνουν το … άρωμα του Γιούνκερ.
Ωστόσο οι αριθμοί τρομάζουν και διχάζουν καθώς «τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» και αυξάνουν τα ποσά σε 74 και 84 δις ευρώ με ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετων ωμέτρων και όχι 53,5 δις ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρώυτερ οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 10 – 14 δις ευρώ.
Ήδη οι προτάσεις Τσίπρα δημιούργησαν τους πρώτους τριγμούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και θέτουν υπό δοκιμασία τις σχέσεις με την ΑΝΕΛ πράγμα που πιθανότατα να δείξει την πόρτα εξόδου από τη συγκυβέρνηση.
Χρέος και προτάσεις
Οι συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων πραγματοποιούνται στη βάση:
Πρώτο, της αξιολόγησης που αφορά στη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Συνθήκη του EΜΣ.
Δεύτερο, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.
Το «κλειδί» για τις εξελίξεις και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η έγκριση του «πακέτου» από τα Κοινοβούλια των «18» της ευρωζώνης.

Ποιοι αποφασίζουν

Η γερμανική Βουλή είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει δύο φορές, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για το τελικό «ναι» στο όποιο «πακέτο» παρουσιαστεί ενώπιόν της.
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση επίσης θα πρέπει επίσης να ψηφίσει, και όσοι διαφωνούν αναμένεται να επιλέξουν την αποχή παρά την καταψήφιση.
Η Ολλανδική Βουλή θα αποφασίσει η ίδια εάν θα ψηφίσει ή όχι ενώ υποχρεωμένες να περάσουν την όποια συμφωνία από ψηφοφορία είναι η Βουλή της Αυστρίας και της Εσθονίας.
Από το Κοινοβούλιο περνά και η όποια συμφωνία από τη Λετονία. Η Βουλή της Φινλανδίας θα περάσει τη συμφωνία από το «σουρωτήρι» ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Εάν οι αντιδράσεις είναι αρνητικές το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια. Ανάλογη θα είναι η διαδικασία και στη Βουλή της Σλοβακίας. Η Σλοβενία, δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει εάν η συμμετοχή της στο όποιο «πακέτο» δεν ξεπερνά τα κεφάλαια που έχει ήδη δεσμεύσει για τον ESM. Θα ψηφίσει μόνο εάν εγερθεί θέμα απομείωσης του χρέους, πράγμα που πρέπει να κάνει και η Μάλτα.
Η Ιρλανδία, εάν κριθεί απαραίτητο από την Κυβέρνηση, θα παραπέμψει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στη Βουλή. Τα Κοινοβούλια του Βελγίου, Λουξεμβούργου, Κύπρου, Λιθουανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας είναι τα μόνα που δεν χρειάζεται να αποφασίσουν για τη συμφωνία.
Χρύσω Αντωνιάδου