Τώρα που αναρρώνουν, άρχισαν τα όργανα!
Ποιες οι επιπτώσεις της αντιπαράθεσης Προέδρου Αναστασιάδη – Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πέρασε τις εξετάσεις αντοχής αλλά η Χρυστάλλα δεν περνά τις εξετάσεις του Αναστασιάδη
Οι κυπριακές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου βρίσκεται μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν την ένταξη στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και ο Υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο» φως γι’ άρση των διαταγμάτων στη διακίνηση κεφαλαίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των ασκήσεων αντοχής του τραπεζικού συστήματος, καλούν τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια ώστε να πάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας, να διοχετευθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις και να χαλαρώσουν τα βάρη των νοικοκυριών από τις δόσεις των δανείων τους.
Οι ξένοι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμοι να δώσουν κάθε στήριξη ώστε να υλοποιηθούν τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών και να οδηγήσουν τις τράπεζες στο επόμενο βήμα.
Τραπεζική ενοποίηση
Η Κύπρος στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό που αναλαμβάνει την εποπτεία 230 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρούνται συστημικές για την Ευρώπη ή για τα κράτη μέλη και η Κεντρική της Τράπεζα της Κύπρου θα βρίσκεται κάτω από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα έχει και τη γενική ευθύνη.
Όλα δείχνουν πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου που βρέθηκε ένα βήμα πριν την κατάρρευση τον Μάρτιο του 2013, ανασυντάσσεται και περνά στην επόμενη φάση. Όμως, η βόμβα πέφτει για άλλη μια φορά, προκαλώντας και πάλι τριγμούς στο σύστημα και στην οικονομία.
Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η γυναίκα τεχνοκράτης, που για χρόνια χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού της κυπριακής κοινωνίας βρίσκεται στο στόχαστρο, μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το άτομό της.
Η αντιπαράθεση
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η Διοικητής παράλειψε να γνωστοποιήσει ότι η θυγατέρα της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της και ότι το εν λόγω γραφείο εκπροσωπούσε νομικά τον πρώην Πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.
Σε δήλωση – φωτιά την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει την κα Γιωρκάτζη προ των ευθυνών της και αναφέρει πως «θέλω να επαναλάβω πως η δήλωσή μου περί μηδενικής ανοχής σε θέματα που μπορεί να κριθούν ή να εκληφθούν, ανάμεσα σε άλλα, ως παραβίαση των Κανόνων χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε ισχύει και για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη».
Τι σημαίνει, όμως, ο εξαναγκασμός σε παραίτηση, η φυγή ή ακόμη και η παραμονή της κας Γιωρκάτζη στη θέση της Διοικητού μετά την ανοικτή πλέον αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο, σε μια περίοδο που το χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπαθεί να κλείσει τις μεγάλες πληγές του και να αποθεραπευτεί;
Τι μήνυμα βγαίνει προς τα έξω, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους ξένους επενδυτές και τους δανειστές μας, ακόμη και προς την κυπριακή κοινωνία που περιμένει τα καλά νέα της ανάκαμψης για να αναπνεύσει;
Το σύστημα κλυδωνίζεται
Πρώτο, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που συχνά – πυκνά παίζει πρώτο θέμα στα κανάλια για τις αντιπαραθέσεις των εκάστοτε Προέδρων της Δημοκρατίας με τους Διοικητές της, θα εκτεθεί και πάλι στο εσωτερικό και διεθνώς.
Δεύτερο, ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που κατέχει την υπ’ αριθμόν ένα θέση και που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά της ανάκαμψης της οικονομίας και που ηγείται ενός οργανισμού που θα εποπτεύεται πια από την ΕΚΤ, βρίσκεται υπό την αμφισβήτηση του πρώτου άρχοντα της Κυβέρνησης και των κομμάτων που στην πλειοψηφία τους τη στήριζαν απ’ όλες τις θέσεις της, πράγμα που καθιστά δύσκολο το έργο της.
Τρίτο, ότι η νέα κρίση στις σχέσεις Προέδρου – Διοικητή δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε τροχοπέδη για τη διεκπεραίωση σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, η επιτοκιακή πολιτική και άλλα σοβαρά ζητήματα, καθώς και οι νέες απαιτήσεις του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.
Τέταρτο, ότι η εμπιστοσύνη προς την Κύπρο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν φαίνεται να επαναφέρεται σύντομα και σύμφωνα με τα όσα αναμενόταν, καθώς οι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν μια χώρα, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ενός συστήματος που συνεχίζει να περνά από χίλια μύρια κύματα.