Σκοτώνουν την αγορά – Ο κόσμος ψωνίζει μόνο τρόφιμα
«Η αγορά πεθαίνει! Είμαστε με τα σωληνάκια εδώ και πάρα πολύ καιρό… Το οξυγόνο μάς τελειώνει!».
Αυτό το σπαρακτικό μήνυμα στέλλουν οι καταστηματάρχες, τονίζοντας πως η αγορά είναι άκρως επηρεασμένη από την πολιτική αβεβαιότητα και η κατάσταση, όπως προβλέπουν, τείνει να γίνει ακραία.
Όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, οι καταναλωτές δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, περιμένοντας και εκείνοι να δουν τι θα συμβεί. Αυτή η ανασφάλεια έχει «σκοτώσει» το εμπόριο. «Η αγορά βιώνει έναν αργό θάνατο. Με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα δεν υπάρχει αγορά», αναφέρουν και δείχνουν τις ταμειακές μηχανές.
«Δεν έχω κάνει είσπραξη από το Σάββατο. Δείτε και μόνοι σας, το μαγαζί είναι άδειο», εξομολογείται ο 40χρονος Κωνσταντίνος Μητσαράς, ιδιοκτήτης καταστημάτων ρούχων. «Δεν χρωστάω πουθενά, είμαι συνεπής σε όλες μου τις υποχρεώσεις. Μόλις στις 25 Ιουνίου πλήρωσα τις εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά τελικά έκανα λάθος. Η απόλυτη καταστροφή. Δεν έχει μπει άνθρωπος στο μαγαζί».
H αγορά σε κρίση
Η αγορά του Χαλανδρίου που άλλοτε έσφυζε από ζωή, αυτές τις μέρες βρίσκεται σε «κρίση». Φαίνεται πως έμποροι και καταναλωτές «κρατούν μικρό καλάθι», για την ακρίβεια… άδειο. «Ο κόσμος είναι μουδιασμένος. Είναι λογικό. Κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει», επισημαίνει ο 35χρονος Νίκος Μαρκόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με υφάσματα εδώ και 30 χρόνια. Πατέρας δύο παιδιών 7 ετών και 8 μηνών, προσπαθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ερμηνεύσει την υπάρχουσα κατάσταση. «Είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Ακόμα και παλιές πελάτισσες που ήρθαν αυτές τις μέρες να αγοράσουν κάποια υφάσματα είχαν τύψεις… Περισσότερο κοιτάζουν, παρά ψωνίζουν. Όταν δεν υπάρχει κλίμα, διάθεση, δεν υπάρχει και αγορά», προσθέτει ο 35χρονος. Μιλήσαμε, σχεδόν, με το σύνολο των ιδιοκτητών και των υπαλλήλων της περιοχής. Κανείς τους δεν έκρυψε την αγωνία για το αύριο.
O 45χρονος Αιμίλιος Ντρέκος, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στην περιοχή επί 51 χρόνια σημειώνει: «Πάνω από 60% έχει μειωθεί η κίνηση στο κατάστημά μας αυτές τις μέρες. Εχουμε μειώσει τις ποσότητες που φτιάχνουμε. Με τέτοιο κλίμα δεν βγαίνει κανείς!».
Την ίδια στιγμή αστρονομικά είναι τα ποσά που δαπανούν τα νοικοκυριά αυτές τις μέρες για την εξασφάλιση προμηθειών σε τρόφιμα και καύσιμα μπροστά στον φόβο της χρεοκοπίας.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπολογίζει ότι οι καταναλωτές από το περασμένο Σάββατο μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ξοδέψει μέχρι και 350 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν ζυμαρικά, όσπρια, κονσέρβες, ρύζι, γάλατα εβαπορέ, αλεύρι, λάδι, αλλά και για να φουλάρουν τα οχήματά τους.
Πηγή: ethnos.gr