giannis-stournaras-bouli-epitropi-oikonomikon

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τις Τράπεζες

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τη διασφάλιση και διαφύλαξη του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και το «κλείδωμα» της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σίγουρα, η επόμενη μέρα μετά την έγκριση μιας συμφωνίας, ανοίγει τη συζήτηση και την ολοκλήρωση ενός μεγάλου στοιχήματος για την Κυβέρνηση Τσίπρα. Να καταφέρει να σώσει, με την πλήρη συνδρομή των Θεσμών, οποιαδήποτε κατρακύλα του τραπεζικού συστήματος, παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη γι’ άμεση ανακεφαλαιοποίηση.

Βέβαια, για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες η Ελλάδα πρέπει να «κλειδώσει» με ατσαλένιο κλειδί, που να μην κινδυνεύει να σπάσει την παραμονή της στο ευρώ, και ταυτόχρονα ένα ποσό 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το επόμενο στοίχημα είναι να πραγματοποιηθούν ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες και η πιθανότητα να συγχωνευθούν έτσι που να σμικρυνθεί το υπερμεγέθες, για πολλούς, τραπεζικό σύστημα.
Aνάμεσα στους κινδύνους που καταγράφονται και που αφορούν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των τραπεζών και των επιπτώσεων από τη συνέχιση της «τραπεζικής αργίας», είναι η επιβολή «κουρέματος» 30% – 40% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, πληροφορία που ωστόσο διαψεύστηκε από επίσημες πηγές.
Οι εξελίξεις τρέχουν, οι τράπεζες στην Ελλάδα παραμένουν κλειστές, η ρευστότητα δίνεται με το σταγονόμετρο μέσω του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η όποια καθυστέρηση στη συνομολόγηση συμφωνίας εκτιμάται πως, όχι μόνο θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά και θα αφήσει τις τράπεζες να αιωρούνται σε μια κλωστή, με κίνδυνο να καταρρεύσουν.
Αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι:
•Η τεχνική χρεοκοπία καθώς τα ενέχυρα των τραπεζών δεν έχουν τιμή λόγω του ότι υποβαθμίστηκαν από τους οίκους αξιολόγησης.
•H επαναξιολόγηση των κεφαλαιακών τους αναγκών
•Η εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίησή τους
•Η αποκατάσταση της ρευστότητας καθώς οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα, όπως θα ήθελαν, και δεν εκτελούν τραπεζικές εργασίες.
•Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που αυξάνονται λόγω της στάσης πληρωμών και όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε υφεσιακή κατάσταση, «μασώντας» τα κεφάλαια των τραπεζών.

Πάντως, το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, θεωρεί πως ορισμένες μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν και να συγχωνευθούν, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τομέα, μετά από μια διάσωση της χώρας.
Σύμφωνα με την είδηση, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο. Επικαλούμενο αξιωματούχο τράπεζας αναφέρει πως «αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα. Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζες πρέπει να αρχίσουν από την αρχή», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το μοντέλο».
Το Reuters εκτιμά πως μόλις επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, θα δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του τομέα με μια γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών.

Χρύσω Αντωνιάδου