Ξηλώνουν και ράβουν την οικονομία μας
Mετά το Eurogroup στήνεται νέο οικονομικο – χρηματοπιστωτικό μοντέλο.
Οι ξένοι ποντάρουν στην επιστροφή της ανάκαμψης
• Ξένοι, κυρίως επενδυτικά ταμεία, φλερτάρουν το νησί, βλέποντας προοπτικές στην επάνοδο της ανάπτυξης
• Εντοπίζουν μεγάλες προοπτικές για την περιοχή με την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΕΔ)
• Έρχονται και για τις ιδιωτικοποιήσεις
• Τουρισμός, τράπεζες και ακίνητα, επενδύσεις – κλειδιά
• Προσδοκούν, συνήθως, σε αποδόσεις μεταξύ 20% – 25%
• Το κύριο σλόγκαν των Ταμείων είναι «αγοράστε χαμηλά και πουλάτε ψηλά»
• Καλοβλέπουν προνομιακές ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν περάσει στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων
• Ζητούν μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για να σταματήσει η πίεση στα κεφάλαια των τραπεζών.
Τον Μάρτιο του 2013 οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ο δυνατός κρίκος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφάσισαν να δώσουν ένα γερό μπάτσο στην Κύπρο, όταν ξέμεινε από λεφτά και ζήτησε την οικονομική τους στήριξη. Σύμφωνα με τη βασική αρχή «τίποτα δεν είναι δωρεάν», οι ξένοι στήριξαν οικονομικά την Κύπρο, όμως, ξήλωσαν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και επέβαλαν ένα οικονομικό πρόγραμμα για να διασφαλίσουν το λαβείν τους.
Ενάμιση χρόνο μετά, οι ξένοι κυρίως επενδυτικά ταμεία, φλερτάρουν το νησί, βλέποντας μια προοπτική στην επάνοδο της ανάπτυξης και τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Εκτός, βέβαια, από τα επενδυτικά ταμεία που συνήθως έρχονται και φεύγουν, υπάρχουν κι άλλοι ξένοι επενδυτές που μελετώντας από καιρό την κατάσταση, διαβλέπουν πως η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΕΔ) θα μετατρέψει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την περιοχή σε ένα ενεργειακό κόμβο.
Βέβαια, προσδοκούν όπως το κυπριακό κλείσει οριστικά ώστε η πρόσβασή τους στην περιοχή, όπου υπάρχει συνεχής ανάφλεξη, να είναι ευκολότερη.
Εντοπίζουν και τσιμπούν
Τα ξένα ταμεία και οι επενδυτές, παρόλο που προβληματίζονται ακόμη για την καθυστέρηση τής επαναφοράς του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε πορεία ανάκαμψης, κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης της έγκρισης της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, θεωρούν πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να τσιμπήσουν και να συμμετάσχουν σε όλο αυτό το πολιτικο – οικονομικο – στρατηγικό γίγνεσθαι στην περιοχή.
Το ξεκαθάρισμα των εκκρεμών νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις εκτιμάται πως θα μειώσει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών που άρχισαν να εκφράζουν ενδοιασμούς για τα κεφάλαια που επενδύουν. Γιατί πρώτιστα εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα που επενδύουν με ψηλές αποδόσεις. Τα «κόκκινα» δάνεια που παρουσιάζουν αυξητική πορεία, συνεχίζουν να είναι ένα μεγάλο βαρίδι για τους ισολογισμούς των τραπεζών και των ΣΠΙ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η προώθηση του νέου μοντέλου που θα χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ξένοι έρχονται στην Κύπρο έτοιμοι να τοποθετηθούν όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ή μέσω άμεσων επενδύσεων, ακόμη και στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων εταιρειών. Επενδύσεις -κλειδιά θεωρούνται ο τουρισμός, οι τράπεζες και τα ακίνητα.
Προσδοκούν υπεραξίες
Ήδη, εκτιμάται πως η κίνηση Wilbur Ross γίνεται καθώς ο ίδιος και οι σύμβουλοι του θεωρούν πως η Κύπρος θα είναι η επόμενη χώρα που θα ανακάμψει σημαντικά, στηρίζοντας τις προβλέψεις τους στην αύξηση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία που συνεχίζει να είναι η βασική αναπνοή για την οικονομία.
Γενικότερα, ξένα funds που προσδοκούν συνήθως σε αποδόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 20% – 25%, εκτιμάται πως θα πιέσουν ώστε να ανάψουν οι μηχανές των τραπεζών για επιστροφή σε κερδοφορία.
Πέραν από τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας που θεωρείται το μεγάλο στοίχημα για τους ξένους, οι χαμηλές τιμές κυρίως των τραπεζικών μετοχών αποτελούν το μεγαλύτερο δέλεαρ, μιας και τα επενδυτικά ταμεία μπαίνουν και βγαίνουν σε μια οικονομία αποκομίζοντας κέρδη.
Εν αναμονή των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και ανάλογα με τις εξελίξεις, οι ξένοι επενδυτές παίρνουν θέσεις ώστε ν’ ανατρέψουν τα υφιστάμενα τραπεζικά σχήματα και να χτίσουν νέους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στα δικά τους μέτρα. Τίποτε δεν αποκλείεται για το μέλλον, καθώς σε περίπτωση που καρποφορήσουν οι νέες κινήσεις τους, δεν αποκλείεται να ξεφορτώσουν, αποκομίζοντας οφέλη.
Εξάλλου, η εταιρεία Wilbur L. Ross ασχολείται βασικά με εξαγορές τραπεζών και εταιριών που βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης. Στην ουσία μπαίνει σε μια ξηλωμένη επιχείρηση, στηρίζει το χτίσιμο της και φεύγει.
Αγοράστε και πουλάτε
Το κύριο σλόγκαν όλων αυτών των Ταμείων είναι «αγοράστε χαμηλά και πουλάτε ψηλά» έτσι οι πράξεις που κλείνουν να τους αποφέρουν πολλά κέρδη. Επίσης, ξένοι επενδυτές, και δεν αναφερόμαστε μόνο στα γνωστά σχήματα που ήδη επένδυσαν στο νησί αλλά και σε άλλους, βάζουν όλα τα χαρτιά τους σε μετοχές που αγοράζουν χαμηλά και πουλούν σε ψηλότερες τιμές.
Τα «γεράκια» των αγορών, όπως αποκαλούνται όλο και συχνότερα, με την κάθοδο τους στην Ευρώπη εντοπίζουν ευκαιρίες, επιδεικνύουν ενδιαφέρον, παίρνουν θέσεις και στη συνέχεια αρπάζουν το θύμα τους σε τιμές όσα – όσα.
Οι θέσεις ξένων επενδυτών στην Κύπρο και Ελλάδα ενισχύονται ώστε να είναι κατάλληλα οχυρωμένοι και έτοιμοι να συμμετάσχουν στο νέο σκηνικό που στήνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου στην περιοχή.
Η Κύπρος, που ανέκαθεν θεωρείτο στρατηγικής σημασίας, φαίνεται πως αρχίζει να αναβαθμίζεται σταδιακά εξαιτίας των εξελίξεων στην περιοχή, ταυτόχρονα με τις προσδοκίες των ξένων να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για περαιτέρω επέκταση καθώς διαβλέπουν νέες προοπτικές στο Ιράν και σε αφρικανικές χώρες.
Ο τομέας του τουρισμού και κυρίως οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επενδύσεις προκαλούν ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ιδιοκτήτες τους είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι σε δάνεια. Έτσι, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Έλεγχος των τραπεζών και εξασφάλιση προνομιακών ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν περάσει στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων.
Στραμμένοι και στην Αφρική
Βλέποντας σε ένα σύντομο χρονικό ορίζοντα, τα επενδυτικά ταμεία πιστεύουν πως αυξάνονται οι προοπτικές για την Αφρική καθώς οι ασιατικές οικονομίες προβλέπεται πως περνούν σε μια περίοδο κρίσης. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα της Μεσογείου τούς δίνει πρόσβαση στην αχανή αφρικανική Ήπειρο.
Παράλληλα, σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο θα διαδραματίσει την επόμενη δεκαετία το Ιράν, αφού διαθέτει σημαντικά κεφάλαια, που είναι πιθανόν να χρησιμοποιούν για χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΓΚΑΘΙΑ
• Υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και συνεχή αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων
• Αποτυχία θέσπισης νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, έτσι που η εμπιστοσύνη των επενδυτών να λειτουργεί ως κινούμενη άμμος
• Το κλίμα εμπιστοσύνης προς την αγορά είναι ασταθές και δεν αποκλείεται ένα νέο κύμα ξένων που θα ενδιαφέρονταν για επενδύσεις να αλλάξουν πορεία πλεύσης.
ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
• Μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ώστε να τερματιστεί η πίεση στα κεφάλαια των τραπεζών
• Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις για να γίνει ένα ξεκαθάρισμα των χρεών που δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν
ΠΟΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ
• Εταιρείες με μελλοντικές προοπτικές
• Επιχειρηματικούς οργανισμούς που χρειάζονται αναδιάρθρωση χρέους
• Ξενοδοχεία που χρειάζονται αναχρηματοδότηση
• Ξενοδοχειακές μονάδες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα γι’ ανάπτυξη
• Ενεργειακές διασυνδέσεις και παραγωγή ενέργειας
• Αεροδρόμια, λιμάνια για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που θα προκύψουν κυρίως με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου
• Τραπεζικά στοιχεία όπως είναι η διακοπή των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων των τραπεζών και η πώληση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
ΠΥΞΙΔΑ ΤΑ STRESS TESTS
Η επόμενη μέρα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) αποτελεί βαρόμετρο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την αύξηση της συμμετοχής των ξένων funds, την προσέλκυση νέων, καθώς το αποτέλεσμα των ασκήσεων θα καθορίσει κατά πόσον ένας οργανισμός θα υποχρεωθεί να αυξήσει τα κεφάλαιά του, με τη συνδρομή υφιστάμενων επενδυτών ή νέων.
Η συνολική αξιολόγηση αποτελείται από έναν λεπτομερή έλεγχο των ισολογισμών και της ανθεκτικότητας των μεγαλύτερων τραπεζών, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα αρχές Νοεμβρίου.
Η συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ περιλαμβάνει διεξοδικό έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και ενσωματώνει τα αποτελέσματα τού ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Αυτό επιτρέπει την πιο ακριβή αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών, των πιστωτικών και άλλων κινδύνων που συνδέονται με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.