Συχνές οι “καταιγίδες” σκόνης της Ερήμου
Άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα για τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από τη σκόνη παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, στην 1η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας. Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά αποτελέσματα αφορούν την επίδραση από τις “καταιγίδες” σκόνης στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία κ.ά.
Για τις “καταιγίδες” σκόνης της ερήμου μίλησε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος είπε αρχικά ότι “το φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι συχνό στην Κύπρο και επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία”. Όπως είπε, τα σωματίδια σκόνης μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια και αναμειγνύονται από εκπομπές αερίων από βιομηχανίες και αστικά κέντρα, από το Κάιρο, τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Επιβλαβείς επιπτώσεις
Η Κύπρος όπως, ανέφερε, είναι η χώρα με την περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα από τις χώρες της Μεσογείου με γύρω στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι μελέτες έχουν αναδείξει τις επιβλαβείς επιδράσεις των “καταιγίδων” σκόνης στην καρδιαγγειακή θνητότητα και την αναπνευστική νοσηρότητα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, κατά τις ημέρες που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα στις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων υπάρχει μια αύξηση κατά 5-10%, η οποία οφείλεται σε έξαρση των περιστατικών άσθματος.
Ο Δρ Κουτράκης ανέφερε ότι από την παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου από το 1993 μέχρι το 2008, προκύπτει πως υπάρχει μια σταθερή αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων σκόνης, προσθέτοντας πως το φαινόμενο επηρεάζεται αρνητικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής του, ο Δρ Κουτράκης μίλησε για τέσσερα βασικά βήματα που αφορούν την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει.
Πρώτον, θα πρέπει να εντοπιστούν τα άτομα που είναι επιρρεπή στη σκόνη. Δεύτερον, θα πρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναπτύξει έναν μηχανισμό πρόβλεψης της σκόνης με ορίζοντα 3-4 ημέρες. Τρίτον, αυτά τα άτομα, θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε, ως τέταρτο βήμα, να μειώσουν την έκθεσή τους στη σκόνη αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και εντός των σπιτιών με τη χρήση ειδικών φίλτρων.
Πηγή: ΚΥΠΕ – Sigmalive