Λίστα Λαγκάρντ: Και γραφείο συγγενούς ανεξάρτητου αξιωματούχου
Γραφεία πληρώνονται για να υπογράφουν, προσφέροντας το απόρρητο και την πλήρη μυστικότητα στου πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών που φυγάδευσαν χρήμα.
Η Κύπρος βρίσκεται και πάλι κατηγορούμενη μέσα στον παγκόσμιο λαβύρινθο χρημάτων των υπεράκτιων εταιρειών και των γραφείων που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των offshore. Γνωστά και καταξιωμένα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, μεταξύ των οποίων και γραφείο στενού συγγενούς ανεξάρτητου κρατικού αξιωματούχου, αποτελούν τη «βιτρίνα» των πραγματικών ιδιοκτητών των offshore που φυγάδευσαν χρήματα στη Γενεύη και στο Νιου Τζέρσυ και τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα Λαγκάρντ.
Στην πραγματικότητα τα γραφεία αυτά ενεργούσαν εκ μέρους των πελατών τους, είναι οι διευθυντές των εταιρειών τους που έχουν έδρα την Κύπρο και δηλώνουν διεύθυνση αλληλογραφίας στο νησί. Τα γραφεία δηλώνουν πως «δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό αναφορικά με τη συμπερίληψη των ονομάτων τους και των ιδίων ως διευθυντών σε οποιαδήποτε λίστα και δηλώνουν άγνοια για τη συμπερίληψή τους». Μάλιστα, θεωρούν ότι ακόμη κι αν ερευνηθούν σε καμία περίπτωση δεν υπονοούνται ποινικά ζητήματα, ή οποιαδήποτε παράνομη πράξη από την πλευρά των πραγματικών ιδιοκτητών τους.
Διευθυντές στα χαρτιά
Τα γραφεία λειτουργούν ως «διευθυντές» ώστε να μην εμφανίζονται σε κανένα επίσημο έγγραφο ή αλλού, τα πραγματικά ονόματα των μετόχων τους, εκείνων που φοροδιαφεύγουν και κρύβουν τις καταθέσεις τους σε φορολογικούς παραδείσους. Τα γραφεία δηλώνουν πως «δεν έχουν κάνει τίποτε παράτυπο και ότι εκμεταλλεύονται τις νόμιμες φορολογικές ελαφρύνσεις ή και την προστασία του απορρήτου που προσφέρουν αυτά τα εταιρικά σχήματα». Τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία πληρώνονται για να υπογράφουν, προσφέροντας το απόρρητο και την πλήρη μυστικότητα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Έτσι, μπορεί ένα γραφείο ή υπάλληλοι του να παρουσιάζονται στα χαρτιά ότι διευθύνουν ταυτόχρονα εκατοντάδες υπεράκτιες εταιρείες. Οι «διευθυντές» πωλούν τα ονόματά τους, παρουσιάζονται σε εταιρικά έγγραφα, δηλώνουν διευθύνσεις σε χώρες που ουδεμία σχέση έχουν με την έδρα της επιχείρησης, για να καλύπτουν νόμιμα τους πελάτες τους.
Η εμφάνιση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δημιούργησε αυξημένες ελπίδες στην κοινή γνώμη για την αναδρομική φορολόγηση των κεφαλαίων που εξήχθησαν στην Ελβετία για συγκεκριμένες περιόδους και πριν το 2013 και την είσπραξη μεγάλων χρηματικών ποσών υπέρ του Δημοσίου.
Η «απόκτηση» της λίστας δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Πόσο, όμως, εφικτός είναι ο εντοπισμός των «φοροφυγάδων» και η επιβολή φορολογικών τιμωρητικών μέτρων, όταν η Κύπρος ήταν ένας από τους υπεράκτιους νόμιμους παραδείσους, όταν λειτουργούσαν νομικά «παραθυράκια» σε διάφορες διακρατικές συμφωνίες για αποφευχθεί η φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων τους στις ελβετικές Τράπεζες και σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.
Χ.Α.