georgiadis_medium

Ο Χάρης, ο εκλεκτός για την Κεντρική Τράπεζα

O Yπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα είναι ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης πετύχει την «εκπαραθύρωση» της Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη.

Ωστόσο, τα πράγματα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολα, καθώς το άρθρο 130 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τού δένει τα χέρια, καθώς αναφέρει ρητώς ότι: «Κατά την άσκηση των εξουσιών και την εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που τους ανατίθενται από τις Συνθήκες και το καταστατικό του ΕΣΚΤ (Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών) και της ΕΚΤ, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, ούτε κανένα μέλος των οργάνων λήψης αποφάσεων των ιδρυμάτων αυτών ζητά ούτε δέχεται υποδείξεις από τα θεσμικά ή λοιπά όργανα ή οργανισμούς από την κυβέρνηση κράτους – μέλους ή από άλλο οργανισμό».

O Ντράγκι παρακολουθεί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμερος από τον ίδιον τον Μάριο Ντράγκτι πως «τα θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμοί της Ένωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν την αρχή αυτή και να μην επιδιώκουν να επηρεάζουν τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ωστόσο μετά τις εξελίξεις με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσδοκεί να καθαρίσει τη … ρετσινιά της Κυβέρνησης και του ιδίου, πιστεύοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο με την καθαίρεση της Χρυστάλλας Γιωργάτζη από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Όλες οι προσπάθειες στρέφονται στον εντοπισμό νομικών κενών για έξοδο της Γενικής Διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Ο Πρόεδρος επιθυμεί να τοποθετήσει στη θέση της τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο οποίος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας την επόμενη κίνηση για να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει στην πολιτική.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών πριν λίγες μέρες ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως «η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχασε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη», τονίζοντας πως «ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να είναι συνώνυμος με την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, κάτι που τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει’. Σε μία εποχή που του πάντα αλλάζουν, επεσήμανε, δεν μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να παραμένει με τις ίδιες δομές και εταιρική διακυβέρνηση που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πάντως, η Χρυστάλλα δεν το κουνά από την Κεντρική Τράπεζα εάν δεν εξασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματά της και καθαρίσει το όνομά της.

Χ.Α.