Να ποιοι ευθύνονται για την κρίση!
Της Χρύσως Αντωνιάδου
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής έστρεψε τα βέλη του, με μαεστρικό τρόπο, σε όσους έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατονομάζοντας τους τραπεζίτες, τους επόπτες και όσους δανείζονταν πέραν των δυνατοτήτων τους. «Υπάρχουν, ανέφερε, και ευθύνες πολιτικές, επειδή υπήρχαν ευκαιρίες παρέμβασης για διόρθωσης, μπορούσαν να προληφθούν κάποια πράγματα, αλλά απουσίαζε η τόλμη και η διάθεση».
«Ακόμη και στο θέμα των δανείων, στο οποίο σωστά σήμερα επικεντρώνουμε την προσοχή μας και τις παρεμβάσεις μας», συνέχισε, «πρέπει να σημειωθεί ότι όχι μόνο ο τρόπος παραχώρησης τους ήταν αλόγιστος αλλά ούτε καν σωστή καταγραφή δεν γινόταν. Ούτε και παρακολουθούσε κάποιος συστηματικά, στη βάση ενιαίων ορισμών και κριτηρίων, εάν τα δάνεια εξυπηρετούνταν».
Ο Υπουργός Οικονομικών περνά «ξώπετσα» το θέμα. Το βήμα της Βουλής δεν προσφέρεται για μεγαλύτερες… ευθύνες, και πιθανότατα να μην επιθυμούσε να ανοίξει μεγάλες πληγές. Όμως, οι εκθέσεις είναι εκεί, και η Γενική Εισαγγελία επιβάλλεται να κινηθεί τάχιστα για να … τελειώνει όλο αυτό το . Ποια πραγματικά ευθύνονται για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, καταγράφει μόνο μερικά από τα πολλά, τα οποία τείνουν να καταλήξουν στις ελληνικές καλένδες, ανάμεσα στα οποία είναι:
- τα χαριστικά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που παραχωρήθηκαν κυρίως από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. H προνομιακή μεταχείριση δανείων αφορά σε ονόματα (7 σελίδες) και τα ονόματα που έλαβαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια (11 σελίδες).
- η άντληση 6,2 δις ευρώ ως έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ELA) προς τη Λαϊκή Τράπεζα, ενέργεια που αποδίδεται σε «κάκιστους κι εγκληματικούς χειρισμούς των τότε αρμοδίων».
Οι Διοικητές και οι Υπουργοί
- οι …ενέργειες δυο Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, του Δρος Αθανάσιου Ορφανίδη (παρόλο που είχε φύγει στο τέλος Απριλίου 2012 από την Κεντρική Τράπεζα) και του Δρος Πανίκου Δημητριάδη, οι οποίοι «όφειλαν να γνωρίζουν ότι η παροχή ELA στη Λαϊκή εμπεριείχε σοβαρούς κινδύνους τόσο για την τράπεζα όσο και για ολόκληρη την οικονομία της Κύπρου».
- οι …ενέργειες του τότε υπουργού Οικονομικών Βάσος Σιαρλή
- οι …ενέργειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, υπό τον Μιχάλη Σαρρή.
- οι διαχρονικές ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, υπό τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Ευθύμιο Μπουλούτα, όπως αναφέρεται, «που φρόντιζαν να ξεφορτώνουν τα δάνεια της θυγατρικής Λαϊκής στην Ελλάδα, φορτώνοντάς τα στη μητρική Λαϊκή στην Κύπρο».
- η κυβέρνηση Χριστόφια
- η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, («ενήργησε σπασμωδικά, υπό την πρωτοφανή όμως πίεση των περιστάσεων που επικρατούσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το κούρεμα»).
- η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας που φόρτωνε την τράπεζα στην Κύπρο με διατραπεζικό χρέος, ξεφορτώνοντάς το από τη Λαϊκή στην Ελλάδα. Καταγράφει η έκθεση: «Η διοίκηση της Λαϊκής και τα στελέχη της με μεθοδευμένο και εγκληματικό τρόπο, παρέσυραν την τράπεζα και ταυτόχρονα την κυπριακή οικονομία σε κατάρρευση. Η όλη στάση των αρμοδίων και της διοίκησης της Λαϊκής εμπεριέχει μεθοδευμένη σκοπιμότητα σε βάρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, την ίδια ώρα που προστατεύονταν οι χρηματοοικονομικές ισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα τίθεται το ερώτημα για ποιον λόγο η έγκαιρη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή μεταξύ των λύσεων που εξετάστηκαν».
Ο ELA
- η ανεξέλεγκτη άντληση ELA, χωρίς να υπολογισθούν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία. Αναφέρεται: «Οι αποφάσεις γι’ άντληση ELA από τη Λαϊκή πάρθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους ότι μια και μόνη τράπεζα θα προέβαινε σε υπερδανεισμό από τον ELA, άκρως δυσανάλογου ύψους, σε σχέση με το ΑΕΠ ολόκληρης της Κύπρου».
- «η αδράνεια και έλλειψη υπευθυνότητας των κρατικών αρμοδίων που δεν ενήργησαν έγκαιρα, αμέσως μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, για να εντάξουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εφόσον η Κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δεν μπορούσε να στηρίξει ή να ανακεφαλαιοποιήσει τη Λαϊκή».
- «η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η οικονομική καταστροφή της Κύπρου συντελέστηκε λόγω των κάκιστων αλλά και εγκληματικών χειρισμών των αρμοδίων μέσα σε 40 ημέρες».
- η μεγάλη αύξηση παραχώρησης δανείων από τη Λαϊκή στην Ελλάδα, δάνεια τα οποία κάλυπτε με τα κεφάλαιά της η Λαϊκή στην Κύπρο. Γράφει το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου: «Xρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις και κριτήρια ενέκρινε την άντληση ELA, ειδικά μετά τον Ιούλιο του 2012, όταν η Λαϊκή έγινε κρατική, πώς τα δισεκατομμύρια αυτά κατέληγαν στην Ελλάδα και ποιοι τα έπαιρναν».
- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διερεύνηση, με καθυστέρηση δύο χρόνων, της παραπλανητικής δήλωσης του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Λαϊκής, Ευθύμιου Μπουλούτα, στον οποίο επεβλήθη τελικά πρόστιμο 100.000 ευρώ, επειδή στις 28/9/2011 ανέφερε πως «η Λαϊκή ήταν υγιής και δεν χρειαζόταν κεφάλαια, ενώ είχε ήδη αρχίσει να παίρνει ELA».
- ο ανορθόδοξος δανεισμός της Uniastrum, πριν από την εξαγορά της
- η χειραγώγηση της αγοράς στην περίπτωση της Banka Transilvania, και όπως καταγράφει η έκθεση της Επιτροπής «η προσπάθεια παραπλάνησης των ρουμανικών διωκτικών αρχών από τους αξιωματούχους της Τράπεζας Κύπρου και ενδεχομένως από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο».