Ο Τζον φεύγει την πιο μεγάλη ώρα…
Της Χρύσως Αντωνιάδου
Τα παίρνει και φεύγει αφήνοντας μια Τράπεζα φορτωμένη «κόκκινα» δάνεια
Οι ξένοι την έσωσαν με το 1 δις ευρώ, τώρα είναι η ώρα να ζητήσουν ρέστα
Τζον Χούρικαν, ο Ιρλανδός τραπεζίτης με το αυστηρό ύφος, την πειθαρχία και την οξύτητα πνεύματος, το αγύριστο κεφάλι. Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των Τραπεζών τα τελευταία χρόνια. Απασχόλησε, όσο κανένας άλλος, την Κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τα πολιτικά κόμματα, ξένους επενδυτές, καταθέτες. Δυο φορές παρενέβη η Τρόικα για να παραμείνει στη θέση του. Άλλοτε κατέβαλε προσπάθειες να περάσει το δικό του και να σώσει την Τράπεζα με τις δικές του συνταγές, κι άλλοτε προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο, βάζοντας νερό στο κρασί του για να επιβιώσει στη …ζούγκλα των συμφερόντων.
Οι μεγαλοοφειλέτες
Τόλμησε να έχει συναντήσεις τετ α τετ με μεγάλους οικονομικούς παράγοντες και μεγαλοοφειλέτες τους οποίους προειδοποίησε με αυστηρή γλώσσα. Άνοιξε πόλεμο με τη Βουλή, προσπάθησε να περάσει τη θέση του για την «κακή» τράπεζα. Όπως και να έχει ο Τζον Χούρικαν δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με το κατεστημένο της Κύπρου.
Οι μεγαλοοφειλέτες πανηγυρίζουν με την έξοδό του, κατηγορώντας τον ότι η μόνη του έγνοια είναι η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων, το φάγωμα των ακινήτων από τα επενδυτικά ταμεία και οι εκποιήσεις περιουσιών.
Ο Τζον άλωσε κυριολεκτικά τις αγορές των ΗΠΑ και της Αγγλίας για να φέρει ξένους επενδυτές και να σώσει το Συγκρότημα, διασφαλίζοντας την ανακεφαλαιοποίησή του με 1 δις ευρώ και την επιτυχία στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η ιστορία θα κρίνει εάν οι κινήσεις του Χούρικαν, που για πολλούς είναι ένας ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης που πουλά τράπεζες σε επενδυτικά ταμεία, ήταν οι σωστές, υπό τις περιστάσεις. Με την κοινοποίηση της παραίτησής του την περασμένη Τρίτη, τα σενάρια για τη διαδοχή του έδιναν και έπαιρναν. Άμεση αντίδραση; Η ανακοίνωση της απόφασης για εξεύρεση νέου Διευθύνοντα Συμβούλου από ξένο οίκο.
Το μεγάλο δίλημμα
Μεγάλο το δίλημμα για τους κύριους μετόχους. Κύπριος ή ξένος. Έτοιμος να φαγωθεί από το κυπριακό σύστημα, ή άτεγκτος αλλά μακριά από την κυπριακή πραγματικότητα. Μια νέα εποχή ή ένα πισωγύρισμα. Πάντως, όλα πρόκριναν πως ο Τζον Χούρικαν είχε ημερομηνία λήξης. Ακόμη και στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Τράπεζα για εισαγωγή των Μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς στα Χρηματιστήρια ανέφερε: «Η ενδεχόμενη απώλεια των υπηρεσιών ορισμένων βασικών στελεχών, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστές, σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να βρεθεί έγκαιρα κατάλληλη αντικατάσταση, καθώς και η αδυναμία της προσέλκυσης έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική κατάσταση και τα λειτουργικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος».
Ο Ιρλανδός τραπεζίτης είναι πια παρελθόν και οι πονοκέφαλοι του Δ.Σ. μεγάλοι. Ποιος θα τον αντικαταστήσει και ποιοι θα πλαισιώνουν την ομάδα του; Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Άκερμαν αντιλαμβανόμενος το κενό που δημιουργείται ανέφερε πως «ο κ. Hourican αφήνει πίσω του μια ισχυρή διευθυντική ομάδα και μια Τράπεζα που βρίσκεται σε ολοένα και καλύτερη οικονομική κατάσταση, με πλήρη επαναφορά της εμπιστοσύνης των υπαλλήλων, των επενδυτών και των πελατών».
Τα βαριά και ασήκωτα δάνεια
Ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί τα μεγάλα βαρίδια των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, να ισορροπήσει ανάμεσα στα συμφέροντα των ξένων μετόχων, αμερικανών και ρώσων, στις ίντριγκες των Κυπρίων, να κρατήσει το ισοζύγιο δυνάμεων και να οδηγήσει την Τράπεζα, και μαζί με αυτήν και την Κύπρο, έξω από την κρίση; Μέγα ερώτημα που κρίνει την πορεία προς τα εμπρός.
Ήδη, ξένα ταμεία έχουν πάρει θέσεις, φλερτάροντας «κόκκινα» δάνεια που θα τους αποδώσουν. Να αγοράσουν σε μικρότερη από την αξία τους τιμή και να τα πωλήσουν ψηλότερα. Μπορεί σήμερα η Τράπεζα να διαθέτει επαρκή ρευστότητα, αυξημένη κεφαλαιακή βάση, και να είναι σε πολύ καλύτερη θέση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της και την προοπτική να αυξήσει τις αποδόσεις των κεφαλαίων των μετόχων της. Ποιος, όμως, μπορεί να προβλέψει τη στρατηγική του μεγαλομετόχου Ross και των υπολοίπων ξένων επενδυτών, όπως και τις κινήσεις που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον για να γλυτώσει η Τράπεζα από τα …άπλυτα δάνεια;
O Γιούαν Χάμιλτον, το δεξί χέρι του Χούρικαν που χειρίζεται το θέμα των ΜΕΔ, και χαρακτηρίζεται killer, φαίνεται πως είναι με το ένα πόδι προς τα έξω. Ποιος θα έχει την πυγμή και τον τσαμπουκά ν’ ασκήσει ισχυρές πιέσεις προς τους επιχειρηματίες των ακινήτων να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους;
Αναδιαρθρώσεις και ακίνητα
Οι προσπάθειες γι’ αναδιαρθρώσεις δανείων που χορηγήθηκαν γι’ ακίνητα δεν έχουν ακόμη αποδώσει. Επί ξυρού ακμής είναι και η ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, επηρεαζόμενοι δυσμενώς από τη μείωση στις τιμές των ακινήτων.
Το Συγκρότημα βρίσκεται σε στάση αναμονής. Θα κινηθεί επιθετικά ή θα ενοχλήσει με το γάντι; Υπάρχουν δυσκολίες στην πώληση ακινήτων που θα προκύψουν από εκποιήσεις. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση και η νομοθεσία για εκποιήσεις – αφερεγγυότητα θυμίζει το μίτο της Αριάδνης.
Η Τράπεζα το ξέρει και αναφέρει:«Αν οι τιμές των κυπριακών ακινήτων συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία οι εργασίες του Συγκροτήματος μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά».
Ένας φαύλος κύκλος. Περαιτέρω επιδείνωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, δάνεια σε καθυστερήσεις, περιορισμός καθαρών εσόδων από τόκους, σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητές, αύξηση νέων προβλέψεων, δυσμενή οικονομική κατάσταση.
Και μετά; Το Συγκρότημα θα υποχρεωθεί να αυξήσει σημαντικά τις μελλοντικές προβλέψεις για απομειώσεις δανείων, τις ζημιές αλλά και την ικανότητα της Τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια και να ανταποκριθεί στις ελάχιστες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.