Το φυσικό αέριο σύντομα έκανε …. φτερά
Της Χρύσως Αντωνιάδου
27 Ιανουαρίου 2016. Iσραήλ, Ελλάδα και Κύπρος συμφωνούν στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται στις προθέσεις των τριών χωρών να εξετάσουν:
Πρώτο, τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη,
Δεύτερο, τη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει τη μέρα της συμφωνίας ιστορική. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει επίσης ιστορική τη μέρα και τονίζει πως «ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη των κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της».
Οι τρεις ηγέτες συζητούν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις τρεις χώρες, την υγροποίηση του φυσικού αερίου και τη μεταφορά του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
7 Φεβρουαρίου 2016. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ημέρα Κυριακή και υποτίθεται «μυστική», πως προχωρεί με την επιλογή της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Eurasia Interconnector για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τους σχεδιασμούς που γίνονται με την εμπλοκή της Vitol στη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και παραπέμπει το θέμα σε 5 και πλέον χρόνια, δηλαδή στο 2022.
Από την άλλη φαίνεται πως τροχιοδρομείται μια από τις πιο κάτω λύσεις αναφορικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο: Aπό νέο τερματικό στην Κύπρο ή με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στην Αίγυπτο ή με αγωγό (υποθαλάσσιο αγωγό Κύπρου – Ελλάδας, που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά).
Εκείνοι που ασχολούνται με τα ζητήματα το περίμεναν. Δεν αιφνιδιάστηκαν. Η επίσκεψη Νετανιάχου, η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, οι εξελίξεις στο κυπριακό. Όλα συνθέτουν ένα δυνατό παζλ.
Κεραμίδα στο κεφάλι
Για τη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου η απόφαση ήλθε κεραμίδα στο κεφάλι. Δυο χρόνια τώρα από την προκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΦΑ για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, οι τεχνοκράτες συζητούν, σχεδιάζουν, παρουσιάζουν μοντέλα. Η κυβέρνηση αποφασίζει ως μη συμφέρουσα την πρόταση του ολλανδικού κολοσσού Vitol με τον οποίον βρίσκονται σε πολύ στενές διαβουλεύσεις, ως μη συμφέρουσα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιου Χειμώνα και αντιπρόσωποι της ΡΑΕΚ, της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ, ανακοινώνουν την απόφαση. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΦΑ παραμένουν άφωνοι.
Η ΔΕΦΑ σκέφτεται την επόμενη μέρα. Πώς θα αντιδράσει η Vitol; Τα μέλη της αισθάνονται θιγμένα, υποβαθμισμένα. Από εδώ και πέρα ένας νέος γολγοθάς ξεκινά. Να τεκμηριώσουν την απόρριψη της πρότασης της Vitol.
Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο αποτελεί κοινοπραξία της Vitol, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας ενεργειακών προϊόντων παγκοσμίως, και της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Μαλαισίας ναυτιλιακής εταιρείας MISC. Μέσω της θυγατρικής της εταιρείας στην Κύπρο VTTV, κατασκεύασε το πρώτο τερματικό καυσίμων στο Βασιλικό, μια επένδυση 220 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να εξυπηρετείται η διαμετακόμιση πετρελαιοειδών από τον Αραβικό Κόλπο και την Ασία προς την Ευρώπη.