newego_LARGE_t_1101_54177310_type12140

Όλα της Κύπρου … δύσκολα για την οικονομία!

 

  • Ο Χάρης είναι αισιόδοξος για την οικονομία και ευελπιστεί…
  • Τα «μέτωπα» για τις Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το Γε.ΣΥ οχυρώννται υπέρ του «νιέτ»
  • Η αποκρατικοποίηση της Cyta σταλώνει λόγω βουλευτικών εκλογών και ροκανίζεται ο χρόνος μέχρι παρακάτω
  • Στα ενεργειακά ζητήματα βάζουν τρικλοποδιές και εκνευρίζουν τις πολυεθνικές εταιρείες που τα διπλώνουν και φεύγουν σε γειτονικές χώρες.

Της Χρύσως Αντωνιάδου

Οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι πένονται. Θυμάμαι συχνά τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, κάθε φορά που ακούω πως η οικονομία εξέρχεται από την κρίση, οι αριθμοί ανατρέπονται και βελτιώνονται και τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά. Βέβαια, ποιος τολμά να αγγίξει και να μιλήσει για τις μικρές πυρηνικές βόμβες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα «κόκκινα» δάνεια, που μόνο οι σοφοί οικονομολόγοι ξέρουν και ανταλλάσουν μεταξύ τους σκέψεις ότι «είτε παίζουν πελλόν οι δανειστές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή ζουν όλοι τους με την ελπίδα για ένα θαύμα!». Διαφορετικά η πυρηνική βόμβα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα εκραγεί ένα πρωί και όποιον πάρει ο χάρος.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης το παλεύει, και ίσως είναι ο μόνος που προσπαθεί να σώσει την Κυβέρνηση από τα λάθη και τις παραλείψεις σε διάφορες άστοχες κινήσεις και ενέργειες. Καταβάλλει υπερβάλλοντα ζήλο να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για την κυπριακή οικονομία, χωρίς βέβαια να αγγίζει το θέμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται το περιβόητο «ευημερούν οι αριθμοί αλλά πένονται οι πολίτες». Γιατί εάν τα σκέφτεται ίσως και να τα μάζευε και να έφευγε, ξέροντας την πραγματική εικόνα των κυπριακών νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των ανέργων. Κάποια στιγμή όλα αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον όλων και κυρίως της σημερινής Κυβέρνησης, που δυστυχώς πληρώνει το κόστος για όλα όσα οι …υπόλοιποι δεν έκαναν.

Ο Χάρης δίνει νότα αισιοδοξίας

Ο Υπουργός επιμένει στην έξοδο της Κύπρου στις αγορές παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ότι «ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 είναι 1,6%, ο οποίος είναι ο ψηλότερος των τελευταίων επτά ετών», προσθέτοντας ότι «οι προβλέψεις των μονίμως διαφωνούντων διαψεύδονται με ηχηρό τρόπο για ακόμη μια φορά».

Ο Χάρης Γεωργιάδης έχει πολιτική σκέψη. Η Κύπρος βρίσκεται με το ένα πόδι σε βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν τα … επιτεύγματα της Κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το «κούρεμα» του 2013.

Ο Υπουργός Οικονομικών μιλά για προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες στην οικονομία, για την άμεση ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και τη συνετή, όπως τη χαρακτηρίζει, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. «Οφείλουμε να μείνουμε μακριά από εκείνες τις ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει την οικονομία μας στα πρόθυρα της συνολικής κατάρρευσης», τονίζει, ξέροντας όμως πως τα δύσκολα έρχονται μετά την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Τις αντιδράσεις των πιστοληπτικών οίκων αξιολόγησης και τη βαθμολογία τους.

Τα «μέτωπα» είναι ήδη ανοικτά για την Κυβέρνηση και τον ίδιον που ως Υπουργός Οικονομικών οφείλει να τα διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι το τέλος.

Η Βουλή μετρά ψήφους…

Τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη δημόσια υπηρεσία «σκαλώνουν» στη Βουλή και δεν φαίνεται να βγαίνουν από τα συρτάρια πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ακόμη και οι «συμμαχικές» δυνάμεις του ΚΕΒΕ, που διά του Προέδρου του Φειδία Πηλείδη προσπαθούν να στηρίξουν την Κυβέρνηση, δεν πείθουν.

Το κεφάλαιο Cyta φαίνεται πως «σκαλώνει» για προεκλογικούς σκοπούς, παρά τις προσπάθειες των συντεχνιών να ασκήσουν πίεση για την απόρριψή του. Μια δέσμευση και ταυτόχρονα ένα «πείραμα» με άγνωστη κατάληξη βρίσκεται μέσα στα πόδια του Υπουργού που θέλει να το κλείσει και να την βγάλει καθαρός.

Το Γε.Συ παραπαίει

Στην αντίπερα όχθη ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης άνοιξε «φάλιες» με το Μίνι Γε.ΣΥ. Μπορεί μεν να πέφτουν οι τόνοι, καθ’ υπόδειξη του Χάρη, που θέλει να χειριστεί το θέμα πάνω σε οικονομικά κριτήρια, αλλά η μπάλα θα περάσει και πάλι στο γήπεδο του για να πείσει τους αντιδρούντες και ανυσυχούντες για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η θετική ψήφος του Γλαύκου Χατζηπέτρου δεν είναι αρκετή καθώς ο γηραιός συνδικαλιστής μπορεί να πάει καλά με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αλλά άρχισε και αμφισβητείται και δέχεται τριγμούς μέσα στη βάση των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλοι ξέρουν πως το «μέτωπο» είναι ανοικτό από τη στιγμή που δεν ξεκαθαρίζουν τα ζωτικής σημασίας θέματα του εργασιακού καθεστώτος στα νέα αυτόνομα νοσηλευτήρια και άλλα διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με την αυτονόμηση. Ούτως ή άλλων ο Χάρης Γεωργιάδης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να δει κανείς το Γενικό Σχέδιο Υγείας εάν δεν πειστεί ότι είναι βιώσιμο και λειτουργικό, και αν δεν του δημιουργεί άλλη μια ωρολογιακή βόμβα στα δημόσια ταμεία.

Τα ενεργειακά υποβαθμίζονται

Όλες αυτές οι εκκρεμότητες και οι ήξεις αφίξεις, παράλληλα με άλλα ανοικτά μέτωπα όπως η επίλυση του κυπριακού και οι οικονομικές πτυχές της λύσης, η πυρηνική βόμβα των «κόκκινων» δανείων και οι κακοί χειρισμοί στα ενεργειακά ζητήματα τις τελευταίες μέρες, δημιουργούν ένα αβέβαιο σκηνικό με προεκτάσεις που δεν μπορούν να συνεκτιμηθούν επ’ ακριβώς.

Σε όλο αυτό έχουν προστεθεί και οι άστοχοι χειρισμοί που έχουν γίνει σε σχέση με το λιμάνι της Λάρνακας και την παραμονή των εταιρειών που ασχολούνται με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και που ωθούν τις εταιρείες υδρογονανθράκων να μετακομίζουν από το νησί σε άλλη περιοχή. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η Κύπρος αναζητά με τον «λυχνάρι του Διογένη» επενδύσεις ώστε να δώσει το μήνυμα πως επιστρέφει η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στο νησί.

Μετά το «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι ως υποστηρικτικές στο έργο των πολυεθνικών εταιρειών υδρογονανθράκων, ο αμερικανικός κολοσσός Halliburton Corporation φεύγει από την Κύπρο και εγκαθιστά τη βάση του σε γειτονική χώρα. Μια απόφαση με πολλά μηνύματα. Η Halliburton Corporation δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Είναι ο κολοσσός που πίσω της βρίσκεται μια ολόκληρη κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ και μπορεί να επηρεάσει και άλλες αμερικανικές επενδύσεις που βρίσκονται ή πρόκειται να έλθουν στο νησί.

Καταφέραμε να …διώξουμε τους φίλους

Ήδη, έχει δώσει το μήνυμα: «Η Κύπρος δεν είναι φιλική σε επενδύσεις εκατομμυρίων». Η εταιρεία δίνει σαφώς μια αρνητική ψήφο για το νησί, σε μια περίοδο που γίνονται προσπάθειες να προσελκυστούν επενδύσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως η αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στον εξοπλισμό εξόρυξης υδρογονανθράκων εγκατέστησε βάση για τις εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο στη Λάρνακα. Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ιδρύσει και υπεράκτιες θυγατρικές στην Κύπρο, όπως η Halliburton Sakhalin Limited Cyprus, πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Έχει παρουσία σε 100 χώρες με 75.000 εργαζόμενους, και με αξία κεφαλαιοποίησης γύρω στα $18.5 δις, και διατηρεί ήδη θυγατρικές στην Κύπρο.

Το 2014, όταν υπογράφτηκε συμφωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Μαρκ Ρίτσαρντ, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Halliburton για την Ευρώπη και την Αφρική είχε δηλώσει:«Είναι χαρά μας να είμαστε εδώ στην Κύπρο σήμερα, στην έναρξη των δραστηριοτήτων μας για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στην Κύπρο στις προσπάθειες τους, ελπίζουμε, να παράξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εδώ στη Μεσόγειο». Όμως η φιλία μπορεί να μετατραπεί σε έχθρα και όσοι ασχολούνται με τέτοιες επενδύσεις, ξέρουν πως δεν μπορείς να παίζεις με τα εκατομμύρια τέτοιων κολοσσών…