Η Ελλάδα «παίζει» το τελευταίο χαρτί
Η Ελλάδα δίνει μια πραγματική σκληρή μάχη για την παραμονή της στο ευρώ ενώ οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις απαιτήσεις τους, χωρίς όμως να βάζουν και την τελευταία σφραγίδα για την έξοδό της.
Η Αθήνα παρουσιάζεται να διατυπώνει ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ κοντά μετά τη λεπτομερή πρόταση που κατέθεσε.
Οι δανειστές εμφανίζονται αρνητικοί έναντι της νέας ελληνικής πρότασης.
Τα πάντα κρίνονται σήμερα στο EuroWorkingGroup, το οποίο θα εξετάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και θα χαράξει νέα πολιτική. Εάν και εφόσον διαπιστωθεί πρόοδος, πιθανότατα να συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή το Eurogroup, παρόλο που οι Βρυξέλλες διατυπώνουν σοβαρούς ενδοιασμούς για τη σύγκλησή του.
Από την άλλη, η ΕΚΤ αυξάνει τον ELA κατά 500 εκατ., ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, μετά την αύξηση των εκροών καταθέσεων τις τελευταίες βδομάδες.
Μεγάλο το χάσμα
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισεμλπουμ τόνισε ότι «η συμφωνία απέχει ακόμη από την υλοποίησή της».
Το Reuters επικαλείται πηγή των Βρυξελλών και δημοσιεύει πως η ελληνική πρόταση είναι ανεπαρκής για συμφωνία, και δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρει, η πρόταση δεν περιλαμβάνει σημαντικές υποχωρήσεις στις βασικές εκκρεμότητες των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του δημόσιου τομέα.
Το “Spiegel” γράφει πως η αντιπαράθεση Ελλάδας – δανειστών επικεντρώνεται στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τον ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα.
- Η Αθήνα αρνείται νέα μείωση των συντάξεων καθώς οι συνταξιούχοι είχαν απώλειες 40% των αποδοχών τους μέχρι τώρα.
- Οι δανειστές απαιτούν πιο ευέλικτες συλλογικές συμβάσεις και μισθούς σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση.
- Οι δανειστές ζητούν αύξηση του φορολογικού συντελεστή του ΦΠΑ στο 11% και στο 23% και η ελληνική κυβέρνηση προτείνει φορολογικούς συντελεστές 7%, 14% και 22%.
- Η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερα χρήματα για να υλοποιήσει την κοινωνική της πολιτική και δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, αλλά λιγότερο από 1% του ΑΕΠ και μετά να αρχίσει να αυξάνεται.