young hospital workers in scrubs

Δημοσκόπηση: 56% χαρακτηρίζει λογικά τα αιτήματα των νοσηλευτών

Δεν βλέπουν να εφαρμόζεται το ΓΕΣΥ οι Κύπριοι πολίτες, την ώρα που θεωρούν κακό το επίπεδο της δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Τον παλμό των Κυπρίων για όλα όσα ταλανίζουν τη δημόσια υγεία, την αυτονόμηση και των εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σφυγμομέτρησε δημοσκόπηση, που παρουσίασε σήμερα η Κυριακάτικη ”Σημερινή”.
Ως προς την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγείας, απαισιόδοξο εμφανίζεται το 54% των ερωτηθέντων. Περισσότεροι απο τους μισούς Κύπριους δεν πιστεύουν ότι το ΓΕΣΥ θα πάρει σάρκα και οστά, ενω το 39% έχει ξεκάθαρα αντίθετη άποψη.
Στο μεταξύ, διχασμένη είναι η κοινή γνώμη ως προς τον λόγο για τον οποίο μελετάται η προώθηση του ΓΕΣΥ. Το 42% κρίνουν πως είναι φυσική εξέλιξη του γενικότερου συστήματος παροχής υγείας, το 39% επειδή είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και το 19% λόγω του ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρεώση.
Πώς θα διαμορφωθεί, όμως το τοποίο με μία ενδεχόμενη εφαρμογή του ΓΕΣΥ;
Το 64% των Κυπρίων πιστεύει ότι θα αποσυμφορηθούν τα κρατικά νοσοκομεία, ενω το 14% θεωρεί πως δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση στην ισχύουσα κατάσταση. Την ίδια ώρα, το 15% θεωρεί ότι με το ΓΕΣΥ θα αυξηθούν τόσο η εργασία, όσο και τα εισοδήματα των ιδιωτών γιατρών, με ένα 6% να πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο. Ένα άλλο 6%, πάντως, θεωρεί ότι θα αυξηθεί η εργασία των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Για τις ουρές ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει πως με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αυτές θα μειωθούν, 15% ότι δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, ενω 8% έχει την άποψη ότι θα μεγαλώσουν.
Ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα επιφέρει μείωση των λιστών αναμονής δηλώνει το 80% των συμμετεχόντων, τη στιγμή που ένα ποσοστό της τάξης του 13% θεωρεί ότι η ισχύουσα κατάσταση θα συνεχιστεί. Το 7%, μάλιστα, κρίνει ότι το πρόβλημα θα αυξηθεί.
Την ταυτόχρονη προώθη της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ προκρίνει το 77%. Αρνητικά τοποθετείται το 18%.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 49% δηλώνει πως ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων πρέπει να συνδυαστεί άμεσα με την υλοποίηση του ΓΕΣΥ. Ωστόσο, ένας στους τρείς πιστεύει πως πρέπει να προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός, ενώ ένας στους πέντε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το ΓΕΣΥ. Ταυτόχρονα, 4 στους 5 πιστεύουν πως πριν απο την εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να γίνει έλεγχος της βιωσιμότητας των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Στην εκάστοτε κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι της αργοπορίας στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 60% των συμμετεχόντων. Το υπόλοιπο 40% επιρρίπτει ευθύνες στα συμφέροντα των γιατρών ή των εμπλεκόμενων ομάδων, στα αντιπολιτευόμενα κόμματα και στα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του ΓΕΣΥ, το 62% υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεισφέρουν όλοι, ενω το 36% ότι το κόστος πρέπει να το επωμιστεί το κράτος.
Αναφορικά με το εαν ο Υπουργός Υγείας πρέπει να φθάσει μέχρι το τέλος και να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ, παρά τις όποιες αντιδράσεις, το 88% τοποθετείται καταφατικά και μόλις 8% αρνητικά.
Για ποιούς λόγους, όμως, δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ;
Το 40% πιστεύει πως αυτό οφείλεται στη μη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτών γιατρών και το 24% στη μη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των γιατρών του δημοσίου. Τροχοπέδη στην εφαρμογή του αποτελεί η οικονομική κρίση σύμφωνα με το 18%, την ώρα που ένα 12% θεωρεί τις αντιδράσεις των συντεχνίων την κύρια αιτία. Ένα 9% δηλώνει ότι εαν προχωρούσε το ΓΕΣΥ, θα έκανε κακό στην εικόνα της κυβέρνησης.
Η κοινή γνώμη αξιολογεί, πάντως, αρνητικά τη στάση της Κυβέρνησης, του Υπουργόύ Υγείας, της Αντιπολίτευσης, των κυβερνητικών γιατρών και των συντεχνιών στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Η στάση των νοσηλευτών είναι η μόνη που αξιολογείται θετικά γεγονός που δεν είναι άσχετο με το 56% που χαρακτηρίζει λογικά τα αιτήματα των νοσηλευτών, ενόψει της επ’ αόριστον απεργίας των μελών της ΠΑΣΥΝΟ.
Την ίδια στιγμή, καθόλου καλό ή όχι και τόσο καλό αξιολογούν το επίπεδο της δημόσιας υγείας επτά στους δέκα Κύπριους. Ένας στους πέντε το κρίνει ως καλό και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 4% ως πολύ καλό.
Όσον αφορά στα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, το 62% των συμμετεχόντων πιστεύουν πως την κύρια ευθύνη για αυτά φέρει η κυβέρνηση. Το 25% θεωρού ότι τα προβλήματα είναι απότοκο του όγκου εργασίας και το 16% ότι οφείλονται στο προσωπικό των νοσηλευτηρίων. Το 15% υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, ενώ μόλις το 3% ότι οφείλονται στην έλλειψη χρημάτων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απο το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτή συμμετείχαν, με τυχαία δειγματοληψία, 500 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/315816/dimoskopisi-simerinis-den-vlepoun-efarmogi-gesy-oi-polites#sthash.AMH4Hk5H.dpuf