DOC_20141129__1210504__ΧΑΡΗΣ_ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ_

Ο Χάρης Γεωργιάδης καταγγέλλει έλλειψη διαφάνειας από την Κομισιόν

Την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών, ως προς τα διαρθρωτικά μεγέθη του ελλείμματος που περιέχονται στο κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, αλλά και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε υπερασπίζεται ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με επιστολή που απέστειλε στην Κομισιόν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα προσχέδια του προϋπολογισμού των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Η επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 2016, είναι δημόσια προσβάσιμη στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν και απευθύνεται στον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόφσις και τον Επίτροπο επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Έρχεται ως απάντηση σε προηγούμενη επιστολή των δύο, η οποία περιείχε την εκτίμηση ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα του κυπριακού προϋπολογισμού για το 2017 θα ήταν -2%. Ως διαρθρωτικό έλλειμμα ορίζεται το γενικό έλλειμμα του προϋπολογισμού χωρίς τα κυκλικά του χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Θα ήθελα ακόμη να σας επιστήσω την προσοχή στην παντελή έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της Κομισιόν σε σχέση με τις διαδικασίες και τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσει στις προβλέψεις που παρουσιάζετε στην επιστολή σας και η οποία δυσχεραίνει την όλη διαδικασία της εθνικής ιδιοποίησης».

Δημοσιονομική σοβαρότητα

Ο υπουργός καταλήγει στην επιστολή του επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σοβαρότητα αλλά και την επίτευξη «φιλόδοξων στόχων, όπως αποδείξαμε στην πράξη από το 2014». «Από την άλλη πλευρά θα ήταν πραγματικά περίεργο», αναφέρει ο υπουργός, «η Κύπρος, η οποία έχει να επιδείξει κορυφαίες δημοσιονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, να τιμωρείται για την προφανή υπεραπόδοσή της στη βάση ενός περίεργου υπολογισμού για το κενό απόδοσης. Ένα τέτοιο βήμα θα εξυπηρετούσε μόνο την υπονόμευση της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας που τόσο δύσκολα οικοδομήθηκε».

Ο Υπουργός σημειώνει ότι η Κύπρος κατέβασε το ονομαστικό έλλειμμα του 2013 από το -4,9% στο -0,2% για το 2014 και το 2015 και πως προβλέπει ένα έλλειμμα της τάξης του -0,3% για το 2016, με τη χώρα να παρουσιάζει συνεχώς πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014, το οποίο κυμαίνεται στο 2,3% για το 2016. Ο υπουργός επισημαίνει ότι τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν πως η κυπριακή οικονομία συνεχώς ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους, κυρίως λόγω των προσπαθειών και της αποφασιστικότητας των κυπριακών αρχών, που μεταξύ άλλων εξετέλεσαν μία εμπροσθοβαρή μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 14,5% σωρευτικά από το 2012 έως το 2014.

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημειώνει ακόμα ότι η Κομισιόν προέβλεπε έλλειμμα 5,7% για το 2015 , αποκλίνοντας από το πραγματικό αποτέλεσμα κατά 5,5 μονάδες. Υπερασπίζεται δε το στόχο για ονομαστικό έλλειμμα -0,6% για το 2017 με πρωτογενές πλεόνασμα 2%, κάτι το οποίο «δεν συνιστά απόκλιση από τη συνετή δημοσιονομική στάση, παρά την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας και  τον τερματισμό του φόρου επί των επιδομάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που μαζί αποτελούν το 0,7% του ΑΕΠ».

Ο Υπουργός αναφέρει ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο συμφωνημένο πρόγραμμα με τους εταίρους, πως έτσι και αλλιώς τα έσοδα από ακίνητα αυξάνονται λόγω της βελτίωσης της αγοράς και πως το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο παρατείνεται για ένα ακόμη χρόνο. Εν τέλει, ο υπουργός κάνει λόγο για διαρθρωτικό πλεόνασμα 0,4% για το 2016 και -1% για το 2017, αποδίδοντας τη διαφορά στις αποκλίσεις των εκτιμήσεων για την πραγματική ανάπτυξη. Ο υπουργός αναφέρει ότι, αν οι ισχυρισμοί της Κομισιόν ίσχυαν, τότε αυτό θα σήμαινε πως το 2017 θα υπήρχε επιδείνωση του ελλείμματος κατά 3 μονάδες  «κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να συμβεί».

Σύμφωνα με την επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών αποκρούει το επιχείρημα της Κομισιόν πως η οικονομία υπερθερμαίνεται, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς εργασίας και των δυνατοτήτων της οικονομίας, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη μεθοδολογία της Κομισιόν.