clerides-marios

Mάριος Κληρίδης: Έφυγε πυροβολώντας την κουμπαροκρατία και κομματοκρατία

 

Η παραίτηση του Δρα Μάριου Κληρίδη, για όσους τον γνωρίζουν, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ούτε μπορεί να περάσει στα … ψιλά των εφημερίδων και των ΜΜΕ. Ο Μάριος Κληρίδης, μια δυνατή προσωπικότητα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής ζωής της Κύπρου, με πολυσχιδείς εμπειρίες σε διάφορες θέσεις όπου υπηρέτησε και με παραγωγικό έργο, εγκαταλείπει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό και ένα έργο ημιτελές αλλά και μια «τρύπα» δις σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Ο Μάριος Κληρίδης παραιτήθηκε, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε σε συνέντευξή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στην οποία κατάγγειλε τον Συνεργατισμό «για κουμπαροκρατία, τσιφλίκια και κομματοκρατία», τονίζοντας παράλληλα πως ο Συνεργατισμός παρεξήγησε τον κοινωνικό του ρόλο. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως η παραίτηση του Μάριου Κληρίδη σχετίζεται με διάφορες κυβερνητικές, κομματικές και οικονομικές παρεμβάσεις που προσπάθησαν να του επιβάλουν, και τις οποίες δεν ανεχόταν ούτε επρόκειτο να ανεχθεί.

Οι σχέσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπείας του Συνεργατισμού κ. Νικόλα Χατζηγιάννη, άνθρωπος με διαφορετική προσέγγιση επί όλων των θεμάτων, δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Παρόλο που ο Δρ Κληρίδης συνέχιζε το έργο του χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επικοινωνιακές προσεγγίσεις του Προέδρου Χατζηγιάννη, δεν μπορούσε πλέον να ανεχθεί και να αποδεχθεί παρέμβαση στο έργο του, κυρίως σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που προσπαθούσε να βάλει σε τάξη και τις νέες δομές και ασφαλιστικές δικλίδες που προσδοκούσε και αγωνιζόταν να εισαγάγει στον Συνεργατισμό.

Τα συμφέροντα

Τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα και οι διάφορες έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις, τον οδήγησαν να υποβάλει την παραίτησή του, αφήνοντας …στο κενό έναν οργανισμό που σώθηκε με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, συμμετέχει σε αυτόν το κράτος ως κύριος μέτοχος και προσπαθεί να συγυριστεί από τα διάφορα κακώς κείμενα που συντηρούνταν για χρόνια.

Ο Μάριος Κληρίδης εγκατέλειψε μια επιτυχή καριέρα στην Ελληνική Τράπεζα στην οποία επέστρεψε για δεύτερη φορά, μετά τη λήξη της θητείας του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και επέλεξε τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, για προσωπικούς λόγους. «Ο παππούς μου ήταν από τους ιδρυτές του Συνεργατικού Δασκάλων και ο πατέρας μου ο πρώτος γραμματέας και γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας», έλεγε, προσθέτοντας πως «ο πατέρας του είχε αγωνιστεί πολύ την εποχή εκείνη να τη μεγαλώσει και να τη στηρίξει σε περίοδο διαπλοκών και προβλημάτων».

 

Συνεχείς παρεμβάσεις

Η φυγή Κληρίδη σχετίζεται και με τις συνεχείς παρεμβάσεις διαφόρων σχετικά με τα δάνειά τους και κυρίως τα ΜΕΔ τα οποία θεωρούσε μια ωρολογιακή βόμβα για το σύστημα. Πίστευε πως οι νοοτροπίες της κουμπαροκρατίας και κομματοκρατίες είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων και προσπαθούσε να πάρει πίσω τα δάνεια που, όπως ο ίδιος αποκάλυπτε, έγιναν «δανεικά και αγύριστα».

Ο παραιτηθείς Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, εκτός από τα ΜΕΔ, είχε να διαχειριστεί την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης και ενοποίησης των ΣΠΙ, το κλείσιμο καταστημάτων, την πρόωρη αφυπηρέτηση προσωπικού, των εφαρμογή βέλτιστων τραπεζικών πρακτικών σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και τραπεζικών λειτουργιών.

Ένα σημαντικό σημείο τριβής ήταν και η μεγάλη έκθεση του Συνεργατισμού στο κράτος με επενδύσεις σε κρατικά ομολόγα, δάνεια σε δήμους και κοινότητες καθώς και σε κρατικές αρχές ή δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις.

Όντας απόλυτα ειλικρινής και χωρίς να ανέχεται να του επιβάλλουν αποφάσεις για … εξυπηρετήσεις, ο Δρ Κληρίδης είχε δεν μπορούσε να διανοηθεί πως «ο κύπριος φορολογούμενος θα πληρώσει για τα προβληματικά δάνεια στον Συνεργατισμό αφού τα χρήματα που χρειάζεται για στήριξη ο Συνεργατισμός θα προέλθουν από την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση από τον κύπριο φορολογούμενο».

 

Θερμές ευχαριστίες

Ο Συνεργατισμός αντέδρασε στην παραίτηση Μάριου Κληρίδη  ευχαριστώντάς τον θερμά «για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Κίνημα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον Συνεργατισμό και την κυπριακή οικονομία, συνεισφέροντας με το ήθος που τον διακατέχει στην επιτυχημένη πορεία δημιουργίας, ανακεφαλαιοποίησης και ανασύνταξης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα τον τελευταίο 1,5 χρόνο».

Επίσης, ανέφερε πως «η Επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας προχωρεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την ομαλή διαδοχή του κ. Κληρίδη».

Καταληκτικά, ο Συνεργατισμός σημειώνει: «Συνεχίζουμε την πορεία που έχουμε χαράξει, με στόχο την υλοποίηση των σχεδιασμών μας για την ολοκλήρωση του έργου  δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Συνεργατισμού ο οποίος θα συνεχίσει, μέσα από την λειτουργία των 18 ανεξάρτητων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, να προσφέρει ωφέλιμες υπηρεσίες στα μέλη και στους πελάτες του».

Ποιος είναι

Ο Μάριος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953. Φοίτησε στο London School of Economics και κατά τη διάρκεια του Διδακτορικού του εργαζόταν μερικώς στο Πανεπιστήμιο.

Το 1982 προσλήφθηκε στην Ελληνική Τράπεζα στο Τμήμα Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών. Προτού φύγει από την Ελληνική Τράπεζα ήταν υπεύθυνος για τα Τμήματα Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών, Μάρκετινγκ, Πιστωτικών Καρτών κα Τομέα Ιδιωτών, Τμήμα Διεθνών Συναλλαγών και Διαθεσίμων . Ήταν παράλληλα στην ομάδα που βοήθησε να ενσωματωθούν οι εργασίες της Τράπεζας Barclays μετά την εξαγορά της από την Ελληνική Τράπεζα.

Το 2001 διορίστηκε στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με 5-ετές συμβόλαιο. Το 2006 επέστρεψε στην Ελληνική Τράπεζα ως Γενικός Διευθυντής Ομίλου στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων. Τον Ιανουάριο του 2012 διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Τον Απρίλιο του 2013 διορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Οικονομικών Μελετών και Μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διδάσκει μερικώς σε μαθητές μεταπτυχιακού επιπέδου σε θέματα του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος, των Κυπριακών Χρηματαγορών και Αγορών Κεφαλαίων.

 

Γράφει: Xρύσω Αντωνιάδου