Eπιτροπή Θεσμών για τραπεζικό σκάνδαλο: Καμιά στοιχειοθέτηση ποινικών υποθέσεων
Επτά σημεία αποτελούν τα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για την Έκθεση της για το τραπεζικό σκάνδαλο, και η οποία είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2014 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα. Το σημαντικότερο συμπέρασμα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης είναι ο χαμηλός βαθμός αξιοποίησης της Έκθεσης από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην Έκθεση καταγράφονται όλα τα θέματα που έπαιξαν ρόλο στην τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση που πέρασε ο τόπος και στόχος της Έκθεσης ήταν να αναδειχθούν οι πολιτικές και θεσμικές ευθύνες.
Αναλύοντας τα συμπεράσματα της Επιτροπής, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως το δεύτερο σημείο είναι πως παρά το χαμηλό αυτό βαθμός αξιοποίησης της Έκθεσης, είναι σημαντική η διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι οι ανακριτικές αρχές αξιοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την Έκθεση για να εκκινήσουν και να προχωρήσουν στις ανακριτικές διαδικασίες. Το τρίτο συμπέρασμα είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες σήμερα σε ό,τι αφορά τα θέματα που εγείρονται στην Εκθεση, και ιδιαίτερα το θέμα ότι Άλ, που θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη διερεύνηση του τραπεζικού σκανδάλου.
Το τέταρτο ζήτημα, όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, είναι μια αναφορά στο αρνητικό φαινόμενο της δυστοκίας σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των συνεργιών που υπάρχουν για αυτά τα ζητήματα στην προσπάθεια διερεύνησης, και ιδιαίτερα στη δυστοκία από την Κεντρική Τράπεζα να εξασφαλίσει κάποια στοιχεία για διευκόλυνση των ανακριτικών αρχών.
Άλλες ευθύνες
Το πέμπτο θέμα, συνέχισε, αφορά τη διαπίστωση ότι πέρα από τα θέματα που υπάρχουν ποινικές ευθύνες και έχουν ξεκινήσει ερευνητικές διαδικασίες, υπάρχουν ζητήματα στην Εκθεση για τα οποία υπάρχουν άλλου είδους ευθύνες, είτε πολιτικές, είτε εποπτικές, είτε σε θεσμικό επίπεδο. Για αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποφασιστεί ο τρόπος χειρισμού τους μέσα από διαδικασίες πιο εξειδικευμένης διερεύνησης, πρόσθεσε. Το έκτο συμπέρασμα της Επιτροπής αφορά τα νομοθετικά κενά και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και για τα οποία πρέπει να υπάρξει συνεργασία Βουλής και Κυβέρνησης, ώστε να προωθηθούν τα ανάλογα νομοθετικά μέτρα.
Τέλος, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι το θέμα της κάθαρσης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, της εξυγίανσης της δημόσιας ζωής είναι ευθύνη όλων των θεσμών και η Επιτροπή θα πρέπει να διατηρήσει τα θέματα αυτά στην πρώτη προτεραιότητα της κυπριακής πολιτείας.
Ο Δημήτρης Συλλούρης στις δηλώσεις του είπε πως στην Επιτροπή αποφασίστηκε η συνέχιση του ενδιαφέροντος για την απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία των ενόχων σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο στο τραπεζικό σύστημα. Πρόσθεσε πως στο σημείο όπου διαχωρίζεται από το Γενικό Εισαγγελέα το ζήτημα των ποινικών ευθυνών έναντι άλλων ευθυνών, η θέση της Επιτροπής παραμένει πως και μετά τις Βουλευτικές Εκλογές θα πρέπει να γίνουν ειδικές ερευνητικές επιτροπές για περαιτέρω έρευνα των ζητημάτων που δεν άπτονται ποινικής υφής. “Αυτό είναι που θα αναδείξει και περαιτέρω εγκλήματα στο τραπεζιτικό σκάνδαλο, δεν θα σταματήσουμε, συνεχίζουμε και επιμένουμε”, είπε, ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση είπε πως υπάρχουν λειτουργικές, θεσμικές, ποινικές καθώς και πολιτικές ευθύνες που μπορεί να άπτονται και χρηματοδοτήσεων κομμάτων και θα πρέπει να συνεχιστεί η διερεύνηση όλων των ζητημάτων ανεξαρτήτως αν αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλα ζητήματα στην επικαιρότητα όπως τα σκάνδαλα στο ΧΥΤΥ και στο ΧΥΤΑ.