untitled

Tαινία τρόμου για την Ελλάδα

Η διαπραγμάτευση της ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές θυμίζει ταινία θρίλερ. Απόψε μετά τις 8, ολοκληρώθηκε η εξάωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα  tanea.gr «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

«Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Εμπλοκή στο «παρά πέντε»

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι οι διαφωνίες που υπάρχουν εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Η σοβαρή εμπλοκή που δημιουργήθηκε «στο παρά πέντε» της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, εντείνεται μετά τις ενστάσεις που προέβαλαν στην πρόταση της κυβέρνησης με ιδιαίτερη ένταση οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα ανοιχτά μέτωπα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας είναι οι διαφωνίες των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τους συντελεστές του ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Οι ενστάσεις του ΔΝΤ αφορούν στην εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων την οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη και το μείγμα του πακέτου που θεωρούν ότι είναι υφεσιακό καθώς επικρατούν οι νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις επιχειρήσεων.

Σκληραίνει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα 700 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί με ασφάλεια το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Επίσης οι δανειστές αμφισβητούν ότι θα εισπραχθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το δεύτερο εξάμηνο.

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμούν μια ανακατανομή των βαρών, ώστε να περιοριστεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων. Υποστηρίζουν ότι το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί από τους φόρους στην περικοπή δαπανών. Ακόμα, θέλουν να προωθηθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θεωρούν ότι υποβαθμίζονται με την ελληνική πρόταση.