Xάθηκε το στοίχημα της μεταρρύθμισης
Το χαστούκι στη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τα παθήματα που γίνονται μαθήματα
Της Χρύσως Αντωνιάδου
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι ένας φέρελπις νέος που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ.Πετρίδης υπήρξε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου σε οικονομικά κυρίως θέματα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία από το London School of Economics. Εργάστηκε σε θέματα εναρμόνισης στη Διεύθυνση Σχέσεων Κύπρου και Ε.Ε. στο Γραφείο Προγραμματισμού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2000. Από το 2000 μέχρι το 2006 διετέλεσε Ανώτερος Λειτουργός στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και στην Εθνική Επιτροπή Προετοιμασίας για την υιοθέτηση του Ευρώ.
Το 2006 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου και εργάστηκε ως οικονομολόγος στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετέλεσε διαπραγματευτής σε συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών και εργάστηκε σε θέματα δημόσιων ενισχύσεων στον τομέα των μεταφορών. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ και απέκτησε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Οικονομία από το London School of Economics.
Το στοίχημα του κ. Πετρίδη
Εκτός των καθηκόντων του ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του τον Σεπτέμβριο του 2014 του ανέθεσε την πολιτική εποπτεία της Διοικητικής και Αναπτυξιακής Μεταρρύθμισης. Το μεγαλύτερο στοίχημα του κ. Πετρίδη ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ενώ μέσα στα καθήκοντά του είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η χάραξη και παρακολούθηση της υλοποίησης στρατηγικής για ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, η εποπτεία και εφαρμογή του μηχανισμού διευκόλυνσης και ταχείας αδειοδότησης στρατηγικών επενδύσεων και η προετοιμασία του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ευρώπη 2020.
H μεταρρύθμιση
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εργάστηκε για πέραν των δυο χρόνων στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία, τα οποία αφορούσαν:
- Το νέο σύστημα προαγωγών, αξιολόγησης και καλύτερη διαχείριση προσωπικού.
- Τη βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
- Τη βελτίωση της οργάνωσης και διοίκησης υπουργείων και τμημάτων
- Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.
Την περασμένη Παρασκευή η Ολομέλεια της Βουλής έκλεισε οριστικά τον δρόμο στον κ. Πετρίδη για υλοποίηση του οράματος της μεταρρύθμισης καταψηφίζοντας τα 5 από τα 6 νομοσχέδια που κατέθεσε. Το νομοσχέδιο για την απόσπαση και εναλλαξιμότητα παραπέμπεται για περαιτέρω συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Το δυνατότερο χαστούκι
Η απόφαση της Βουλής αποτελεί ένα δυνατό χαστούκι για τον Κωνσταντίνο Πετρίδη και τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δημιουργεί προσκόμματα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί και προσδοκεί η Κυβέρνηση. Αυτονόμηση δημοσίων νοσηλευτηρίων, αποκρατικοποίηση cyta και Κρατικού Λαχείου.
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω πιστώνεται με μια μεγάλη αποτυχία, για την οποία βεβαίως δεν έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Πρώτο, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης πιθανότατα να έπρεπε να είχε διαβάσει τον επικό ποιητή από τη Σίφνο, Δίφιλο τον Σίφνιο, ο οποίος σε ένα από τα ιστορικά του αποφθέγματα έγραφε: «O όρκος της πόρνης μοιάζει με τον όρκο του πολιτικού: και οι δυο ορκίζονται σε όποιον απευθύνονται». (Όρκος δ’ εταίρας ταυτό και δημηγόρου: Εκάτερος αυτών ομνύει προς όν λαλεί…).
Δυστυχώς, η κυπριακή Βουλή, με την πάροδο των χρόνων μετατρέπεται σε … καταφύγιο (υπάρχουν πάντοτε οι εξαιρέσεις) ανθρώπων που βάζουν υπεράνω όλων και πάνω από όλα την προσωπική και κομματική τους ατζέντα.
Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η στάση της πλειοψηφίας των βουλευτών και των κομμάτων τους να καταψηφίσουν ατεκμηρίωτα, νομοσχέδια τα οποία θα εκσυγχρόνιζαν τη δημόσια υπηρεσία, για την οποία όλοι φωνάσκουν και όλοι κατακρίνουν για τη γραφειοκρατία και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες; Πώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση των κομμάτων (ίσως αρκετοί βουλευτές να έχουν εκλεγεί πρόσφατα και να είναι …άπειροι) σε νομοσχέδια με τα οποία προτείνεται εξορθολογισμός των δαπανών για το κρατικό μισθολόγιο;
Όμως, ο κ. Πετρίδης όφειλε να ξέρει πως στην Κύπρο η συναίνεση των κομμάτων επιτυγχάνεται μόνο εκ του παρασκηνίου. Ίσως σε άλλες εποχές, της άνθησης και της ευμάρειας, διά του πάρε – δώσε, ακόμη καλύτερα με τη συναίνεση και τη σθεναρή υποστήριξη της ΠΑΣΥΔΥ. Ίσως και δεν κατάφερε να το κάνει! Πιθανόν και να το επιχείρησε με λάθος τρόπο, η αλαζονεία της εξουσίας και της δύναμης. Ο Υφυπουργός και Μεταρρυθμιστής, όντας και ο ίδιος άπειρος στο «παιχνίδι του παρασκηνίου και της διά της πλαγίου οδού, δεν κατάφερε να πείσει. Δυστυχώς για τον ίδιο και την Κυβέρνηση, η συζήτηση και ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων συνέπεσε με τρεις συγκυρίες για τις οποίες αναμενόταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του μετώπου κατά της πολιτικής Αναστασιάδη:
Πρώτο, υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο κυπριακό και σχηματίζεται μέτωπο κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεύτερο, μας χωρίζει μόνο μια βδομάδα από τις δημοτικές εκλογές και τα κόμματα καταβάλλουν προσπάθειες να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους. Ποιο κόμμα ή βουλευτής θα τολμούσε να ψηφίσει νομοσχέδια που «αγγίζουν» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και το κρατικό μισθολόγιο;
Από εδώ και μπρος τα πράγματα θα γίνονται όλο και δυσκολότερα για την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, καθώς θα δυσκολεύεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία για την ψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Ίσως και είναι η μεγάλη ευκαιρία να μάθουν από τα λάθη. Ίσως ακόμη να είναι η ευκαιρία για να γίνει αντιληπτό πως μόνο μέσα από τη διαβούλευση, υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις. Ίσως και να είναι ένα μεγάλο μάθημα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που φαίνεται να έγιναν με τη μεταρρύθμιση.
Εκκρεμούν προς συζήτηση και έγκριση ενώπιον του Κοινοβουλίου τα καυτά ζητήματα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, για τα οποία μόλις την περασμένη Παρασκευή η μεγαλύτερη συντεχνία των νοσηλευτών κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι «η κυβερνητική πρόταση για τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν τους νοσηλευτές στα αυτόνομα νοσηλευτήρια είναι γενική, ασαφής και παρουσιάζει πολλά κενά».
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως «δεν μεταβάλλεται ο πολιτικός προσανατολισμός της Κυβέρνησης αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις» και αναφέρθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις που μπορούν να προχωρήσουν όπως η Cyta Hellas, το Κρατικό Λαχείο, τα εξοχικά του Τροόδους και το λιμάνι Λάρνακας.
Οι επόμενοι μήνες, με τη νέα χρονιά, και τη συζήτηση και ψήφιση κυβερνητικών νομοσχεδίων εκτιμάται πως θα είναι το νέο πείραμα για την Κυβέρνηση. Χρειάζονται γερά νεύρα, και γερές αντοχές…
ΦΩΤΟ: ΠΗΓΗ – SIGMALIVE